Inicijativa logo

Formirana Inicijativa koja se zalaže za veću dostupnost lekova za pacijente u Srbiji

„Inicijativa za inovativni pristup poboljšanju dostupnosti novih lekova u Srbiji“ formirana je 8. februara 2016. godine, sa misijom da javno zagovara hitno poboljšanje pristupa savremenim i efikasnijim lekovima za pacijente u Srbiji. Inicijativa trenutno uključuje četiri udruženja pacijenata, koja predstavljaju preko 700.000 pacijenata u Srbiji: Udruženje za pomoć u lečenju obolelim od hronične mijeloidne leukemije Srbije – CML, Udruženje pacijenata sa retkim tumorima – UPRT, Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda – PLAVI KRUG, kao i Udruženje obolelih od limfoma – LIPA.
U skladu sa svojom misijom, Inicijativa pozdravlja najave Ministarstva zdravlja da će poboljšati dostupnost savremenih lekova u Srbiji kroz uvođenje tzv. „posebnih ugovora“, ali naglašava da je za dugoročno prevazilaženje ovog problema, koji dotiče veliki broj pacijenata u Srbiji, potrebno sistemsko i sveobuhvatno rešenje.
„U poslednjih pet godina praktično nijedan lek nove generacije nije ušao na pozitivnu listu lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), a više od 150 zahteva je na čekanju. Inicijativa pozdravlja najave države da se pozabavi ovim problemom i želi da naglasi da jedino sistemsko rešenje i jasno definisani kriterijumi mogu da obezbede listu lekova koja će pacijentima u Srbiji omogućiti da se leče u korak sa svetom“, izjavila je Gorjana Ajzinberg, zastupnica Udruženja pacijenata sa retkim tumorima.
Hitno unapređenje dostupnosti inovativnih terapija kroz usvajanje sistemskog rešenja za transparentnu, savremenu i efikasnu listu lekova biće glavna tema na stručnom skupu 8. aprila u Beogradu, koji će organizovati magazin Diplomacy & Commerce u sindikaciji sa britanskim Ekonomistom. Na događaju koji će nositi naziv „Koliko smo blizu savremenom lečenju u Srbiji?“ govoriće cenjeni svetski stručnjaci sa Harvard i Korvinus Univerziteta, a biće predstavljeni i rezultati specijalne studije slučaja o Srbiji i komparativne analize zdravstvenih sistema zemalja Balkana, koje je realizovao renomirani međunarodni list The Economist.
Dodatno o inovativnim terapijama: Inovativni lekovi su najsavremenije terapije koje donose proboj u lečenju većine savremenih oboljenja i značajno povećavaju mogućnost boljeg ishoda lečenja. Farmakoekonomske studije pokazuju da se upotrebom inovativnih lekova na jedan investirani dolar ostvaruje ušteda od oko šest dolara za zdravstveni sistem u celini, kroz manje troškove usled kraćeg bolničkog lečenja, manjeg odsustvovanja sa posla, kao i prevencije daljih komplikacija koje zahtevaju operacije i skupa lečenja. Srbija značajno zaostaje za zemljama u Evropi i regionu kada je reč o dostupnosti inovativnih terapija – broj najsavremenijih lekova u Hrvatskoj veći je četiri puta, u Bugarskoj sedam, a u Sloveniji čak 12 puta.

Povezana vest:  adidas Originals za jesen-zimu 2014/2015. predstavlja patike ZX Flux