Najnoviji izveštaj kompanije Kaspersky Lab ukazuje na to da deca širom sveta najviše vremena provode koristeći onlajn kanale komunikacije kao što su društvene mreže, i-mejlovi, chat programi, itd. (to čini 67 odsto njihovih aktivnosti). Gejming portali (11 odsto) i veb stranice koje sadrže informacije o alkoholu, narkoticima i duvanu (9 odsto) nalaze se na drugom i trećem mestu. Takođe, primećena je značajna razlika u interesovanjima kod dece iz različitih zemalja.

Ovaj izveštaj, koji obuhvata period od 12 meseci, prikazuje statističe podatke sa bezbednosnih rešenja kompanije Kaspersky Lab za PC i Mac računare, na kojima je bila uključena opcija za roditeljsku kontrolu, i predstavlja informacije o posetama ili pokušajima poseta veb stranicama sa potencijalno štetnim sadržajem koji obuhvata jednu od 14 kategorija*. Statistički podaci ukazuju na to da su deca tokom trajanja ovog izveštaja smanjila posetu komunikacionim medijima i veb stranicama sa sadržajem za odrasle. Ovaj trend može biti objašnjen podatkom da deca uglavnom prebacuju ove „osetljive“ aktivnosti na mobilne uređaje, koji nisu bili obuhvaćeni izveštajem.

Povezana vest:  Srbija vapi za IT stručnjacima: Posla ima na pretek, a poslovi među najplaćenijima

Kategorija „internet kanali komunikacije” bila je najpopularnija u Meksiku (86 odsto), Rusiji, Brazilu i Italiji (sve zemlje nešto iznad 70 odsto). Tokom ovog perioda, najmanje „komunikativna“ bila su deca u Kini (30 odsto), Nemačkoj (31 odsto) i Velikoj Britaniji (32 odsto). Interesantno je da je u zemljama gde je ova kategorija bila najmanje popularna, velika popularnost primećena u kategoriji „video igrice“. Deca u Velikoj Britaniji (28 odsto), Nemačkoj (26 odsto) i Australiji (21 odsto) najčešće su igrali igrice na internetu, dok su deca iz Meksika (4 odsto), Italije (6 odsto) i Japana (7 odsto) činili to znatno ređe.

Kada je u pitanju gledanje video klipova, slušanje muzike i preuzimanje softvera, deca u Japanu su očigledni lideri (12 odsto njih koji su imali uključenu opciju za roditeljsku kontrolu). Takođe je veća verovatnoća da će oni kupovati onlajn (17 odsto), kao što je to slučaj sa tinejdžerima u Kini (20 odsto). Kategorija „alkohol, duvan i narkotici” zabeležila je najviše notifikacija u Nemačkoj (23 odsto) i Velikoj Britaniji (25 odsto). Sa druge starne, sadržaj za odrasle najviše je privukao pažnju među decom u Kini (23 odsto) i Japanu (5 odsto). Ova tema najmanje je interesovala decu u Velikoj Britaniji i SAD (u obe zemlje ispod 1 odsto).

Povezana vest:  Otvorene druge PES21 nacionalne kvalifikacije za IeSF Svetski šampionat – Prijavite se!

„Popularnost određenih tipova veb stranica među decom u različitim zemljama može se dovesti u vezu sa kulturološkim običajima i ekonomskim situacijama u tim zemalja. Primećujemo da se deca u sve većoj meri samostalna na internetu: biraju koju muziku će slušati, koje filmove i crtaće će gledati, kao i koje softvere će instalirati. Ova nezavisnost je odlična stvar, ali na internetu, kao i u pravom životu, neophodno je da naučimo mlade kako da se ponašaju mudro, bezbedno i odgovorno. Mi u kompaniji Kaspersky Lab smatramo da u cilju sprečavanja neprijatnih susreta sa štetnim sadržajem, roditelju moraju da koriste sveobuhvatna bezbednosna rešenja, kao i da svakodnevno komuniciraju sa decom. Konverzacijom edukujemo mlade korisnike o onlajn pretnjama i pomažemo im da izgrade zdrave odnose sa članovima porodice, dok bezbednosna rešenja pružaju osnovu za ovakve razgovore i kreiraju bezbedno okruženje za celu porodicu”, izjavila je Ana Larkina (Anna Larkina), viši analitičar veb sadržaja u kompaniji Kaspersky Lab.

Povezana vest:  Vodič koji vam je potreban: stručnjaci kompanije Kaspersky pružaju savete o tome kako da se zaštitite od doxinga

Bezbednosna rešenja Kaspersky Total Security – multi-device i Kaspersky Internet Security – multi-device obuhvataju i opciju za roditeljsku kontrolu koja pomaže u zaštiti dece od onlajn pretnji, a takođe blokira sve veb stranice i aplikacije sa neprikladnim sadržajem.

Kompanija Kaspersky Lab takođe nudi rešenje Safe Kids koje omogućuje roditeljima da nadgledaju šta njihovo dete posećuje na internetu, kao i da im ukaže na to šta može biti opasno ili neprikladno na internetu.

*Kategorije veb stranica koje mogu biti blokirane pomoću roditeljske kontrole na rešenjima kompanije Kaspersky Lab: sadrđaj za odrasle, alkohol, duvan, narkotici, računarske igrice, e-trgovina, kockanje, igre na sreću, preusmeravanje HTTP adrese na upitnike, mediji za internet komunikaciju, pretraga posla, religija, religijske asocijacije, softver, audio, video, nasilje, oružje, eksploziv, pirotehnika.