frenemies

Digitalni (ne)prijatelj: mobilni uređaji pod sve većim rizikom od špijunaže

Istraživanje koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International pokazalo je da je veza između korisnika i njihovih digitalnih uređaja jača od one između dva najbolja prijatelja, što potvrđuje činjenica da čak 30 odsto ispitanika nosi svoj uređaj sa sobom u kupatilo, dok 25 odsto ispitanika na uređaju čuva tajne koje inače ne bi podelilo ni sa kim. Međutim, takvo ponašanje korisnike dovodi u rizik, budući da uređaji mogu biti hakovani, a privatne informacije razotkrivene.
Istraživanjem je ustanovljeno da većina korisnika (88 odsto) čuva bitne, poverljive, a ponekad i nezamenljive podatke na svojim pametnim telefonima, uključujući lozinke, poruke, fotografije, kontakte, fajlove i slično. Skoro četvrtina ispitanika (23 odsto) potvrdila je da se na njihovom uređaju nalaze poverljivi podaci koje nikad ne bi podelili sa drugim osobama.
Pored toga, ispitanici nose i koriste uređaje sa poverljivim podacima svuda: na poslu (50 odsto), u automobilu (38 odsto), u javnom prevozu (45 odsto), u krevetu (55 odsto), pa čak i u kupatilu (30 odsto).
Van kuće, ispitanici su suočeni sa potencijalnim rizikom da njihov uređaj bude oštećen, da ga izgube ili da ga neko ukrade, ali i da ga hakuju sajber kriminalci koji za cilj imaju krađu podataka ili špijuniranje korisnika. Korisnici koji na svojim uređajima koriste javne Wi-Fi konekcije posebno su podložni napadima. Uprkos tome, mali broj ispitanika preduzima mere kojima bi se zaštitili od rizika. Prema istraživanju kompanije Kaspersky Lab, samo 18 odsto korisnika adaptira svoje onlajn aktivnosti kada koristi nebezbednu konekciju sa otvorenim pristupom, uprkos činjenici da hakeri lako mogu da presretnu i preuzmu njihove podatke i lozinke. Samo 46 odsto ispitanika koristi bezbednosna podešavanja koja se nalaze u samom uređaju, kao što su daljinsko blokiranje uređaja i aplikacije koje služe za pronalaženje uređaja.
Neadekvatna zaštita uređaja koje nosimo sa sobom može imati posledice velikih razmera. Prema istraživanju, četvrtina ispitanika koji su nekad izgubili uređaj ili čiji uređaj je bio ukraden, saznalo je da su razotkriveni njihovi lični ili poverljivi podaci.
Međutim, to ne znači da su korisnici automatski bezbedniji kada su kod kuće. Tamo su suočeni sa drugačijim i ponekad većim rizikom, naročito na kritičnim mestima kao što su spavaće sobe i kupatila, gde hakovan uređaj vrlo lako može da se pretvori u veb kameru.
„Poverenje korisnika u uređaje može ih navesti da zaborave na bezbednost. Teško je zamisliti da nešto što uvek nosimo sa sobom i na šta se u velikoj meri oslanjamo može da predstavlja pretnju. Ali, to se zaista dešava. Digitalni prijatelj može veoma lako postati vaš digitalni neprijatelj. Neprihvatanje potencijalnog rizika i neadekvatna zaštita uređaja i podataka mogu nas koštati poverljivih informacija, novca, pa čak i identiteta. Kamera kroz koju gledamo na svet može biti hakovana i korišćena tako da neko kroz nju ima uvid u naš svet. Bezbednost nije samo petncijalni dodatak na našim uređajima, već naša obaveza“, izjavio je Peter Aleškin (Peter Aleshkin), direktor marketinga za krajnje potrošače na tržištima u razvoju u okviru kompanije Kaspersky Lab.
Kako korisnici ne bi došli u situaciju da njihov digitalni prijatelj postane neprijatelj, stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab predlažu kreiranje jakih lozinki za uređaje i onlajn naloge, instaliranje pouzdanog bezbednosnog rešenja kao što je Kaspersky Total Security – multi-device, kao i povećan oprez pri pristupu veb sajtovima i preuzimanju aplikacija, posebno preko nebezbednih Wi-Fi konekcija.
Da proverite da li ste obazrivi na internetu, posetite stranicu https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz. Da dobijete više saveta o tome kako da se zaštitite, posetite stranicu https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.

Povezana vest:  Pesma Zajdi, zajdi u video igrici Batlfild 1