Sony A6300 fotografija 1

Najbrži autofokus na svetu – Sony α6300

Kompanija Sony predstavila je α6300, najnoviji model nagrađivane serije fotoaparata bez ogledala, koji se može pohvaliti najbržim autofokusom na svetu , sa čak 425 autofokusnih tačaka sa detekcijom faze, što je najveći broj ovih tačaka kod fotoaparata sa izmenjivim objektivima .

Unapređeni 4D FOCUS sistem ovog impresivnog uređaja koristi brzi hibridni autofokus koji kombinuje autofokus preko brze detekcije faze i izuzetno precizne detekcije kontrasta. Na taj način, omogućeno je fokusiranje subjekta u pokretu za samo 0,05 sekundi.

Osim toga, kod modela α6300 je po prvi put predstavljena nova tehnologija za autofokusno praćenje koja značajno unapređuje detekciju i praćenje subjekata. Gustim pozicioniranjem 425 tačaka sa detekcijom faze pokriva se približno ceo kadar, što omogućava široko i precizno izoštravanje čak i sitnih i brzih objekata koje drugi fotoaparati ne uspevaju da prepoznaju. Takođe, ova tehnologija uspeva brzo da aktivira veliki broj autofokusnih tačaka oko subjekta – približno 7,5 puta veće gustine nego model α6000 – i inteligentno ih prilagodi njegovom kretanju. Ta odlika naročito dolazi do izražaja pri uzastopnom snimanju brzine od 11 kadrova u sekundi, dok uzastopno snimanje brzine 8 kadrova u sekundi pruža i prikaz uživo, čime je obezbeđeno potpuno precizno kadriranje brzih subjekata preko LCD ekrana ili tražila.

Važno je napomenuti da su 425 autofokusnih tačaka, unapređeno praćenje subjekta i preciznost fokusa dostupni na modelu α6300 uz korišćenje A-mount objektiva sa odgovarajućim adapterom, kao što je Sony LA-EA3. Pomenute mogućnosti su do sada imali jedino fotoaparati punog formata α7R II i α7 II, a sada su prvi put prisutne i za Sony E-mount fotoaparate sa izmenjivim objektivima i senzorom APS-C formata.

Povezana vest:  Prva faza konkursa,,Vip izazov3'' uspešno završena

Među unapređenjima modela α6300 su i funkcija tihog snimanja, korišćenje uveličanja slike za proveru fokusa (Focus Magnifier), proširena fleksibilna tačka, opcija Eye AF u AF-C režimu i druga.

Novi praktični fotoaparat poseduje i Exmor CMOS senzor APS-C formata od 24,2MP , za čiju strukturu su korišćene bakarne žice, čime je poboljšano prikupljanje svetla i značajno povećana brzina očitavanja. Takođe, uz BIONZ X procesor sa unapređenim algoritmom za obradu slike, ostvaruje se nizak nivo šuma i izuzetno visoka rezolucija fotografija duž celog opsega ISO osetljivosti 100-51200 , naročito od srednjih do viših vrednosti opsega.

Još jedna premijerna karakteristika Sony fotoaparata sa izmenjivim objektivima koji nisu punog formata je mogućnost snimanja 4K video zapisa u popularnom formatu Super 35mm. Pri snimanju u 4K rezoluciji, model α6300 koristi puno očitavanje piksela bez vezivanja piksela sa ciljem prikupljanja 20 megapiksela informacija – što je približno 2,4x više megapiksela (ekvivalent 6K rezoluciji) nego 4K UHD. Nakon toga, vrši se oversemplovanje informacija kako bi snimak bio visokog kvaliteta, sa više detalja i dubine.

Povezana vest:  Majkrosoft šalje Nokiju u istoriju

Zahvaljujući XAVC S kodeku, koji snima brzinom od 100 Mbps u 4K rezoluciji, odnosno 50 Mbps u standardnom Full HD formatu, video zapisi u oba formata su izuzetno detaljni i jasni. Novi autofokus omogućava gotovo dvostruko brže izoštravanje tokom snimanja u odnosu na prethodni model, a korisnici mogu i da prilagode brzinu i osetljivost praćenja autofokusa.

Za video snimke profesionalnog kalibra, model α6300 nudi i snimanje u Full HD formatu u 120 kadrova u sekundi pri brzini od 100Mbps , što je još jedna novina za α fotoaparate sa izmenjivim objektivima i senzorima formata APS-C. Ovaj režim snimanja omogućava da se materijal pregleda i, po potrebi, montira u 4x ili 5x usporenije snimke u Full HD (24p ili 30p) rezoluciji sa autofokusnim praćenjem. Novi model takođe nudi S-Log postavku game koja pruža široki dinamički opseg – sa približno 14 stopa širine u postavci game S-Log3 – i podrškom za režim S-Gamut za širi raspon boja. Obe opcije omogućavaju veću kreativnost pri obradi materijala u post-produkciji.

Model α6300 poseduje i linijski ulaz za eksterne mikrofone, a podržava i XLR ulaz sa Sony XLR kompletom adaptera. Na raspolaganju su unapređena Zebra funkcija za bolju kontrolu ekspozicije i funkcija Gamma Display Assist, koja omogućava korisnicima da pregledaju slike ili provere fokus pri S-Log snimanju. Takođe su dostupne i opcije za podešavanje profila slike, kao i prikaz vremenskog koda i korisničke postavke.

Povezana vest:  Nokia telefoni osvojili šest priznanja na takmičenju iF DESIGN™ Awards 2020

Fotoaparat je opremljen XGA OLED Tru-Finder tražilom sa približno 2,4 miliona tačaka koje pružaju izuzetnu vidljivost od ugla do ugla, visoku rezoluciju i kontrast. Novi režim za tražilo omogućava gladak prikaz pri brzini od 120 kadrova u sekundi, sa veoma malo „afterimage“ efekta, pa je praćenje subjekta preko tražila jednostavnije nego ikad.

Kućište uređaja od legure magnezijuma je čvste i robusne izrade i sigurno leži u ruci. Fotoaparat se može prilagoditi gotovo svakom stilu snimanja i preferencijama korisnika, a na raspolaganju je i devet prilagodljivih tastera kojima je moguće dodeliti jednu od 64 različite funkcije. Model α6300 odlikuju i digitalni merač nivoa nagiba fotoaparata, unapređena otpornost na prašinu i vlažnost , ojačana struktura nosača objektiva, kao i novi okidač i kontrolni točkić koji obezbeđuju bolju funkcionalnost i rukohvat.

Fotoaparat je kompatibilan sa Wi-Fi mrežom i NFC standardom, a podržava i QR kod za brzo povezivanje sa telefonima koji nisu kompatibilni sa NFC standardom. Korisnicima su na raspolaganju Sony PlayMemories Mobile, aplikacija za Android i iOS platforme, kao i sve veći broj PlayMemories Camera aplikacija koje pružaju dodatne kreativne mogućnosti.

Model α6300 biće dostupan u Evropi od aprila 2016. godine po ceni od približno 1.270 evra (samo telo), odnosno 1.420 evra sa SELP1650 objektivom.