coke460Coca-Cola: BVO se ne koristi u napicima u Evropi

Bromirano biljno ulje (BVO) ne koristi se ni u jednom od napitaka Koka-Kole (Coca-Cola) koji se prodaju bilo gde u Evropi i nikada nije ni bio sastojak Koka-Kola napitka, saopštila je danas ta kompanija u Srbiji.
BVO se upotrebljava u nekim napicima na drugim tržištima radi poboljšanja stabilnosti njihovih proizvoda, jer sprečava razdvajanje određenih sastojaka, navedeno je u saopštenju kompanije Koka-Kola.
-Svi naši napici, uključujući one sa BVO, bezbedni su, i to su oduvek i bili – i u skladu sa svim regulativama u zemljama u kojima se prodaju. Bezbednost i kvalitet naših proizvoda je naš najveći prioritet.
Kompanija Koka-Kola je najavila da će u narednim mesecima postepeno preći sa upotrebe bromiranog biljnog ulja na saharozu acetat izobutirat (SAIB) i/ili glicerol ester smole (odvojeno ili kombinovano).
-Naša procena je da će ovaj proces u SAD biti završen do kraja godine -zaključeno je u saopštenju.
Glicerol ester smole se najčešće nalazi u žvakaćim gumama i napicima, a SAIB se već 14 godina koristi u pićima. U SAD se glicerol ester smole već koristi u napicima kao što su „Powerade fruit punć“ i „Powerade Strawberry Lemonade“.
Novinska agencija AP danas je prenela da su proizvođači čuvenih gaziranih pića, američke kompanije Koka-Kola i Pepsi, saopštile da rade na uklanjanju kontroverznog sastojka iz svojih napitaka, poput „mauntejn đua“, „fante“ i „pauerejda“.
Sporni sastojak, poznatiji kao BVO, našao se na udaru kritika jedne onlajn peticije koju je pokrenula tinejdžerka iz Misisipija Sara Kavanag. Prema njenim rečima, jedan element tog aditiva pronađen je u usporivačima plamena.
Primena bromiranog biljnog ulja nije dozvoljena u Japanu i Evropskoj uniji, preneo je AP. Prema nekim istraživanjima, prekomeran unos BVO izaziva lezije na koži, gubitak pamćenja, neurološke poremećaje.

Povezana vest:  Brod “Kozara“ u Budimpešti