Dobitnici prve druge trece i nagrade Snaga inovacije sa predstavnicima Telekoma SrbijaNAGRAĐENI POBEDNICI ČETVRTOG MT:S ANDROID KONKURSA

Četvrti mt:s Android konkurs i zvanično je završen svečanom dodelom nagrada i prezentacijom pobedničke aplikacije „Eco Earth“, učenika „Matematičke gimnazije“. Pobednički tim će u martu 2015. posetiti Svetski kongres mobilne telefonije u Barseloni, dok su srednjoškolci koji su osvojili drugo i treće mesto nagrađeni tablet računarima i mobilnim telefonima sa Android operativnim sistemom. Ove godine, za razliku od prethodnih, posebno je vrednovana društveno odgovorna namena aplikacija, a uvedena je i posebna nagrada za pokazanu inovativnost, pod nazivom „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, u čast preminulom kolegi koji je dao veliki doprinos razvoju konkursa.
„Mi u Telekomu Srbija izuzetno smo ponosni što je za nama još jedan, uspešno realizovan, mt:s Android konkurs i što kroz rezultate rada učenika vidimo da smo uspeli u nameri da pružimo podsticaj mladim ljudima da prošire i praktično primene svoja znanja. Pored „Matematičke gimnazije“ iz Beograda i Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, konkurs smo ove godine proširili i na gimnazije iz Kragujevca, Sente i Valjeva, tako da je broj prijavljenih aplikacija, ali i njihov kvalitet i originalnost, zaista prevazišao naša očekivanja. Telekom će i ubuduće nastaviti da kroz mt:s Android konkurs pomaže mladim ljudima da ostanu posvećeni svom obrazovanju i budućoj karijeri i da i jedno i drugo grade u svojoj zemlji, posebno u oblasti telekomunikacija“, izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za PR kompanije Telekom Srbija.
Pobednička aplikacija „Eco Earth“ delo je kreativnog tima „Filsoft&VukIT“ – Filipa Vesovića, Vuka Vukovića i Vladimira Milenkovića, učenika „Matematičke gimnazije“ iz Beograda. Ova dinamična i zabavna aplikacija ima za cilj da podigne svest javnosti o značaju očuvanja životne sredine i uz edukativni deo, korisnike na zabavan način vodi kroz reciklažu, smanjenje zagađenja okoline i upućuje ih u upotrebu obnovljivih izvora energije.
Put u Barselonu, koji su osvojili kreatori aplikacije, biće njihova prilika da na Svetskom kongresu mobilne telefonije steknu nova znanja i ideje za buduće aplikacije.
„Na Telekomovom Android konkursu rado učestvujemo već drugu godinu za redom. Otpad, njegova reciklaža i ušteda energije su najveći problemi današnjice, pa smo odličili da se naša aplikacije time pozabavi. Učešćem na ovom konkursu stekli smo nova znanja iz oblasti programiranja za mobilne uređaje, a sigurni smo da će ova znanja nakon posete Barseloni biti proširena i dopunjena“, izjavio je Vuk Vuković u ime pobedničkog tima.
Povodom uspeha učenika „Matematičke gimnazije“, direktor te škole, Srđan Ognjanović, je izjavio: „Višegodišnja uspešna saradnja Telekoma Srbija i Matematičke gimnazije ogleda se u podršci koju naši učenici imaju od Telekoma kada je u pitanju priprema i učešće na međunarodnim takmičenjima. Android konkurs je u početku bio organizovan za učenike Matematičke gimnazije, a sada na moje veliko zadovoljstvo, pojavljuje se sve više takmičara iz sve većeg broja škola.“ Direktor Ognjanović je dodao i da zanimljive teme, kao i sjajne nagrade na konkursu, predstavljaju pravi izazov i iz godine u godinu privlače sve više izuzetnih mladih programera i zahvalio Telekomu Srbija na velikoj podršci na unapređivanju rada sa talentovanim učenicima.
Drugo mesto osvojila je aplikacija „e-Motion“, koja omogućava udaljeno praćenje zdravstvenog stanja bolesnika sa ciljem da olakša kontrolu, ali i smanji broj poseta zdravstvenim ustanovama. Aplikaciju je kreirao tim „Najbolj(a)i“, iz Gimnazije „Boljai“ iz Sente – Aleksandra Apro, Tamaš Kiš i Levente Čipak. Direktor gimnazije, Robert Kormanjoš, zahvalio se Telekomu Srbija na pozivu i organizaciji konkursa, pozitivno ocenjujući društveno odgovornu stranu konkursa i ističući da je on veoma značajan kako za učenike, tako i za školu u celini.
S obzirom na to da je kvalitet pojedinih aplikacija bio ujednačen, na trećem mestu našle su se dve aplikacije. Aplikacija „Lunja“, tima „The Wolf Pack“ donela je još jedno priznanje za „Matematičku gimnaziju“. Kreativni učenici Đorđe Vasiljević, Marko Stanojević i Nikola Hajdin dizajnirali su ovu aplikaciju tako da pomaže vlasnicima da nađu svoje izgubljene ljubimce, kao i onima koji ih pronađu, da ih vrate vlasnicima.
Uz aplikaciju „Lunja“, na trećem mestu našla se i aplikacija „Master Buyer“ učenika Aleksandra Cvetića, Balše Kneževića i Nikole Mandića iz „Prve kragujevačke gimnazije“. Tim „Minuetto“, kreirao je aplikaciju tako da povezuje korisnika aplikacije sa ponudom proizvoda u prodavnicama, omogućavajući poređenje cena istih proizvoda u različitim prodajnim objektima i dobijanje informacija o posebno povoljnim ponudama.
Ljiljana Jelesijević, pomoćnik direktora „Prve kragujevačke gimnazije“, zahvalila se Telekomu Srbija na prilici da učenici ove gimnazije učestvuju na konkursu i istakla da je to što se jedan od timova iz ove škole našao među nagrađenima ima poseban značaj, jer će uticati na njihovo dalje usavršavanje u oblasti računarstva.
Posebnom nagradom pod nazivom „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, nagrađen je tim „Andruljid PLS“ za pokazanu inovativnost u izradi aplikacije „Runity“, koja je osmišljena tako da na inovativan način, u vidu društvene mreže na mobilnom telefonu, povezuje trkače i pomaže im u treningu. Za kreatore aplikacije, Andreja Ilića, Marka Avramovića i Nikolu Jovanovića, učenike „Matematičke gimnazije“, Telekom Srbija je obezbedio Mac Book računare.

Povezana vest:  TECNO globalno predstavio specijalno Magic skin izdanje Spark 10 serije telefona