Brian Krzanic Intel Curie PrototypeCEO kompanije Intel govori o budućnosti računarstva

Intel Korporacija najavila je niz tehnoloških unapređenja i inicijativa usmerenih na ubrzavanje evolucije računarsrva ka osvajanju još jedne dimenzije. Najave uključuju Intel® Curie™ modul, hardverski proizvod veličine dugmeta koji će biti deo nosivih rešenja; nove načine primene za Intel® RealSense™ kamere u robotima, letećim multikopterskim dronovima i angažujućem 3D iskustvu, kao i novu inicijativu veće diverzifikacije, što uključuje i investiranje 300 miliona dolara kako bi se ohrabrila diverzifikacija u kompaniji Intel, ali i čitavoj IT industriji.
„Pojava novog iskustva personalnog računarstva, intelignetnih i povezanih uređaja kao i revolucija u nosivim uređajima redefiniše odnose između korisnika i tehnologije,“ kazao je Brian Krzanich, CEO kompanije Intel. „Naš cilj je da Intel tehnologija pomogne rešavanju stvarnih problema i omogući dostupnost iskustva koje pojedinačni i korporativni korisnici zaista žele. Kako bi ovo uradili, moramo uraditi više i predvoditi diverzifikaciju i pomoći prihvatanje novih proizvoda od strane tehnološke industrije.
Žene i nedovoljno zastupljene manjine će nastaviti da igraju važnu ulogu kao korisnici, kreatori, lideri ili oni koji imaju uticaj na ovu oblast.“
Krzanich je ovo najavio tokom svog obraćanja na CES sajmu. Takođe, on je najavio saradnju sa kompanijom Oakley*, vodećim proizvođačem optičke opreme koji prednjači u naprednom dizajnu i sportskim performansama svojih prozvoda, saradnju na polju 3D štampe sa kompanijom HP*, a izdvojio je i True Key, novu kros-platformsku aplikaciju koju je pripremilo Intel Security odeljenje, koja koristi lične karakteristike kao što su lice, uređaj ili otisak prsta kako bi se proces logovanja učinio jednostavnijim i bezbednijim.

Revolucija nosivih uređaja
Veliki porast primene tehnologije za nosive uređaje otvara nov prostor za inovacije. Krzanich je predstavio planove za Intel Curie modul, maleni harverski proizvod koji se zasniva na prvom namenski napravnjenom sistemu na čipu (SoC) za nosive uređaje. Dostupnost ovog modula se očekuje u drugoj polovini ove godine i uključivaće Intel® Quark™ SE SoC, Bluetooth niskoenergetski radio, senzore i punjenje baterije.
Intel je aktivno radio na razvoju segmenta nosivih tehnologija, a od kada je Krzanich predstavio nekoliko projekata prošle godine, kompanija je najavila brojne proizvode i inicijative sa različitim brendovima iz oblasti mode, fitnesa ili lifestyle segmenta. Ovi napori uključivali su najave saradnje sa kompanijama Basis Peak, Fossil Group, Luxottica Group, MICA and Opening Ceremony, SMS Audio, kao i „Make it Wearable“ izazov kompanije Intel.
Oslonjene na ove napore, kompanije Intel i Oakley danas najavljuju stratešku saradnju u oblasti nosivih uređaja. Oakley je prvi brend Luxottica grupe sa kojim Intel sarađuje, objedinjujući vrhunsku luksuznu sportsku opremu sa smart tehnologijama. Krzanichu se na bini pridružio i Colin Baden, CEO kompanije Oakley, koji je kazao kako kompanije sarađuju na intelignetnom proizvodu koji će biti dostupan kasnije ove godine i dizajniran tako da unapredi performanse atletičara.
Krzanich je posebno izdvojio i Nixie, prvog pobednika „Make it Wearable“ izazova i prvu kameru koja je nosiva i može da leti. Nixie se na ruci nalazi kao narukvica, a potom se transformiše i leti, tako da snima savršenu fotografiju svog korisnika u određenom trenutku. Krzanich je osnivače Nixie projekta, Chrtistopha Kohstalla i Jelenu Jovanović pozvao za govornicu kako bi razgovarali o „Make it Wearable“ izazovu i govorili o prilikama koje ono otvara inovatorima i preduzetnicima. Krzanich i osnivači Nixie-a imali su čast i da poziraju za prvu fotogradiju koju je leteći Nixie napravio. Krzanić je tom prilikom najavio da će Intel i tokom ove godine ponovo podržati „Make it Wearable“ izazov.

Povezana vest:  LG daje 3D-u nove dimenzije lansiranjem tri nova proizvoda

Ubrzavanje diverzifikacije u tehnologiji

Krzanich, koji je primetio i porast broja događaja vezanih za ženska prava i nedovoljno predstavljene manjine, najavio je i inicijativu diversifikacije u tehnologiji.
Kako bi podržao ovu inicijativu, Intel je postavio nove ciljeve pri zapošljavanju i zadržavanju u radnom odnosu koji su, tamo gde je to moguće, u potpunosti u skladu sa standardima u Americi i nastoje da ostvare punu reprezentativnost žena i nedovoljno predstavljenih manjina u kompaniji Intel do 2020. Godine. Potpuna reprezentativnost znači da će radna snaga kompanije Intel biti bolje predstavljena sa talentima dostupnim u SAD, što znači i bolju reprezentativnost na višim rukovodećim položajima.
Intel je takođe najavio plan investiranja 300 miliona dolara kako bi se pomoglo obrazovanje žena i nedovojno predstavljenih manjina u oblasti inženjerstva i računarskih nauka, ali i da bi se aktivno podržalo veće zapošljavanje žena i nedovoljno predstavljenih manjina i podržali program koji promovišu pozitivnu zastupljenost i u industriji tehnologije i igara.
„Ponovo pozivamo industriju da ono što izgleda gotovo nemoguće učini realnošću. To radimo tako što unosimo stvarne promene i potpunu jasnoću u naše ciljeve,“ rekao je Krzanich. Bez radne snage koja bolje oslikava stanovništvo, mi propuštamo prilike, možda i priliku da razumemo ili osmislimo nešto za naše korisnike.“
Intel planira da se poveže sa nekoliko partnera u industriji kako bi podržao, unapredio ili otvorio nove programe za ovu inicijativu, uključujući i Internacionalnu Asocijaciju Programera Igara, E-Sports ligu, National Center for Women in Technology, e CyberSmile Foundation, Feminist Frequency, i Rainbow PUSH. Planovi kompanije podrazumevaju i produbljivanje anažmana sa primarnim edukativnim programima koji se fokusiraju na nedovoljno opskrbljene zone i proširenje saradnje sa programima računarskih nauka i inženjerstva na insitucijama višeg obrazovanja, uključujućo i institucije koje se brinu o potrebama manjina.

Povezana vest:  TCO Sertifikacija za Samsung poslovne monitore

Razvoj računarstva

Do sada, računarstvo se uglavnom definisalo kroz interakciju čoveka sa ekranom, tastaturom ili mišem. Krzanich je naglasio nekoliko novih tehnologija i aplikacija u stvarnom svetu koje će izdići računarstvo u 3D svet i osloboditi iskustvo od žica i lozinki.
Krzanich je predstavio niz opcija koje će biti predstavljene na proizvodima do kraja ove godine, uključujuči i True Key™ novonajavljenu krosplatformsku aplikaciju koju razvija Intel Security kako bi se rešile muke sa lozinkama. True Key aplikacija koristi lične karakteristike kao što su lice, uređaj ili otisak prsta da bi se logovanje učinilo jednostavnijim i bezbednijim. True Key nudi podršku za iOS, Android, Windows, Mac i druge pretraživače interneta. Ova opcija će biti preinstalirana na uređajima koje prave HP i Lenovo a i deo McAfee LiveSafe programa, već tokom narednih meseci. Posetite www.truekey.com za pristup limitiranoj verziji True Key.
Krzanich je naglasio i novosti na polju bežičnog punjenja, u saradnji sa brendovima kao što su Hilton, Jaguar Land Rover, San Francisco International Airport i Marriott. Saradnja predviđa pilot projekte bežičnog punjenja, a razvoj i primena obihvata Marriott lanac koji planira probne sisteme bežičnog punjenja širom svog portfolija brendova, što uključuje JW Marriott, Marriott, Renaissance, Courtyard i Residence Inn.

Povezana vest:  Igrice, LEGO i K-pop su pojmovi koje su deca najviše pretraživala pred praznike 2020.

CEO kompanije Intel je rekao i da RealSense kamere i nove, sveobuhvatne aplikacije mogu biti dostupne na nizu 2 u1 uređaja, notebook ili AiO PC računara, od čega su mnogi zasnovani na petoj generaciji Intel® Core™ procesora koji će postati dostupni ovog kvartala. Dodatni komentari na inovacije koje omogućuje Intel RealSense tehnologija i kamere su dostupni na blogu.
Kako se računarstvo pomera u treću dimenziju, Krzanich je poželeo dobrodošlicu i Dion Weisleru, izvršnom potpredsedniku odeljenja kompanije HP koje se bavi štampačima i personalnim sistemima. Weisler je pojasnio kako HP radi na tome da se osigura ekosistem spojene realnosti i najavio da će Intel® Core™ i7 procesor napajati nadolazeću HP Multi Jet Fusion tehnologije, osmišljenu da prebrodi kritične tačke u brzini, kvalitetu i ceni. Weisler je naglasio kako su dodatne performanse i nivo Intel tehnologije ključni da bi se ostvario pun potencijal 3D štampanja.

Inteligentnost svuda

Krzanich je naglasio da postoji niz oblasti gde porast povezanog računarsva pomaže da se preoblikuju mnogi segmenti svakodnevnog života ljudi. On je prokazao praktične, primenjene primere robota i multikopter dronova i rekao kako Intel RealSense kamere mogu da, samo kroz opciju vida, pruže intuitivne sposobnosti izbegavanja sudaranja sa objektima, a sve u cilju rešavanja složenih problema. Na primer, kompanija Ascending Technologies* nastoji da koristi Intel RealSense kamere u razvoju inteligentnih i bezbednih multikopter dronova dok iRobot* sarađuje sa kompanijom Intel na istraživanju potencijala ove tehnologije za svoje inteligentne platform za robote.