Učesnici Parade ponosa, koja će početi u podne, počeli su već oko 11 sati da se okupljaju na početku Kralja Milana kod Slavije, odakle će Prajd krenuti, a trasu kojom će se kretati i uži centar grada od jutros obezbeđuje veći broj pripadnika policije i žandarmerije.

Policijski kordoni raspoređeni su duž trase kojom će se kretati Parada ponosa, od Slavije do Trga republike, postavljene su zaštitne ograde na više punktova, na ulici su i pripadnici policije u opremi za razbijanje demonstracija, borna kola, konjička brigada, a centar grada nadleće helikopter.

Kako javljaju mediji, u Ulici kralja Milana kod Slavije, odakle će u podne početi Parada, još pre 11 sati počelo je okupljanje aktivista, koji nose zastave duginih boja i druga obeležja LGBT zajednice, a pristižu i brojne novinarske ekipe.

Kafići u Njegoševoj ulici, na Cvetnom trgu, su otvoreni, a policija propušta građane koji žive u tom delu grada.

Povezana vest:  Mađarski naučnici: Psi stvarno razumeju šta im ljudi govore

Saobraćaj na Slaviji i u Nemanjinoj ulici se oko 11 sati normalno odvija, a u parku Manjež primetni su pripadnici policije sa psima i konjima.

Policijski kordoni postavljeni su i duž Nemanjine ulice, a poprečne ulice Svetozara Markovića i Resavska, su zatvorene za saobraćaj.

Ispred zgrade Vlade Srbije takođe se nalaze pripadnici policije sa opremom za razbijanje demonstracija, a Ulica kneza Miloša prohodna je samo do Nemanjine, odakle policija upućuje vozila ili ka železničkoj stanici ili ka Slaviji.

Mediji  javljaju da oko 10.30 nije bilo vidljivo prisustvo policije na potezu od Autokomande do Slavije, a obustavljen je tramvajski i trolejbuski saobraćaj.

I ulice oko Trga republike, gde će biti završena parada, takođe su zatvorene za saobraćaj, a policija je postavila zaštitne ograde.

Povezana vest:  7. Beogradski Festival Cveća, 23 i 24. septembra na Dorćol Platzu

Pripadnici policije navode  da je taj deo grada zatvoren od 10 sati i da mogu da prođu samo građani koji tu stanuju ili rade.

Kod Pravnog fakulteta zatvoren je Bulevar kralja Aleksandra u pravcu ka centru grada, a u tom delu grada, kao i duž Beogradske ulice, prisutne su snage žandarmerije.

Grupa od dvadesetak ljudi, predvođena ocem Antonijem, okupila se ispred policijskog kordona kod crkve Svetog Marka, kako bi izrazili, kažu, protest zbog „duhovnog trovanja naroda“.

Okupili su se, kažu, na mirnom protestu, a nose transparente na kojima piše „Gej sramotu nikad u javnom životu“, kao i transparent sa likom Isusa Hrista i pevaju crkvene pesme.

Zbog Parade ponosa izmenjen je režim gradskog saobraćaja, koji se sukcesivno zatvara od 7.30, dok su od 8 sati pojedini delovi grada potpuno zatvoreni i onemogućen je prilaz široj zoni skupa.

Povezana vest:  Održana promocija regionalnog singla Lene Kovačević

Parada ponosa zakazana je za podne u Beogradu, a kreće se od Slavije do Trga Republike.

Prva Parada ponosa organizovana je 2001. godine, kada je učesnike prebila grupa huligana i pristalica desničarskih organizacija, a od tada do danas iz bezbednosnih razloga nadležni su je otkazivali tri puta – 2011, 2012. i 2013. godine.

Parada ponosa je planirana 2004. godine, ali su je organizatori otkazali nakon martovskih nemira na KiM i paljenja džamija u Nišu i Beogradu.

Naredna je bila zakazana 2009. godine, ali je otkazana, jer organizatori nisu želeli da prihvate preporuke MUP-a da se manifestacija održi na drugoj, bezbednijoj lokaciji. Parada ponosa održana je 2010, 2014. i 2015. godine.
PHOTO: ATA Images arhhiva