SafeKids

Da li roditelji dovoljno štite svoju decu od pretnji na internetu?

Uprkos činjenici da više od polovine (52 odsto) roditelja smatra da su pretnje sa kojima se suočavaju njihova deca u konstantnom porastu, od sajber maltretiranja do neprikladnog sadržaja, tek malo više od trećine (38 odsto) njih savetuje svoju decu kako da se zaštite od potancijalnih pretnji, ustanovljeno je rezultatima nedavnog istraživanja koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International.
Istraživanjem je ustanovljeno da jedan od pet roditelja (21 odsto) ne preduzima ništa kako bi zaštitio svoju decu od internet pretnji, uprkos činjenici da je otprilike isti broj njih (28 odsto) bio svedok situacije kada se njihovo dete suočilo nekom od internet pretnji, bilo da je to gledanje neprikladnog sadržaja, kontakt sa nepoznatim i opasnim osobama ili sajber maltretiranje. Oko 47 odsto roditelja takođe smatra da internet na neki način utiče na zdravlje i dobrobit njihove dece.
Budući da otprilike trećina roditelja (30 odsto) smatra da nema kontrolu nad onim što njihova deca gledaju ili rade na internetu, neverovatan je podatak da skoro dve trećine (62 odsto) ne preduzima ništa po tom pitanju i ne priča sa decom o potencijalnim pretnjama. Čak i u situacijama kada se preuzimaju konkretni koraci, oni su u velikoj meri bez ikakvog efekta, npr. 24 odsto ispitanika izjavilo je da proverava istoriju pretraživanja na računarima svoje dece, iako je u tom trenutku šteta već mogla biti načinjena. Samo četvrtina (26 odsto) ispitanika izjavila je da ima instaliran softver za roditeljsku kontrolu.
„Za mnoge mlade ljude, korišćenje mobilnih telefona i računara za pristup internetu, uglavnom u odsustvu roditelja ili tokom izlazaka, postalo je deo svakodnevnog života. Rezultati našeg istraživanja ukazuju na to da se veliki broj roditelja oseća bespomoćno i ne može da kontroliše na koji način njihova deca koriste ove uređaje. Međutim, jednostavnim i pozitivnim koracima roditelji mogu da pomognu u zaštiti dragih osoba, naročito svoje dece. Jako je bitno kombinovati praktične mere, kao što je instaliranje softvera za roditeljsku kontrolu i lociranje računara u prostorijama gde se okuplja cela porodica, sa praventivnim merama, kao što je razgovor sa decom o potencijalnim internet pretnjama i načinima na koji mogu da se izbore sa njima“, izjavio je Dejvid Em (David Emm), glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab.
Kaspersky Total Security – multi-device i Kaspersky Safe Kids mogu da pomognu roditeljima da na jednostavniji način zaštite svoju decu od pretnji, kao i da nadgledaju njihove aktivnosti na Windows, Mac OS X, iOS i Android uređajima. Ova softverska rešenja kompanije Kaspersky Lab ne samo da štite decu od neprikadnog sadržaja i veb stranica, već sprečavaju otkrivanje poverljivih informacija i pomažu roditeljima da rukovode vremenom koje njihova deca provode na internetu.
Više informacija o onlajn pretnjama, kao i saveti kako da se zaštite od tih pretnji, možete pronaći na edukativnom portalu kompanije Kaspersky Lab, kids.kaspersky.com.

Povezana vest:  Približite se akciji uz Canon PowerShot ZOOM