Madam Tiso1 1Baletska predstava „TAJNA MADAM TISO – DODIRUJUĆI ISTORIJU“ ponovo na sceni Doma omladine Beograda

Nakon uspešne premijere, koja je održana 18. februara u Domu omladine Beograda, publika će na istom mestu imati priliku da vidi i prve reprize baletske predstave „Tajna Madam Tiso – Dodirujući istoriju“. Ova koreodrama – savremeni balet u 4 čina i 24 slike, biće izvedena 24. i 25. marta od 20 časova, u sali Amerikana, a cena ulaznice je 350 dinara.

Čuveni muzeji voštanih figura Madam Tiso poznati su svima širom sveta, dok fascinantan život madam Tiso, isprepletan sa impresivnim događajima vremena u kojem je živela, ostaje nepoznat većini. Ko je Mari Tiso? O čemu je mislila i maštala? Koga je poznavala i volela i kroz šta je sve prošla? Šta je zaveštala svom potomstvu i nama?

Povezana vest:  PREMIJERA PREDSTAVE - MAČAK U ČIZMAMA

Madam Tiso živela je 88 godina (1761-1850), i moglo bi se reći da je proživela tri života – svedok je velikih istorijskih dešavanja, a njena biografija puna je poznanstava sa najznačajnijim ličnostima toga doba u Francuskoj i Engleskoj.

Prva voštana figura koju je ova vajarka kreirala bila je figura Voltera, 1777. godine. Za vreme vladavine Luja 16. i Marije Antoanete Madam Tiso bila je dvorski savetnik za umetnost u Versaju. Sreću i položaj na dvoru smenjuju tragedije i patnje – u vrtolgu Francuske revolucije, radeći pod pretnjom stradanja na giljotini, bila je prinuđena da pravi voštane likove na smrt osuđenih pripadnika kraljevske porodice i dvorjana koje je poznavala, volela i pamtila.

U jednom trenutku i sama Tiso dospeva u tamnicu sa smrtnom presudom za giljotinu zajedno sa lepoticom Žozefinom, koja će kasnije postati omiljenom ženom Napoleona i prvoproglašenom kraljicom Francuske. Napoleon dozvoljava Madam Tiso da pobegne sa svoja dva sina. Tada otpočinje novi život u Velikoj Britaniji. U Londonu se otvara prvi statični muzej voštanih figura Madam Tiso. Sinovi preuzimaju tajne voštanog iskustva svoje majke i produžavaju njen posao kao porodičnu tradiciju. Madam Tiso i sama postaje zamrznutom istorijom. Ali, istorija i vreme pokazuju svoju ironiju života. Koja je to prava cena mučenja, stradanja, smrti, ljubavi i vere?

Povezana vest:  Otvorena za posetioce izložba ilustracija „Hipermoderni Dante“ u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu

Šta je cena istine života Mari Tiso? Odgovor na ovo pitanje možete saznati i videti u modernom baletu „Madam Tiso – dodirujući istoriju“ ruske koreografkinje i reditelja Evgenije Veda Trofimčuk u izvođenju igrača kompanije modernog baleta „Akademija“.

Produkcija: Akademija „AMBLUSI“ i Dom omladine Beograda

Libreto, reditelj i koreograf: EVGENIJA TROFIMČUK/ VEDA – Rusija

Kompozitori:
RUMEN BOJAŽDIJEV – sin / BUGARSKA
ANDREA FERANTE / ITALIJA

Povezana vest:  Kretivni centar objavio specijalno izdanje romana Jasminke Petrović Leto kada sam naučila da letim

Stručni konsultant: Vladimir Lazić, pozorišni reditelj, Srbija

Asistent: Stefan Veselinović, Anja Nikolić
Filmska scenografija – režiser: Aleksandar Radivojević
Koordinator projekta: Svetlana Kovačević
Producent: Nemanja Jovanović

Izvođači:
Evgenia Veda Trofimčuk – Madam Tiso, kraljica Marija Antoaneta
Stefan Veselinović – kralj Luj 16, Napoleon Bonaparte, sin madam Tiso
Nada Dvoržak – Madam Dubari, Šarlota
Tibor Šmit – Grof Ferzen, sin madam Tiso
Lara Veselinović – princeza Elizabeta Francuska
Filip Gajić – Herceg de Brisak, Marat

Projekat je realizovan uz podršku Pozorišta na Terazijama i Pozorišta Dadov.