googleI Australija najavaila pokretanje istrage protiv Googla

 

 

Australija je danas najavila pokretanje policijske istrage protiv Googla, navodeći da je taj internetski gigant prekršio zakone o privatnosti, postavši time druga država koja pokreće istragu protiv Googlov projekta „Strit vju“.

 

Australija pokreće istragu posle više pritužbi korisnika širom sveta da Google ne shvata ozbiljno pravo ljudi na privatnost, preneo je Asošieted pres.

Povezana vest:  Kaspersky Lab upozorava: Da li vaša veza ugrožava vašu bezbednost?

 

Istraga bi trebalo da utvrdi da li su zaposleni u Googlu, snimajući fotografije u okviru servisa realnog prikaza ulica na internetu „Strit vju“, ilegalno prikupljali privatne informacije preko bežičnih mreža.

 

Google je prošlog meseca priznao da je greškom prikupio podatke preko bežičnih mreža u više od 30 država, dok je fotografisao ulice za „Strit vju“ i dodao da je toga postao svestan tek nakon što su nemačke vasti pokrenule istragu.

Povezana vest:  U Budimpešti su proglašeni pobednici takmičenja Intel Challenge Europe 2010, evropskog takmičenja u preduzetništvu

 

Australijski državni tužilac Robert Mekliland izjavio je novinarima u Melburnu da je istraga pokrenuta zbog zabrinutosti javnosti.

 

Prema njegovim rečima, slučaj je upućen Australijskoj feredalnoj policiji u petak.

 

Google je u saopštenju naveo da je sve bilo greška i da je spreman da odgovori na sva pitanja.