Srb Ita 1Košarkašice Srbije poražene od Italije

Reprezentacija Srbije, igračice do 20 godina starosti, poražena je na startu druge faze Evropskog prvenstva koje se održava u Italiji. Izabranice selektora Igora Poleneka su u okviru prvog kola novoformirane grupe „F“ izgubile u Udinama od domaće selekcije koja se mnogo bolje snašla u poslednjih šest minuta duela kad je serijom 18:8 rešila pitanje pobednika: Italija – Srbija U20 77:67 (17:21, 26:21, 11:15, 23:10). Naš mladi tim je propustio prvu priliku da obezbedi plasman u četvrtfinale šampionata, ali sudbinu i dalje čvrsto drži u svojim rukama, jer su nove prilike u susretima sa selekcijama Poljske i Holandije.
Koliko je prvo poluvreme bilo izjednačeno najbolje govori podatak da su se ekipe čak 11 puta smenjivale u vođstvu. Iako su naše reprezentativke imale prednost u skoku i šutu, zbog priličnog broja izgubljenih lopti i nešto slabije odbrane u drugoj četvrtini, selekcija Italije je u 16. minutu povela sa 37:32. Ipak, zahvaljujući pre svega Katarini Vučković i Aleksandri Crvendakić zaostatak Srbije posle prvog poluvremena bio je minimalan – 43:42.
Daleko bolje zaigrao je naš mladi tim na startu drugog poluvrmena. Odbrana je izgledala znatno čvršće, igralo se dosta brže u napadu. Dragana Stanković je gospodarila u oba reketa, a Sanja Mandić vezala sedam poena što je rezultiralo solidnom prednošču Srbije u 27. minutu – 55:49. Iako su posle toga šest minuta bile bez postignutih poena, borbene Italijanke su sredinom finalne deonice ipak uspele da najpre stignu do izjednačenja – 59:59, a trojkom Elise Pene i do vođstva – 62:59. Usledio je uzbudljiv finiš u kome je domaći tim bio spretniji i srećniji. Reprezentativke Srbije su promašile nekoliko zicera kao i dva slobodna bacanja, zakazao je šut iza linije 6,75, što ih je koštalo poraza i prve propuštene meč lopte da se obezbedi plasman u četvrtfinale.
– Imali smo veliku želju, ali i priliku da već danas obezbedimo plasman u četvrtfinale. Međutim, loše smo odigrali u odbrani, olako gubili duele „jedan na jedan“. Nismo bili mudri u napadu, jer je trebalo mnogo više spuštati loptu pod koš i koristiti Draganu Stanković. Nismo imali ni dovoljno koncentracije u poslednjoj četvrtini kad smo dozvolili rivalu da napravi ključnu prednost. Poraz boli, ali se moramo što pre oporaviti i odigrati puno bolje u sutrašnjoj utakmici protiv selekcije Poljske – istakao je Igor Polenek, selektor ženske U20 reprezentacije Srbije.

Povezana vest:  Mega izgubila u neizvesnoj završnici u Skoplju

ITALIJA U20: Milaco 25, Bonasija 3, Gambarini 2, Oraco 2, Ređani 5, Krudo 1, Pereson, Ramo 2, Pena 24, Nikolodi 2, Barberis 9, Erkoli 2.

SRBIJA U20: Ćorda 3, Crvendakić 21, Vidaković 2, Nikolić, Stepanović, Topuzović, Stanaćev 3, Vučković 16, Janković, Mandić 12, Stanković 10, Bošković.