zastava srbije

Dani žalosti u Srbiji

U Srbiji je od danas do petka, 23. aprila, trodnevna žalost zbog žrtava katastrofalnih poplava. Prema zvaničnim podacima, u poplavama je stradao 21 čovek. Najviše žrtava je u Obrenovcu, njih 14, dvoje je stradalo u Krupnju, a petoro u ostalim mestima u Srbiji. 
Zastave na javnim objektima biće u naredna tri dana spuštene na pola koplja, mediji će povodom dana žalosti prilagoditi svoj program, a u školama i na javnim manifestacijama minutom ćutanja biće odata pošta žrtvama poplava u Srbiji. 
Po Zakonu o obeležavanju dana žalosti, mediji su dužni da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti. Izdavači novina dužni su da u danima žalosti odštampaju izdanja u crnoj boji navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja. 
I muzeji, pozorišta, bioskopi i druge ustanove kulture obavezni su da prilagode svoje programe danu žalosti. Na sportskim manifestacijama pošta postradalima odaje se minutom ćutanja i spuštanjem zastava na pola koplja. 
Za vreme dana žalosti zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima. 

Povezana vest:  Parada ponosa danas u Beogradu