iPhone6 34FL 3-Color-Spaced Homescreen-PRINTPredstavljena nova generacija Epl uređaja i softvera

Kompanija Epl (Apple) predstavila je danas novu generaciju svojih Ajfona (iPhone), kao i novi uređaj, pametni sat (smartwatć), što je prvi novi proizvod kompanije još od kad je otkrila Ajpedove (iPad) 2010. godine.
Ovogodišnji Eplov medijski događaj, održan u kalifornijskom gradu Kupertinu, izazvao je dodatnu pažnju zbog nedoumica da li će ova kompanija zadržati svoju inovativnost posle smrti jednog od osnivača Stiva Džobsa 2011. godine.
Predstavljanje pametnog sata bilo je u centru pažnje i ostavilo je malo po strani premijeru dva nova Ajfona, u dve različite veličine.
Ajfon 6 će imati dijagonalu ekrana od 4,7 inča (12 centimetara), dok će Ajfon 6 Plus imati dijagonalu od 5,5 inča (14 centimetara). Oba uređaja imaće novi mod gledanja u horizontali, da bi se bolje iskoristili veći ekrani.
Verzija Plus imaće veću rezoluciju, od 401 piksela po inču, umesto326.
Ajfoni su glavni izvor prihoda Epla, a nova generacija bi trebalo da pomogne kompaniji u konkurenciji s uređajima koji koriste operativni sistem Android.
Veći ekrani nisu veliki kao oni kod najnovije generacije Samsunga (5,1 inč za Galaksi (Galaxy) S5 i 5,7 inča za Nout 4 (Note)), ali bi trebalo da bude dovoljno veliki da neutrališe glavnu prednost koju imaju proizvođači Android uređaja.
Epl je objavio da će novi telefoni biti brži i da će im baterija trajati duže nego na prethodnim uređajima. Ova generacija uređaja imaće još jedan senzor, koji će moći da meri uz koliko stepenika se korisnik popeo, a ne samo pređenu distancu.
Jedan od noviteta biće i to što vlasnici Ajfona 6 moći da razgovaraju putem interneta ako je signal vaj-faja jači od signala mobilne mreže. Prelazak između korišćenja ove dve mreže trebalo bi da bude neprimetan.
Rezolucija foto-aparata ostala je osam megapiksela, uprkos tome što konkurencija to stalno povećava. Epl je objasnio da je to samo jedna od stavki dobrih fotografija i da novi telefoni imaju nove senzore za kvalitetnije snimke.
Popravljen je u kvalitet video-snimaka, naročito usporenih. Kamera će moći da snima 240 slika po sekundi, što je duplo više nego prošlogodišnji 5s. Normalan video snima 60 slika po sekundi.
Jedna od verzija modela Plus imaće 128 gigabajta prostora za skladištenje.
Prodaja novih telefona u SAD će početi 19. septembra, a od petka će moći da se naručuju. Početna cena je približna onima od ranijih verzija – 199 dolara uz dvogodišnji ugovor za Ajfon 6 sa 16 gigabajta prostora. Verzija Plus će biti skuplja za 100 dolara u svakoj konfiguraciji.
Epl je predstavio i novi operativni sistem, kao i sistem Epl pej (Apple Pay) pomoću koga će telefonima moći da se plaća preko računa u maloprodaji.
To će funkcionisati tako što će korisnik foto-aparatom telefona uslikati kreditnu karticu, a Epl će to potom verifikovati i cenu dodati na račun Pesbuk (Pašbook).
Kompanija je objavila imena nekoliko trgovinskih lanaca koji će prihvatati ovaj sistem, među kojima su Mejsis (Macy’s), Hol fuds (Whole Foods), Volgrins (Walgreens), prodavnice Dizni (Disney) i, naravno, Eplove radnje.
Kompanija je predstavljanje svojih uređaja obavila u Kulturno-umetničkom centru Flint, u kome je pre 25 godina Džobs otkrio kompjuter Mek, koji je promenio industriju kućnih računara.
Pametni sat nazvan je Ajvoč (iWatć), što bi trebalo da bude kompjuterizovani ručni sat koji može pomogati ljudima da nadgledaju zdravlje, upravljaju kućnim uređajima ili kupuju.
Elektronske kompanije do sada nisu uspele da prikažu stvarnu potrebu za pametnim satovima, dok se elektronske narukvice odavno koriste pri treningu. Od Epla se očekuje da ponudi mnogo više, a na današnjem medijskom događaju taj uređaj je samo najavljen, ali nije u prodaji.
Epl je svoj novi operativni sistem Ajoes 8 (iOs 8) predstavio kao najveće unapređenje još od uvođenja prodavnice aplikacija 2008. godine.
Korisnici sadašnjih Epl uređaja moći će besplatno da preuzmu tu nadogradnju koja će moći da se skine sa interneta od 17. septembra. Ajoes 8 će moći da se koristi na svim telefonima od Ajfona 4 nadalje.

Povezana vest:  Tromesečni pad neto profita HTC-a za 70 odsto