hbbtvdr-1l

Samsung predstavlja format za titlovanje sadržaja za osobe oštećenog sluha

Samsung Electronics prvi put prikazuje novi format titlovanja – HbbTV 2.0 – koji će konačno gluvim i osobama oštećenog sluha učiniti dostupnim sadržaje emitovane uživo sa interneta i sadržaje dostupne na zahtev. Ova tehnologija biće prikazana na sajmu IFA 2015 u Berlinu, kao deo Hbb4All Pilot-A projekta, u saradnji sa IRT i RBB, sa ciljem da se poboljša pružanje širokog spektra dostupnih usluga.
Širom Evrope, emiteri se suočavaju sa izazovom da obezbede prevod u formatu koji funkcioniše na više platformi, kako bi mogli da pomognu osobama oštećenog sluha, kao i osobama koje jednostavno nemaju dovoljno napredno znanje jezika da prate sadržaj bez tekstualne podrške – bez obzira da li je reč o sadržaju na njihovom maternjem ili nekom stranom jeziku.
Dok su tehnologije titlovanja koje koriste tradicionalne platforme za emitovanje već široko rasprostranjene, današnji izazov je da se obezbede titlovi koji ispunjavaju specifične potrebe korisnika u smislu kanala, platformi i ličnih potrošačkih zahteva. Da bi se obezbedila dostupnost usluga koje su jednostavne za upotrebu, visokog kvaliteta i koje funkcionišu na svim platformama koje nude IP i televizija na zahtev, emiterima je potrebna dobro osmišljena strategija produkcije i distribucije koja im omogućava da automatski razmenjuju titlove i čine ih dostupnim u druge svrhe.
„Samsung je veoma zadovoljan što može da pokaže svoju stalnu posvećenost razvoju funkcija pristupačnosti sadržaja na svojim TV uređajima“, kaže Mi Jung Ju, potpredsednica Visual Display divizije u kompaniji Samsung Electronics. „Kako bismo pružili podršku projektu Hbb4All i kako bi sve bilo spremno za ovu demonstraciju, Samsung je ubrzao implementaciju titlova zasnovanih na EBU-TT-D tehnologiji i veoma smo zahvalni na podršci koju su nam pružili IRT, RBB i svi drugi partneri Hbb4All projekta“.
HbbTV 2.0 donosi podršku za EBU-TT-D kao format titla (TTML) za sadržaje širokog opsega. Sadržaj dostupan na zahtev može se povezati sa EBU-TT-D dokumentima kreiranim u drugim tehnologijama, a sadržaji zasnovani na MPEG-DASH standardu mogu da imaju ugrađene EBU-TT-D titlove. Zbog toga je moguće generisati titlove za direktno emitovanje sadržaja putem interneta.*
HbbTV terminali koji su trenutno dostupni na tržištu nemaju već ugrađenu podršku za titlove za sadržaje širokog opsega. Međutim, ovi terminali obezbeđuju dovoljno informacija o trenutnoj poziciji reprodukcije sadržaja dostupnih na zahtev direktno u aplikacijama, tako da je moguće dodati titlove u aplikacije. Ovo obezbeđuje fleksibilnost potrebnu kako bi se korisnicima ponudili titlovi koje je moguće prilagođavati sopstvenim potrebama, na primer, prilagoditi veličinu fonta.
Samsungova demonstracija HbbTV 2.0 formata je prvi element Pilot-A projekta predloženog u okviru Hbb4All projekta. Demonstraciju HbbTV 2.0 će biti moguće videti na sajmu IFA u berlinu u ARD Digitalnoj hali na štandovima IRT i RBB, kao i na IBC, u Amsterdamu, od 7. do 15. septembra, na štandu IRT.
*Izvor: Internet stranica Hbb4All www.hbb4all.eu/home/hbb4allpilots/multiplatform-subtitle-services/

Povezana vest:  VIBER GLOBALNO PREDSTAVIO AŽURIRANU VERZIJU ZA DESKTOP 5.9

.