intel-logoNa sajmu Computex Intal predstavio ambiciozne planove u vezi sa Atom procesorom

Danas je na sajmu Computex, kompanija Intel predstavila svoje nove proizvode zasnovane na štedljivoj grupi procesora Intel® Atom™, uključujući i planove o dodatnom razviju popularne notebook kategorije, kao i proširenje na nove tržišne segmente izvan već naprednih PC, laptop i server segmenata.

U proteklih 45 dana, Intel i njegov Atom procesor su ušli na razna tržišta prevazilazeći broj od pedeset miliona notebook računara zasnovanih na Intel procesorima prodatih u protekle dve godine. Intel je objavio saradnju, u vidu obezbeđivanja procesora i MeeGo* softvera, sa kineskim proizvođačem automobila HawTai Automobile na razvoju buduće infotainment platforme koja će se nalaziti u vozilima. Intel je takođe najavio novu generaciju platformi zasnovanih na Atom™ procesorima sa više od pedeset puta manjom potrošnjom energije namenjenu mobilnim uređajima uključujući smart telefone, i ugovor sklopljen sa kompanijama Google, Sony i Logitech vezano za projekat Smart TV.

Intel je nedavno najavio budući sistem na čipu (SoC) zasnovan na Atom procesoru pod nazivom “Tunnel Creek” koji će po prvi put, dozvoliti drugim kompanijama da povežu vlastiti silikonske uređaje sa SoC proizvodom kompanije Intel. Intel Atom procesor takođe pokreće Intel® Reader (Intelov čitač) i na osnovu ovog proizvoda Intel je dobio više od tri hiljde ponuda za sardnju na kreiranju proizvoda koji nisu iz oblasti računarstva, od sprave za lociranje riba do golf kola.

Povezana vest:  Erbas otkrio kako će izgledati avion budućnosti

Tokom svoje završne reči na sajmu Computex, Dejvid (Dadi) Perlmuter, potpredsednik i direktor grupe Intel Architecture, govorio je o ovim i drugim naporima kompanije Intel, što je obuhvatalo predstavljanje najtanjeg notebook računara na svetu koga pokreće nova dual-core platforma, „Pine Trial”. Samo 14mm tanak, „Canoe Lake” je 50 odsto tanji od bilo kog notebook računara na tržištu danas.

„Intel veruje u snagu Atom franšize kao i da ona može pomoći potrošačima da shvate pravi potencijal zajedničkog iskustva kako bi se omogućio kompjuterski kontinuum”, izjavio je Perlmuter. „Sa platformama koje obuhvataju sve, od kompaktnih i prenosivih notebook računara, do smart televizora i tablet računara inovativnog dizajna, Intel arhitektura donosi inovativne proizvode zasnovane na jedinstvenoj „port of choice” softverskoj strategiji.”

Povezana vest:  Rakuten Viber donosi svojim korisnicima sadržaj odabran posebno za njih kroz novu opciju - “Istraži”

 

Izdvajamo iz završne reči

 

Navodeći da dnevno milion računara biva prodato, Perlmuter je istakao potpuno novu grupu procesora 2010 Intel® Core™, uključujući Intel® Wireless Display, kao i novu generaciju Intel Core procesora koja će koristiti Intel mikroarhitekturu pod kodnim imenom „Sandy Bridge”, čija proizvodnja bi trebalo da počne krajem 2010.godine.

Rene Džejms, potpredsednica i direktorka „Software and Services Group” u kompaniji Intel, pridružila se Perlmuteru na bini u diskusiji na temu na koji će način softver i izbor softvera pomoći ostvarivanju vizije komapnije Intel koja se tiče Atom procesora i iskustva rada na unakrsnim uređajima. To će stvoriti potrošačku doslednost i mogućnost da budu zadovoljni svojim izborom kompjutera i sličnih uređaja. Džejms je takođe najavila da će Asus biti prvi distributer koji će isporučiti instaliran i prilagođen AppUp servis nazvan „Asus App Store” na netbook računarima ove jeseni, počevši sa Windows-om preko MeeGo zasnovanih sistema.

Izvršni direktor kompanije Acer, Gianfranco Lanci, razgovarao je sa Perlmuterom na temu budućih netbook i tablet računara kompanije Acer koji će biti zasnovani na Intel® Atom™-procesoru, i raditi na MeeGo* softverskoj platformi, a posedovaće otvoren ekosistem inovacija.

Povezana vest:  Novi Sony RX10 IV fotoaparat – brzina i preciznost u jednom uređaju

“Acer će imati spremne mobilne uređaje zasnovane na platformi MeeGo,” izjavio je Lanci. “Otvorena softverska platforma sistema MeeGo ponudiće našim kupcima još jedan operativni sistem lak za upotrebu. Veliko nam je zadovoljstvo da sarađujemo sa Intelom u nastojanju da obezbedimo tehnologiju koja pruža velike mogućnosti na poslu, kod kuće – bilo gde i bilo kad.”

 

Novi Intel®Atom™ procesori

 

U proizvodnji sledeće nedelje, a na policama pre praznika, mobilni dual-core Atom će doneti primetno brže, odgovornije potrošačko iskustvo u istim kompaktnim oblicima i veličinama, i sa istim trajanjem baterije. Intel Atom procesori, N455 i N475, sa DDR3 podrškom za netbook računare dostupni su danas, dok će D525 i D425 namenjeni osnovnom tržištu desktop računara, biti dostupni od 21. juna. „Oak Trail” koji će biti dostupan kupcima početkom 2011. godine, prilagođen je elegantnim tablet i netbook računarima, i doneće i do 50 odsto smanjenu potrošnju elektične energije sa potpunom HD video reprodukcijom i izborom softvera uključujući operativne sisteme MeeGo, Windows 7 i Google.