Galaxy S5

Kaspersky Lab podstiče da zaštitimo decu dok koriste mobilne uređaje

Pretnje se nalaze svuda na internetu i predstavljaju veliku opasnost za mlađe korisnike. Deca koja koriste mobilne uređaje pogodnije su žrtve ovih pretnji, jer besplatno surfuju na internetu bez roditeljskog nadzora bilo gde i bilo kada.
Prema istraživanju koje su uradile kompanije Kaspersky Lab i B2B International, tokom perioda od dvanaest meseci, 22 odsto ispitanika (deca) bila su žrtve sajber napada. Ovi incidenti obuhvataju sajber nasilje i sajtove sa opasnim sadržajem za mlade osobe.
Tokom surfovanja, deca mogu da naiđu na veb stranice koje sadrže neodgovarajuće informacije, na primer, sajtove koje sadrže informacije o oružju ili drogi. Drugi čest problem nastaje kada rezultati istraživanja korisnika ne dovedu do informacija koje je tražio. Na primer, dete može tražiti crtaće, ali da kao rezultat dobije filmove za odrasle.
Društvene mreže su takođe opasan izvor pretnji. Deca mogu da dodaju bilo koga kao svog prijatelja, pa tako mogu da razgovaraju sa ljudima koji mogu da ih uznemire ili pokušaju da izvuku od njih poverljive podatke. U stvari, istraživanje je pokazalo da je 21 odsto roditelja izgubilo neku količinu novca ili poverljive informacije skladištene na uređajima zbog aktivnosti svoje dece.
Moderni telefoni i tableti služe kao univerzalne konzole za igru, i mnoga deca ih koriste samo u te svrhe. Međutim, nisu sve igre pogodne za decu : neke sadrže scene nasilja, vulgarnosti i erotike. Igrice nisu jedina opasnost – bilo koja aplikacija sa zvaničnih prodavnica može da sadrži nepoželjne informacije.
Bitno je da se zna da su neke pretnje univerzalne i mogu da utiču na ljude svih uzrasta. Međutim, pošto su deca manje iskusna, oni su i ranjiviji u ovim slučajevima. Na primer, oni možda ne razumeju koliko opasan može biti jedan sajt ili fajl, pa mogu da sačuvaju zaražene fajlove ili da unesu podatke na phishing stranicu.
To je razlog zašto je ključno da se osiguramo da je uređaj propisno zaštićen od virusa, phishing-a i drugih onlajn pretnji – posebno na uređaju baziranom na Androidu, jer je oko 99 odsto celokupnog mobilnog malware-a usmereno ka Android platformi.
Danas mnoga deca provode previše vremena na svojim uređajima. Teško je odrediti zabrane i ograničiti pristup uređajima jer su oni uvek uz dete. Međutim, postoji veliki broj mogućnosti i tehničkih alata koji bi mogli da pomognu da se ograniči vreme koje dete provede na svom mobilnom uređaju, na primer podesiti vreme kada deca mogu da se igraju na svom gedžetu. Naravno, problem ne može biti rešen samo pomoću tehničkih alata. Deci su potrebni alternativni načini zabave, što jedino roditelji mogu da im omoguće – da provode više vremena sa svojom decom, da ih odvedu da se bave sportom ili da se bave nekim hobijem da bi manje vremena provodili na svojim mobilnim uređajima. Preporučljivo je da roditelji budu informisani o novim sajber pretnjama i da edukuju svoju decu o njima. Razumevanje pravila sigurnog i pažljivog ponašanja na internetu može da spreči mnoge neprijatne situacije.
Informacione tehnologije mogu da pomognu da se zaštite deca dok su „onlajn“. Kaspersky Lab nudi veliki broj alata koja omogućuju da deca budu sigurna od sajber pretnji dok koriste svoje mobilne uređaje. Ovi alati mogu automatski da blokiraju opasan sadržaj, prečiste nepoželjne sajtove i daju izveštaj sa informacijama o instaliranim aplikacijama za decu. Među njima su Safe Browsers za iOS i Windows Phone, Kaspersky Internet Security – multi-device 2015, koji nude veliki opseg zaštite, posebno za korisnike Android uređaja.

Povezana vest:  Tecno POVA 5: 5 stvari koje će oduševiti gejmere