drinks2

Alkohol i dalje najprisutnija droga u Evropi

U organizaciji Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije, Srpskog lekarskog društva – Sekcije za bolesti zavisnosti, Opštine i Doma zdravlja Majdanpek, od 9. do 11. oktobra, u Donjem Milanovcu, u hotelu „Lepenski Vir“, održan je „29. Simpozijum o bolestima zavisnosti sa međunarodnim učešćem“ na temu „Bolesti zavisnosti – sličnosti i razlike“.
Simpozijum su svečano otvorili mr sci dr Periša Simonović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, prof dr Petar Nastasić, v.d. predsedika Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije i Darko Ćetković, zamenik predsednika Opštine Majdanpek. Na Simpozijumu je učestvovalo više od 100 međunarodnih stručnjaka iz oblasti psihijatrije, psihologije i neuropsihijatrije.
„Alkoholizam predstavlja treći vodeći faktor rizika za loše zdravlje na globalnom nivou i odgovoran je za oko 4% svih smrtnih slučajeva u svetu. Štetna upotreba alkohola direktno ubija 2,5 miliona ljudi, od kojih je 320 000 mladih između 15 i 29 godina života.“ – izjavio je mr sci dr Periša Simonović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, i ovim povodom istakao prioritete Strategije za borbu protiv zloupotrebe alkohola i alkoholizma u Republici Srbiji 2012-2020. godine: „Ključni zadatak je da se obezbede finansijski i ljudski resursi za prevenciju i smanjenje štetne upotrebe alkohola, kao i smanjenje štete i jačanje nacionalnih odgovora na probleme javnog zdravlja izazvanih zloupotrebom alkohola.“
„Zavisnost i samoodređenje“, „Stigmatizacija alkoholičara, njihovih porodica i terapeuta“, „Emocionalna inteligencija i alkoholizam“, „Alkoholizam žena“, „Kompleksnost lečenja alkoholizma i značaj porodične terapije“ samo su neke od tema o kojima je bilo reči na Simpozijumu. Pored brojnih predavanja, u četvrtak, 10. oktobra, održan je i okrugli sto na temu „Na putu ka novoj tretmanskoj paradigmi“, u okviru koga su učestvovali doc dr Zoran Zoričić, prim. dr Periša Simonović, prim. dr Darja Boben-Bardutzky, a moderator je bio prof dr Petar Nastasić.
„Alkohol i dalje ostaje najprisutnija droga u Evropi i nije u pitanju samo problem pijenja već enormno veliki problem pijenja. Čak 15% muškaraca dnevno pije količinu veću od 60g čistog alkohola dnevno što predstavlja veoma visok rizik za hronično i akutno oštećenje zdravlja, dok je 7,7% žena na istom nivou rizika i dnevno konzumira više od 40g čistog alkohola.“ – istakao je prof dr Petar Nastasić, v.d. predsednika Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije i dodao: „Svaki peti pacijent u opštoj medicini ispoljava obrazac pijenja koji se može definisati kao rizičan ili hazardan i može direktno dovesti do razvoja pune zavisnosti od alkohola.“
Pored zvaničnog dela Simpozijuma, u okviru primarne prevencije, u sredu, 9. oktobra, održane su i tribine o bolestima zavisnosti u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ i u Tehničkoj školi, u Donjem Milanovcu.

Povezana vest:  Humanitarni košarkaški turnir za Nađu Novaković