poplava sava 1Azilanti pomagali u odbrani od poplava u Šapcu

Oko stotinak tražilaca azila koji su boravili u kolektivnim centrima u Obrenovcu i oko tridesetak iz Bariča i sa Mirijeva sinoć je sa zaposlenima u Komesarijatu za izbeglice i migracije otputovalo u Šabac, gde su sa ostalim dobrovoljcima punili vreće sa peskom.
Kako se navodi u saopštenju tog komesarijata oni su takođe radili i na raščišćavanju terena u okolini centara za azil u Banji Koviljači i Bogovađi.
Komesarijat za izbeglice i migracije organizovao je danas u Valjevu, Lajkovcu i Ljigu, a juče u Bariču, distribuciju pomoći koju je donirala nevladina organizacija ASB u paketima vode, hrane i sredstvima za higijenu, ukupne vrednosti oko 50.000 evra.
Taj komesarijat u kontinuitetu zbrinjava ugrožene u poplavama, i prikuplja i distribuira pomoć za najugroženije u opštinama pogođenim poplavama.
U opštini Trstenik i u Ćićevcu sedam porodica izbeglica i interno raseljenih lica je zbrinuto u prihvatnim centrima.
Pomoć je obezbeđena i za sve tražioce azila iz Obrenovca, od kojih su 23 žene i deca.
Njih je Sektor za vanredne situacije evakuisao i smestio u školu u Bariču, a odmah su im distribuirani paketi hrane i vode, sredstva za higijenu i ćebad.
Kako bi se oslobodili prihvatni kapaciteti u Bariču, za 50 tražilaca azila je organizovan prevoz i prihvat u centrima za azil u Sjenici i Tutinu u toku jučerašnjeg dana, što se nastavlja i danas.
Zaposleni u Komesarijatu za izbeglice i migracije, kao i opštinski poverenici, ostaju da dežuraju i pružaju pomoć sve vreme trajanja opasnosti od poplava radi pomoći ugroženima.

Povezana vest:  PRAJD 2014, Organizatori: Verujemo da će prajd biti održan