jovanka broz

Preminula Jovanka Broz

Udovica nekadašnjeg predsednika SFRJ Jovanka Broz umrla je danas u Beogradu posle duge i teške bolesti. Udovica Josipa Broza Tita umrla je u Kliničkom centru Srbije (KCS) u 89. godini. 
-Smrt je nastupila u 11.45 kada je prestalo da radi njeno srce – navodi se u saopštenju KCS izdatom tim povodom.
Jovanka Broz primljena je u Urgentni centar KCS 23. avgusta ove godine u izuzetno teškom stanju i od tada do danas su se lekari borili za njen život. Posle blagog poboljšanja njenog zdravstvenog stanja krajem avgusta, ono se opet pogoršalo krajem septembra, kada je povezana na aparat za veštačko disanje.
Direktor Urgentnog centra KCS Zlatibor Lončar rekao je da je Jovanka Broz u tu zdravstvenu ustanovu primljena u veoma zapuštenom polusvesnom stanju. Na lečenje su je dovele dve rođake, koje su istakle da se Jovanka Broz protivila bolničkom lečenju i da su je dovele kad više nije bila u stanju da im se suprostavlja.
Od 1980. godine, posle smrti supruga, Jovanka Broz je živela povučeno u beogradskom naselju Dedinje. Rođena je 7. decembra 1924. godine u selu Pećani, u Lici. Osnovnu školu je završila u rodnom mestu, a kasnije i gimnaziju.
U 17. godini postala je članica Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) i učesnica je Narodnooslobodilačkog rata (NOR) od 1941. u Šestoj ličkoj diviziji. U 21. godini je dobila čin kapetana i dva ordena za hrabrost. 
Kraj NOR-a je dočekala u Sloveniji. Nosilac je „Partizanske spomenice 1941“, a dobila je i više odlikovanja. Prilikom desanta na Drvar 1944. prvi put je videla vrhovnog komadanta, Josipa Broza Tita. Zvanično je postala njegova treća supruga 1952. godine. Tajno su se venčali na Čukarici u Beogradu. 
Posle Titove smrti 1980. izbačena je iz Užičke 15 u Beogradu I prinudno smeštena u vilu u Bulevaru mira 75. Ostala je bez nasleđa, imovine, pasoša, bez mogućnosti slobodnog kretanja, bez prava na pojavljivanje u javnosti. 
Nastavila je da živi sama i izolovana. Svake godine na godišnjicu smrti Josipa Broza izlazila je na njegov grob da položi cveće, a prvi put to nije uradila 2005. godine, na 25. godišnjicu Titove smrti, jer je obolela.
Posle posete ministra za ljudska i manjinska prava SCG, Rasima Ljajića Jovanki Broz u januaru 2006. popravljena je kuća i u avgustu te godine Vlada Srbije je usvojila rešenje o vanrednoj i izuzetnoj naknadi i o redovnoj penziji određenoj prema koeficijentu visokih državnih službenika. 
Lična dokumenta, pasoš i lična karta, uručeni su joj 6. jula 2009. godine. 

Povezana vest:  SRBIJA U EU, Kako će izgledati pregovori o članstvu u EU?