Dell logo

Dizajniranje brzinom misli

Proizvodnja i dizajn su retke industrije u kojima mala preduzeća mogu da zamene velike kompanije ali i obrnuto. U takvoj klimi, neprijatna realnost poslovanja je razotkrivena, a značaj konkurentske prednosti pojačan. Kao rezultat, pritisak konkurencije podstiče kompanije da stalno preispituju svoj razvoj i smišljaju nove načine za inovacije i kreativnost. Brzi razvoj proizvoda igra ključnu ulogu u ovim industrijama, smanjuje vreme potrebno da se proizvod nađe na tržištu i pruža kompanijama priliku za stvaranje boljih i kreativnijih proizvoda. Efikasnost je često merilo uspeha – što brže kompanija može da lansira svoj proizvod i on stigne do krajnjih korisnika, veće su šanse da će biti uspešna u svom poslu. U online svetu, biti prvi može da privuče pažnju publike, osigura publicitet, ali i pomogne u prodaji.

Evolucija dizajna
Način na koji se proizvodi, dizajnira i plasira na tržište, evoluirao je u poslednjih deset godina više nego ikada pre. Od table za crtanje do pametnih stolova, ovakav napredak u tehnologiji imao je veliki uticaj na sve faze proizvodnje. Zapravo, za mnoge kompanije čitav proces – od inicijalnog koncepta razvoja i dizajna, istraživanja tržišta, razvoja proizvoda, do produkcije i marketinga – potpuno je promenjen.

Modernizacijom su korišćenje koncepta Big Data, analiziranje društvenih medija i milion online konverzacija postali primarni načini da se dobije bolji uvid u proizvod i stekne konkurentska prednost. Iako kompjuteri obezbeđuju sredstva za dizajn, planove i crteže, sprovođenje ovih ideja može biti dugotrajan proces. Shodno tome, radne stanice i softveri koje koriste moraju biti namenski i specijalno prilagođeni industriji, da bi uspešno odradili zadatak. Na primer, Dell Precision radne stanice dizajnirane su i testirane da podrže aplikacije kao što su SOLIDWORKS i Auto-desk Design Suite i omoguće proizvođačima i dizajnerima da stvore sveobuhvatne 3D izrendirane modele proizvoda.

Povezana vest:  Samsung u 2019. godini svetu približio 5G mrežu isporukom više od 6,7 miliona Galaxy 5G uređaja

Ovi foto realistični renderi mogu se koristiti na sastancima radi obezbeđivanja investicije, ali i u marketing prezentacijama i kampanjama kako bi se prikazala rešenja i osiguralo interesovanje potencijalnih akcionara i pre nego što proizvodnja uopšte počne. Napredna tehnlogija Dell Precision radnih stanica i Auto-desk Design Suite zaista donose revolucionarna dostignuća, a jedno od njih je i Kenguru, prvo elektronsko vozilo za ljude u kolicima.

Sposobnost omogućavanja detaljne simulacije ne treba potcenjivati, obzirom da kompanijama pružaju najtačnije i najopširnije predstavljanje proizvoda. Svaka greška može biti unapred iskorenjena, što povećava kvalitet proizvoda. Osim toga, sertifikat nezavisnih proizvođača softvera (ISV) povećava produktivnost i efikasnost tokom razvojnog procesa i tako omogućava preduzećima da prilagode svoje radne stanice individualnim potrebama. Radnicima pruža bezbrižnost pri korišćenju kompleksnih aplikacija.

Moć prototipa
Kako konkurencija postaje sve žustrija, mnoge kompanije odustaju od dugotrajnog procesa proizvodnje prototipa. Ove promene zasluga su najnovijih High-Performance Computing (HPC) sistema, koji nudi mogućnost virtuelnog umesto fizičkog prototipa. Kompanije sada mogu pokrenuti čitav kompleks simulacija u kratkim vremenskim skalama dok istovremeno povećavaju kvalitet proizvoda koji se dizajnira. Razvitak poput HPC sistema omogućava efikasno testiranje i milion varijacija dizajna u okviru jednog troška. Sjajan primer ovakve optimizacije je virtuelni prototip broda timova za jedrenje Ujedinjenih Arapskih Emirata i Novog Zelanda koji su testirali za Američki kup koristeći Dell HPC sistem.

Povezana vest:  Epl predstavio modele ajfon 8 i ajfon 8 plus

Ovo predstavlja revoluciju u pripremanju jednog tima za takmičenje s obzirom na to da je brod potpuno optimizovan i testiran na nekoliko scenarija bez potrebe za pravljenjem fizičkih prototipa. Kao rezultat znatno su smanjeni troškovi proizvodnje broda i, možda ono najvažnije, brže je stigao na tržište.

Treća dimenzija
Još jedna od transformacija proizvodnje dolazi sa velikim i brzim porastom 3D štampanja i tehnologije skeniranja, i nema naznaka da će usporiti. Prema kompaniji za istraživanje tržišta Gartner, očekuje se da će broj pošiljki 3D štampača porasti za 98 odsto u 2015. godini, nakon čega sledi udvostručen broj pojedinačnih pošiljki.

3D štampači daju proizvođačima moć da razvijaju i testiraju proizvode brže nego tradicionalnim metodama modelovanja prototipa. Zapravo, u nekim slučajevima tehnologija 3D štampanja i skeniranja pomaže u proizvodnji komponenata koje je ranije bilo nemoguće proizvesti. ATOS skeneri kompanije GOM mogu da proizvode površine i podatke kopirane 3D štampačem, omogućavajući izmene i prilagođavanje za naredne duplikate. Sa ovakvim rešenjima implikacije pri izlasku na tržište mogu biti ogromne, sa povećanjem i poboljašnjem kvaliteta proizvoda i brzinom menjanja dizajna.

Danas, kada je konkurencija napeta a marža stisnuta, sposobnost proizvodnje stalno promenjivog dizajna je velika prednost. Ova činjenica ilustrovana je u nedavnom IDC izveštaju, koji tvrdi da je revolucija 3D štampanja sada deo svih poslovnih aplikacija – utiče na sve, od medicinske zamene kostiju do NASA teleskopa, odeće i pa i do poslastičartsva.

Povezana vest:  Pet karakteristika Huawei P9 telefona o kojima niste imali pojma

Korak ispred
Kako dizajn i proizvođači evoluiraju uz nove tehnologije, kao što su na primer pametan sto i virtuelna realnost, razvoj proizvoda biće brži, a kvalitet će nastaviti da se poboljšava. Napredak će sigurno biti ostvaren u 3D štampanju, širenjem obima materijala koji se mogu štampati i na elektroniku i gumu. Mogućnosti proizvodnje su beskonačni a razvoj brz, posebno kada su u pitanju „nosive tehnologije“. Dizajneri će moći da stvore niz prototipa koji su ranije bili neizvodljivi, ali će neminovno najveći benefit imati mala preduzeća. Proizvodnjom sopstvenih komponenata, snabdevanje od velikih lanaca biće manje a ušteda novca veća.

Danas, na globalnom tržištu vreme je novac. Često od korisnika možemo da čujemo da je proces od ideje do stvarnosti dug, mučan i frustrirajuć. Proizvođačima treba pravi alat koji bi im omogućio da rade brzinom misli i tek kada ga budu imali moći će da povećaju prouktivnost i omoguće veću kreativnost. Alati kao što su Dell Precision radne stanice daju proizvođačima ovakve benefite, a kako će oni iskoristiti ove pogodnosti – to je već na njima.