Beogradska Parada ponosa održana je danas centralnim gradskim ulicama, od Trga Slavija do Trga Republike gde je završena koncertom, a protekla je bez incidenata i uz veliko obezbeđenje policije.

Paradu ponosa podžale su brojne političke i javne ličnosti, a organizatori Prajda su izrazili zadovoljstvo uspešnim održavanjem ovogodišnje Nedelje ponosa i današnjom šetnjom centralnom gradskim ulicama.

Jedan od članova Organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović rekao jeda je pre 15 godina, pri pokušaju organizovanja prvog Prajda u Srbiji, Trg Republike bio „krvavi trg“ a da je sada potpuno drugačije.

„Svaki održani Prajd za nas je najbolji mogući dan i poruka da je život i ovde moguć“, rekao je Stojanović.

Dodao je i da je Prajd praznik svih koji trpe i ćute, počevši od državnih činovnika koji se plaše da ostanu bez parčeta hleba do svih Roma i Romkinja jer niko ne želi da zna kako žive, kao i do osoba sa invaliditetom koje ćute i trpe jer se osećaju kao građani drugog reda.

Povezana vest:  Muslin: Ovakve pobede brišu traume iz prošlosti

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Marinika Tepić rekla da je Prajd dobio još jednu bitku – pomeren je datum održavanja večitog derbija.

„Malo li je to za Srbiju“, rekla je Marinika Tepić i dodala da će se zalagati u da se uskoro u Skupštini Srbije donese deklaracija protiv homofobije i usvoji nacionalna strategija protiv svake vrste diskriminacije i nasilja.

Prajd su podržali i aktivisti Prajda iz Osla i Amesterdama, pripadnici švedske policije kao i predstavnici Vlade Srbije i grada Beograda, Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije.

U šetnji je bila i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić koja je rekla da se stvari menjaju na bolje.

Povezana vest:  Vrh poplavnog talasa u Beogradu u narednih 48 sati

„Ja nisam aktivista, ali ovo mnogo znači za mene, moj grad i moju zemlju“, rekla je Brnabić dodavši da će se i dalje raditi na rešavanju problema LGBT zajednice i da situacija, iako se popravlja, „nije super“.

Upitana gde su ostali predstavnici Vlade Ana Brnabić je rekla: „Ja sam tu. Znači i da je Vlada tu“.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da se Beograd pridružuje gradovima koji dele evropske i civilizacijske vrednosti i da se Srbija kao i njen glavni grad menjaju.

„Kuma“ ovogodišnjeg Prajda Mirjana Karanović čestitala je svim pripadnicima LGBT populacije koji su, kako je rekla, iskreno i iz čistog srca odlučili da žive zajedno i zahvalila svima koji su su ih podržali.

„Ljudski život je dragocen, a pravo da živimo slobodno je neotuđivo“, rekla je Karanović, dodavši da je sloboda da svako bude to što jeste i da se ne boji da to i pokaže.

Povezana vest:  57. IZBOR ZA NAJBOLJEG SPORTISTU GODINE LISTA SPORT, Emir Bekrić najbolji, nagrada i za ATA Stars

Ona je rekla i da je poznato da je Srbija daleko od slobodne zemlje i da se uprkos tome borimo za sve koji su diskriminisani na bilo koji način.

Tokom šetnje, pojedini građani pozdravljali su sa terasa i mahali učesnicima Parade, a bilo je i onih koji su negodovali, uz istaknutu srpsku zastavu i transparent na kome je na engleskom jeziku bilo ispisano „Sodomija da bude krivično delo“, sa slikom osobe obučene u dugine boje iza rešetaka.

Među učesnicima Prajda bilo je i roditelja sa decom, kao i građana sa kućnim ljubimcima.

Parada ponosa završena je koncertom na Trgu Republike na kome su nastupili Marina Perazić, Nataša Bekvalac, Bojana Stamenov, a saobraćaj u centalnim gradskim ulicama ponovo je uspostavljen oko 15.30.