Otvoren IT kutak 2014

Svečano otvoren IT kutak u Domu omladine Beograda

U Domu omladine Beograda danas je svečano otvoren IT kutak, prostor koji je namenjen obrazovanju mladih na poljima informatike, dizajna, elektronike, nauke, tehnike i modernih digitalnih umetnosti. Posebna pažnja posveaćena je bezbednosti na internetu kao i kompjuterskoj pismenosti. Na svečanom otvaranju, u holu ispred sale Amerikana, prisutnima su se obratili Rajan Roulands – savetnik za odnose sa javnošću Ambasade SAD u Srbiji i Marko Stojanović – vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda.
Stojanović je naveo da je test faza IT kutka, pokazala da je ovaj projekat preko potreban mladima u Beogradu: „Svakog meseca smo imali između petnaest i dvadeset radionica koje su se odvijale u ovom prostoru. Bilo je tu i video montaže, digitalne obrade fotografije, programiranja, pravljenja veb sajtova, i drugih zanimljivih i kreativnih stvari“.
Stojanović je istakao i da je, zahvaljujući donaciji Ambasade SAD u Beogradu, IT kutak dobio duplo više kompjutera i drugih tehnoloških dostignuća, kao što je i 3D štampač.
„U današnje vreme se priča o raznim diskriminacijama u našem društvu, a najveća je ekonomska. Na prvom mestu je dobra ideja, potom dobra volja i, ono što je najvažnije, da mladima ponovo omogućimo da besplatno dođu do novih stvari i da besplatno realizuju svoje ideje“, rekao je Stojanović.
Rajan Roulands pohvalio je ovaj projekat Doma omladine Beograda i naglasio da su mladi ljudi ključ bolje budućnosti Srbije: „Mladi su ovde veoma talentovani i samo je potrebno da imaju prostor gde mogu pokazati svoje talente. Čast nam je što smo učestvovali u stvaranju ovog prostora gde mladi, ali i stariji, mogu doći, naučiti i stvoriti nešto zajedno. Nadam se da ćemo saradnju produžiti i u budućnosti“.
Pored Ambasade SAD u Beogradu, IT kutak Doma omladine Beograda podržali su i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Telekom Srbije i firma Macola.
Na otvaranju IT kutka održano je nekoliko besplatnih radionica za mlade i postavljene su interaktivne instalacije. Prisutnima se predstavio i tim studenata Univerziteta Singidunum koji je, projektnim zadatkom na temu marketinških komunikacija IT kutka Doma omladine Beograda, pobedio na nedavno održanom „Danu marketinga“.
Ljubitelji elektronike imali su priliku da učestvuju u novoj radionici „Kreativna elektronika“ koja će na mesečnoj bazi obrađivati različite teme iz ove oblasti. Takođe, na svečanom otvaranju je održan i ciklus popularnih radionica „Napravi svoju žurku“ i „Vizuelno igralište“.
U prostoru IT kutka izložene su i zanimljive interaktivne instalacije, kao što su „Dan D“, „kEtra“, „Voćni klavir“, koje su radovi lokalnih umetnika. Nakon predstavljanja instalacija posetioci su mogli da isprobaju i vide na delu mikrokontroler, 3D štampač i 3D skener.
Početkom 2014. godine, tokom koje je nizom manifestacija obeležena pedesetogodišnjica postojanja Doma omladine Beograda i rada sa mladima, otvoren je IT kutak u test fazi. Sada IT kutak, sa najsavremenijom opremom i raznovrsnim programima, u potpunosti stoji na raspolaganju mladima.
Kroz veliki broj edukativnih i kreativnih radionica, predavanja i kurseva, opremljen najmodernijom tehnologijim, IT kutak omladini pruža iskustva i znanja u formi koja im nije dostupna nigde u zemlji i to potpuno besplatno.
Dom omladine Beograda poziva sve zainteresovane da se prijave na besplatne radionice u IT kutku, da pošalju svoje predloge, startap projekte ili da se pridruže timu predavača, putem mejla [email protected]. Sve informacije o programu IT kutka dostupne su na sajtu www.domomladine.org.

Povezana vest:  Globalna Inicijativa “No More Ransom” dobija nove partnere