DELL VENUE8PRO 1Tablet računari – igračka ili poslovni alat?
 
Savremeno poslovno okruženje stalno se menja, delimično kako bi održalo korak s napretkom tehnologije i promenom zahteva moderne radne snage. Neke organizacije su se brzo prilagodile implementirajući poslovni model temeljen na mobilnosti, kako bi ostale konkurentne i zadovoljile očekivanja svojih korisnika, a koja su često duboko ukorenjena u korisničkom iskustvu. Međutim one organizacije koje tek treba da razviju alternativne mobilne strategije ili uređaje, suočiće se s jazom u tehnološkim inovacijama između kompanije i njenih korisnika.
Organizacije koje ne ulažu napore kako bi premostile ovaj jaz u inovacijama suočavaju se s rizikom da postanu percipirane kao oni koje je pregazilo vreme, ne samo u očima korisnika, već i od strane svojih (i potencijalnih) zaposlenih. Postavlja se pitanje – šta se može učiniti kako bi se premostio taj jaz? Postoji li prilika za uređaje poput tableta da uđu u kraljevstvo organizacija, ili su oni zauvek osuđeni da budu igračka?
Tomislav Juraga, regionalni direktor kompanije Dell za Jugoistočnu Evropu, navodi da su očekivanja zaposlenih temeljena na njihovim iskustvima kao korisnika različitih proizvoda i usluga. Zbog uvođenja novih proizvoda i aplikacija, smanjenja razlike između poslovnog i privatnog života, sve veće popularnosti društvenih medija, oni sada žele jednak izbor funkcionalnosti u svom poslovnom životu, kao što navikli da imaju u privatnom.
To uključuje opciju ličnog izbora kada se govori o tehnologiji, jednostavnom i sigurnom pristupu njihovim privatnim i poslovnim nalozima na jednom uređaju, mogućnosti da rade s bilo kojeg mesta i u vreme kada im najviše odgovara. Tehnologija može biti konfigurisana prema individualnom korisniku i to je ono što korisnici preferiraju i što im omogućava da budu maksimalno efikasni i produktivni. Nedavno objavljeni rezultati serije anketa, koje je kompanija Intelligent Office sprovela u SAD-u i Kanadi, pokazuju da 58 odsto ispitanika veruje da tehnologija predstavlja nadogradnju njihovih sposobnosti .
Kao odgovor na nova očekivanja i zahteve zaposlenih, javlja se veliki broj različitih poslovnih modela. Četiri modela koja se najčešće implementiraju su: Corporate Issued, Corporate Owned Personally Enabled (COPE), Choose Your Own Device (CYOD) i Bring Your Own Device (BYOD). Svaki od ovih modela utiče na način poslovanja, produktivnost i korporativnu kulturu, ali i na način kako se IT rešenja i uređaji nabavljaju i implementiraju u poslovnu infrastrukturu.
Navedeni modeli dizajnirani su kako bi pomogli organizacijama da se uhvate u koštac s „inovacijskim jazom“ ili jednostavno rečeno, disparitetom između očekivanja zaposlenih u segmentu tehnologije (najčešće repliku uređaja koje koriste kod kuće) i onoga što im kompanija može osigurati. Mnoge organizacije još uvek pokušavaju da pronađu načine kako da se suoče sa izazovima sigurnosti, kompatibilnosti opreme i mrežne funkcionalnosti. Sa velikim brojem različitih operativnih sistema, softvera i uređaja na tržištu dolazi i dodatni sloj kompleksnosti upravljanja i sigurnosti korporativnih podataka i sastava koji nisu u korporativnom vlasništvu. Stoga su i brojne korporacije usporile implementaciju BYOD modela zbog zabrinutosti za sigurnost i moguće povećanje troškova koje bi izazvala nadogradnja postojeće IT infrastrukture. Pokušaj zatvaranja inovacijskog jaza doveo je do povećanog korišćenja modela, koji stvaraju ravnotežu između rizika i kontrole, poput COPE-a i CYOD-a koji pružaju mogućnost pronalaženja srednjeg puta između zahteva IT tima i zaposlenih.
Za organizacije koje se bore s prihvaćanjem inovacija zabrinjavajuć je podatak da će se ovaj jaz produbiti. Analitičari prognoziraju da će razvoj tehnologije dovesti do novih promena u poslovnom okruženju. Tako Juniper Research navodi da će broj smart telefona i tablet uređaja doseći milijardu do 2018. godine. Dodatno, prema analitičkoj kući Gartner, globalna potrošnja za informatičku tehnologiju u 2014. godini iznosiće 3,8 triliona dolara, odnosno 3,1 odsto više u odnosu na 2013. godinu, dok tablete smatraju glavnim faktorom rasta na tržištu uređaja .
Zbog rastuće popularnosti tablet računara, ove godine se očekuje porast prodaje u ovom segmentu za čak 53 odsto . I dok ih zaposleni nekih organizacija već uveliko koriste, mnoge još uvek razmatraju u koje segmente poslovnog okruženja ih mogu uvesti. Modeli poput CYOD-a i BYOD-a idealni su pogotovo za uvođenje nove kategorije tableta – one koja spaja komercijalne potrebe sa željama korisnika. Ovi uređaji dizajnirani su za povezivanje s poslovnim okruženjem – spajajući različite nivoe performansi, dizajna i brzinu odziva sistema, koje korisnici vole, istovremeno dajući IT sektorima dodatne mogućnosti zaštite i mogućnost integrisanja u postojeće korporativno okruženje, potpunu kompatibilnost s postojećim Windows aplikacijama i Microsoft Office-om.
Tehnološke inovacije se neće zaustaviti, kao ni očekivanja i zahtevi zaposlenih, zbog čega možemo očekivati produbljivanje inovacijskog jaza i zaostajanje organizacija koje se neće dovoljno brzo prilagoditi promenama. Međutim, organizacije koje preduzmu potrebne korake i uvedu poslovnu mobilnost ostvaruju veću verovatnoću za dostizanje uspeha, postaju moderan i poželjan poslodavac i konkurentan igrač na tržištu s rastućom produktivnošću. Poslovni tableti su u najboljoj poziciji da pomognu u zatvaranju inovacijskog jaza i postanu prepoznati kao legitimni poslovni alat u modernom poslovnom okruženju.
Povezana vest:  Računari ThinkPad kompanije Lenovo po peti put proglašeni najboljim