Oculus RiftVirtuelna stvarnost u Ultra Centru Galaktika

Uprkos činjenici da je pojam Virtuelne stvarnosti za mnoge asocijacija na naučno fantastične filmove i romane, samo 4 meseca nakon svetske premijere, u našu zemlju je stigao najnoviji proizvod firme Oculus – Naočare Rift, model DK2 koje su praktične za nošenje i oblikom podsećaju na naočere za skijanje.
Osoba koja nosi ove naočare, stiče utisak da se nalazi na nekom drugom mestu, jer u svom vidokrugu vidi samo ono što generiše kompjuter. Ovaj model, namenjen je za razvoj sadržaja u budućnosti. Ipak, on već sada predstavlja dovoljno razvijen proizvod jer počiva na istoj tehnologiji kao i pametni mobilni telefoni.
U konkretnom slučaju, korisnik Rift DK2 naočara gleda u ekran Samsung Note 3 uređaja kroz dva sočiva. Osećaj trodimenzionalnosti je potpun, zbog toga što se vizuelni doživljaj jednako prenosi na oba oka. Mogućnost okretanja i gledanja sa strane ili čak iza sebe, korisniku daje potpun osećaj prisutnosti na sceni.
Od trenutno dostupnih sadržaja, valja isprobati nekoliko rolerkostera, koji svojim vratolomijama pripremaju korisnika na igranje u Virtuelnoj realnosti. Osećaj koji možda i najviše fascinira jesu virtuelne G-sile, pomoću kojih se oseća propadanje ili okretanje, uprkos tome što igrač zapravo sedi u običnoj stolici.
Kako je najavljeno, poboljšana verzija za potrošače će se u slobodnoj prodaji naći tek krajem 2015. godine, a za sada je u zabavnom okruženju Ultra Centra Galaktika na II spratu Delta Cityja dostupno preko 50 simulacija za testiranje, od kojih se posebno izdvajaju rolerkosteri i igre.

Povezana vest:  Forrester Wave evaluacija: Kompanija Kaspersky lider kada je reč o bezbednosnim rešenjima za zaštitu endpoint uređaja