andric-romaniSabrani Andrićevi romani u jednoj knjizi

Izdavačka kuća „Laguna“ pustiće sutra u prodaju u jednoj knjizi sabrane romane Ive Andrića: „Travnička hronika“, „Na Drini ćuprija“, „Gospođica“ i „Prokleta avlija“.
Prema novodima izdavača, ovo je prvi put da se svi romani našeg nobelovca pojavljuju pred čitalačkom publikom u jednom tomu u luksuznom izdanju. po ceni od 999 dinara.,
Ovaj izdavač je do sada objavio šest knjiga Andrivćevih tematskih priča koje se mogu kupiti u kompletu ili pojedinačno: „Turske priče“, „Priče o selu“, „Priče o moru“, „Sarajevske priče“, „Beogradske priče“ i „Priče o osobenjacima i malim ljudima“.
Laguna“ je pod naslovom Susret“ objavila i Andrićeve najkraće priče, zatim, „Novele o mutnim vremenima („Prokleta avlija“, „Priča o vezirovom slonu“,“Zeko“ i „Bife Titanik“).
U posebnoj knjizi su njegove „Novele o ženama“ („Put Alije Đerzeleza“; „Mara milosnica“, „Anikina vremena“, „Nemirna godina“ i „Jelena, žena koje nema“).
Prema rečima samog Andrića, „na putovanja je trošio ne samo novac i vreme nego i snagu živaca i mašte, jer u putovanja treba uračunati i duge, uglavnom izlišne pripreme u mašti i u stvarnosti…“.
„A koliko sam se u tim putovanjima trošio, vidi se najbolje po tome što sam za vreme dva velika rata (1914-1918. i 1941-1944), kada sam bio prisiljen da sedim na jednom mestu, napisao gotovo najveći deo svojih radova“, zapisao je Andrić.
U mladu jugoslovensku književnost posle Prvog svetskog rata Andrić je ušao kao zapažena pesnička pojava zbirkama „Ex Ponto“ i „Nemiri,“ koje je uglavnom napisao tokom godina tamnovanja u šibenskom i mariborskom zatvoru 1914-1915, potom u vreme konfinacije u Zenici i Ovčarevu do 1917. i najzad tokom lečenja u zagrebačkoj Bolnici milosrdnih sestara do kraja rata i ujedinjenja južnoslovenskih naroda.
Pošto je u periodu između dva rata, uglavnom putujuai i seljakajuai se po Evropi kao diplomata Kraljevine Jugoslavije, objavljivao samo pripovetke, tokom Drugog svetskog rata, u tišini svoje iznajmljene samačke sobe u Prizrenskoj ulici u Beogradu, napisao je svoja tri od ukupno četiri romana, „Travniču hroniku“ (završen aprila 1942), „Na Drini ćupriju“ (završen decembra 1943) i „Gospođicu“ (decembra 1943 – oktobra 1944). Roman-novelu „Prokleta avlija“ objavio je 1954. godine.
Za svoj celokupni opus Andrić je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, „za epsku snagu“, kako stoji u obrazloženju o dodeli nagrade, ?kojom je oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje“.

Povezana vest:  Roman nagrađen Bukerom i novi Knausgor u izdanju Booke