Partial Solar Eclipse by resakseCanon nudi savete kako da najbolje uslikate pomračenje Sunca

20. marta, Evropa će doživeti sprektakularno pomračenje Sunca kakvo nije viđeno u ovom veku, a neće biti viđeno barem još jednu deceniju. Pomračenje Sunca je prirodni fenomen koji očarava svet pri svakom ponavljanju, nudeći redak nagoveštaj nečeg izuzetnog.
Posmatranje pomračenja bez zaštite na očima može da bude izuzetno opasno, toliko da eksperti izdaju upozorenja i upućuju ljude kako da najbezbednije uživaju u ovom iskustvu. Kao deo upozorenja, Koledž optometrista upozorio je da snimanje fotografije smart telefonom ili gledanje u Sunce dok se kamera podešava takođe mogu da budu štetni. Imajući to na umu, Canon nudi najbolje savete kako da uhvatite neverovatni prizor i da to uradite na bezbedan način.
Nemojte da zaboravite svoju kameru sutra ujutru jer bez obzira na to da li ste u Evropi, Severnoj/Istočnoj Aziji, Severnoj/Zapadnoj Africi ili čak na Arktiku, imaćete priliku da vidite makar delimično pomračenje Sunca najranije u 7 časova i 45 minuta po lokalnom vremenu pa sve do vremena ručka! Zapamtite, nemojte pokušavati da gledate direktno u Sunce dok fotografišete tokom delimičnog pomračenja jer možete oštetiti svoje oči ili kameru. Evo nekih saveta:

Povezana vest:  iSTYLE eksluzivno predstavio novu seriju iPhone 15 uređaja u Srbiji

Koristite specijalni solarni filter
Eksperti ponavljaju da je važno da se nikada ne gleda direktrno u Sunce jer može da bude krajnje opasno za vaše oči i čak da izazove slepilo u nekim slučajevima. Imajući to u vidu, veoma je važno da koristite specijalni solarni filter namenjen za gledanje u Sunce, koji se prodaje u većim prodavnicama astronomske opreme, koje će štititi i vaše oči i vašu kameru. Nemojte pokušavati da gledate kroz bilo koji optički vizir ili da fotografišete Sunce bez odgovarajućeg solarnog filtera fiksiranog ispred objektiva.

2. Koristite prirodne otvore
Ukoliko nemate ove solarne filtere i dalje možete bezbedno da zabeležite srpaste oblike koje stvara zalazeće Sunce kroz razmake. Prirodni otvori nastaju kao razmak između listova drveća i kreiraju oblik polumeseca na zemlji ili susednim zidovima. Možete takođe da napišete svoje ime na papiru sitnim rupicama i da dozvolite sunčevoj svetlosti da prođe kroz to i ispiše vaše ime na zemlji. Ukoliko snimate više fotografija tokom pomračenja, možete da dokumentujete progres pomračenja.

Povezana vest:  Kaspersky Lab: Malver dolazi!?

3. Fotografišite okruženje
Fotografišite efekte pomračenja na okruženje oko vas. Životinje osećaju promene u osvetljenju, čak i kada mi ne osećamo, pa posmatrajte ptice i druge životinje kako reaguju na pomračenje. Posmatrajte i svoju senku.

4.Uhvatite emociju
Konačno, ukoliko se slučajno zateknete u maloj grupi koja prelazi Farska ostrva, čim Sunce nestane u totalnom pomračenju, možete da skinete svoje naočare za pomračenje i solarne filtere sa kamere i fotografišete dva minuta direktno. Komplikovano je da se dobije detaljna slika izbliza, ali sa slikama iz širokog ugla koje pokazuju promene svetlosti na nebu možete da uhvatite prelepo iskustvo i emociju događaja. Ukoliko ovo niste pokušavali ranije, potražite savet od iskusnijih u ovom načinu fotografisanja ili od članova neke priznate astronomske organizacije.

Povezana vest:  Kompanija Kaspersky pruža detaljan uvid u ransomware ekosistem

„Ne dobija se svaki dan šansa da uslikate nešto izvanredno kao što je pomračenje Sunca, i zato, kada imate tu šansu zaista je vredno da pratite korake koji će učiniti tu fotografiju posebnom. Mi u Canon-u želimo da pomognemo ljudima da naprave svoje fotografije što neverovatnijim i posebnijim, i mi razvijamo naše fotografije u skladu sa tim sve vreme.
Dok koristite lepotu i retkost pomračenja da napravite divne fotografije koje su zaista vredne truda, morate biti svesni zdravstvenih implikacija kada gledate u Sunce, čak i kroz sočiva, tako da je naša preporuka da svako pročitate zdravstveno i bezbednosno upozorenje koje šalju naši stručnjaci pre nego što krenu sa svojom kamerom.“