Karlovacka-gimnazija novaAplikacija „Novi Sad priča“ Telekoma Srbija obogaćena rutom Sremski Karlovci

Aplikacija „Novi Sad priča“ obogaćena je jedinstvenom rutom „Sremski Karlovci“, koja sadrži lokacije od izuzetnog značaja za kulturni i duhovni preporod srpskog naroda na ovim prostorima. Ovo živopisno mesto, smešteno na obroncima Fruške gore i obali Dunava, predstavljeno je kroz 15 najznačajnijih kulturno-istorijskih lokacija.
Zahvaljujući ruti „Sremski Karlovci“, svaki posetilac će imati priliku da se upozna sa istorijskim značajem znamenitosti kao što su Karlovačka gimnazija, Patrijaršijski dvor, Bogoslovija, palata Ilion, Stražilovo, da sazna gde su se odvijali pregovori okončani čuvenim „Karlovačkim mirom“ ili koji se značajan istorijski događaj odigrao na balkonu zgrade Magistrata.
Podsećamo da besplatna aplikacija „Novi Sad priča“ predstavlja lični vodič za obilazak 60 najznačajnijih lokacija u tom gradu i obližnjim ambijentalnim celinama, nudeći potpuno novu percepciju grada uz pomoć fotografija iz ranijih perioda, tekstova i audio zapisa. Aplikacija je jednistvena i zbog primene koncepta „proširene stvarnosti“ (augmented reality) prilikom prepoznavanja i lociranja lokacija i ruta. Naime, dovoljno je da posetilac usmeri kameru svog smart telefona prema objektima u blizini i istog trenutka otvoriće se niz zanimljivih priča o istorijatu tih građevina, ličnostima koje su obeležile istoriju grada, zanimljive anegdote. Na ovaj način, posetiocima je omogućeno da u svakom trenutku, ma gde se nalazili, krenu u obilazak obližnjih znamenitosti.
Pored posebne rute „Sremski Karlovci“, koja je urađena u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Sremski Karlovci, aplikacija „Novi Sad priča“ dopunjena je novim zanimljivostima za postojeće lokacije u samom Novom Sadu. Posetiocima je tako omogućeno da na zabavan i nesvakidašnji način upoznaju taj grad iz drugog ugla, da prate njegov razvoj kroz vekove, kao i da saznaju dodatne pojedinosti o kulturno-istorijskim znamenitostima, spomenicima, institucijama, verskim objektima.
Dostupna na srpskom i engleskom jeziku, aplikacija je razvijena za operativne sisteme Android i iOS i dostupna je besplatno na Google Play-u i App Store-u.
Aplikacija za mobilne uređaje „Novi Sad priča“, zajedno sa istovetnom aplikacijom za Beograd, nastala je u okviru šireg projekta Telekoma Srbija pod nazivom „Grad priča“. Pokretanjem ovog projekta, Telekom Srbija želi da utiče na popularizaciju savremenih tehnologija i da ukaže na mogućnosti primene u različitim oblastima, kao što je osavremenjivanje turističke ponude.

Povezana vest:  Samsung predstavio nove štampače