vip radionica starijiKompjuteri sve popularniji među starijim sugrađanima

Danas je počela sa radom prva besplatna „Vip digitalna radionica za starije“, u okviru projekta digitalnog opismenjavanja starijih koji sprovodi kompanija Vip mobile u saradnji sa Organizacijom za međugeneracijsku saradnju 35+, Gradskom organizacijom penzionera Beograd i Pokretom trećeg doba Srbije. Radionica je koncipirana tako da polaznicima pruža mogućnost savladavanja osnovnih znanja za korišćenje računara, interneta, društvenih mreža i različitih digitalnih uređaja i trajaće do 26. jula u prostorijama Vip mobile centra u Knez Mihajlovoj 9.
Starije osobe imaju priliku da, u prijatnoj atmosferi, upoznaju svet savremenih tehnologija i uvere se da je njihovo korišćenje jednostavnije nego što se čini. Radionica je podeljena u osam modula koji obuhvataju sledeće oblasti: uvod u informacione tehnologije kroz primere iz svakodnevnog života, programi za pisanje, tekstualni dokumenti, Internet, e-mail korespondencija, društvene mreže, Internet telefonija i korišćenje tablet uređaja i pametnih telefona.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku gotovo dve trećine ljudu u Srbiji je imalo priliku da koristi računar, dok rezultati različitih istraživanja pokazuju da je procenat informatički pismenih ljudi u našoj zemlji svake godine sve veći. Međutim, i dalje postoji veliki broj onih, naročito starijih ljudi, koji izbegavaju korišćenje računara, a osnovni razlozi tome su često prisutan strah od nepoznatog i teško menjanje ustaljenih navika. Upravo zato je glavni zadatak ove radionice da motiviše učesnike i da im na slikovit način, kroz primere, predoči značaj poznavanja informatičkih osnova, koje im mogu olakšati svakodnevnu komunikaciju, a istovremeno širom otvoriti prozor u virtuelni svet informacija i zabave.
„Moderne tehnologije su odavno zamenile klasična sredstva za komunikaciju. Danas postoji mnogo načina da se brže i jednostavnije stupi u kontakt sa svojim najbližima, bilo u zemlji ili inostranstvu. Smatramo da je neophodno organizovati ovakve obuke kako bi i oni stariji stekli neophodna znanja i mogli da iskoriste brojne prednosti doba u kojem živimo“, rekao je Dejan Turk, direktor/CEO kompanije Vip mobile.
„Ovo je idealna prilika da naši stariji sugrađani dešifruju tajne modernih komunikacija, a jedino što im je potrebno jesu dobro raspoloženje i volja za učenjem. Želimo da se zahvalimo i našim partnerima i kompaniji Vip što su prepoznali značaj ovog projekta i što imaju svest o tome da starije osobe imaju potencijal da pružaju važan doprinos društvu i u poznijim godinama“, izjavio je Đorđe Maričić, predsednik Organizacije za međugeneracijsku saradnju 35+.
Svim učesnicima radionice biće obezbeđen kompletan materijal, a na kraju će dobiti i sertifikat o uspešno završenoj obuci. Ovaj projekat predstavlja konkretan korak ka integraciji starijih osoba pri čemu se insistira na njihovom aktivnom učešću, ispoljavanju kreativnih i stvaralačkih sposobnosti, kao i rušenju predrasuda o nepremostivom generacijskom jazu.

Povezana vest:  Ajfon 6 i ajfon 6 plus u Srbiji od kraja oktobra