Dizajniranje nove verzije korisničkog interfejsa na telefonu je jedan od najtežih zadataka za svakog proizvođača. Radi se o komplikovanom procesu koji kombinuje radove na grafičkom dizajnu, IT rešenjima, korisnosti i testiranju korisničkog iskustva (UX). Interfejs bi trebalo da bude privlačan i da odgovora potrebama mušterija širom sveta, a ne smemo da zaboravimo da se Huawei telefoni prodaju u 170 zemalja. Takođe, trebalo bi da bude u skladu sa dizajnom narednih serija uređaja koji se pojavljuju na tržištu.

Prema definiciji, dobro dizajnirani interfejs je onaj koji nam omogućava da lako obavljamo osnovne zadatke pri prvom kontaktu sa uređajem, da brzo obavljamo složenije zadatke kada se upoznamo sa uređajem, da retko grešimo i da osećamo zadovoljstvo pri korišćenju uređaja ili usluge.

Istorija Huawei EMUI (Emotion UI) interfejsa, koji je i vlasništvo kompanije Huawei, počela je 2012. godine. Tad se prva verzija ovakvog izgleda pojavila u Huawei telefonima. Verzija 2.0 je iz 2013. godine, treća verzija – 2014. godine, dok je verzija 4.0 predstavljena 2015. godine. Krajem 2016. godine, Huawei je osvežio dizajn svog EMUI interfejsa, u isto vreme kada je u prodaju puštena biznis serija telefona Mate 9. Zatim je po prvi put predstvljen EMUI 5.0. Tokom ovogodišnje martovske premijere modela Huawei P10 i P10 Plus u Barseloni, predstavljena je još novija verzija EMUI 5.1.

Povezana vest:  OZVANIČEN POČETAK TREĆE GODINA SPROVOĐENJA PROJEKTA ZA RANO OTKRIVANJE RAKA KOŽE „PREGLED ZA SVE“

Filozofiju novog interfejsa dočaravaju tri glavne teme: Čisto, Živopisno, Jednostavno. Grafička inspiracija za interfejs su boje ostrva Egejskog mora i predstavlja kombinaciju čiste bele boje i predivnog plavog mora kakva se može videti na prelepom ostrvu Santorini.

Dinamični efekti EMUI interfejsa su zasnovani na prirodi, talasima i svetlosti. Ovi efekti, kao što je plutajuća meduza, se mogu videti, između ostalog, tokom punjenja baterije ili slušanje muzike.

U svojoj petoj verziji EMUI donosi potpuno novi grafčki dizajn, poboljšane performanse, bezbednost podataka korisnika kao prioritet i pre svega rešenja koja bi trebalo da nam olakšaju život.

Sve do nedavno, korisnici telefona su se prilično često žalili na loše performanse svojih uređaja, njihovu složenost  i previše različitih notifikacija koje ometaju svakodnevne aktivnosti. Sa EMUI 5, 90% operacija se mogu obaviti u samo tri koraka. Neke usluge su dostupne posle samo jednog klika.

U novom sistemu, nakon dobijanja notifikacije, možemo da odgovorimo na poruku direktno unutar njenog sadržaja, kao i da brže obrišemo nepotrebne imejl poruke. Svaka vrsta notifikacije se može trajno blokirati prostim klikom na nju i biranjem odgovarajuće opcije. Kada sistem zahteva da donesemo odluku, opcije se prikazuju na zgodnijem mestu, u dnu ekrana, a ne na sredini kao što bilo do sada. Ova rešenja čine da korišćenje telefona bude brže i lakše, uz povećano zadovoljstvo korišćenja.

Povezana vest:  Raste potraznja za uslugama srpskih softverskih kompanija u svetu

EMUI 5 takođe sadrži rešenja zasnovana na mašinskom učenju. U kombinaciji sa najnovijim Android Nougat sistemom, Huawei donosi slogan ,,Stvoren brz, ostaje brz“. To znači da čak i 18 meseci nakon prvog korišćenja, telefon ni malo ne gubi na svojim performansama. Telefon optimalno raspoređuje resurse procesora, grafičkog procesora i memorije ne bi li osigurao konstantnu, maksimalnu brzinu rada interfejsa i aplikacija. Aplikacije koje često koristimo će se brže pokretati od ostalih.

EMUI 5 takođe sadrži rešenja za bezbednost podataka. To je od naročite važnosti za poslovne korisnike. SoC (sistem na čipu) rešenja osiguravaju podjednak nivo bezbednosti podataka kao onaj koji nude banke. Odabrani dokumenti, fotografije i podaci sa aplikacija su zaštićeni u odeljku Private Space.

Huawei telefoni sa platformom stvarnog protoka vremena analiziraju pretnje koje vrebaju korisnika. EMUI 5 će nas zaštiti od virusa, trojanaca, krađe podataka i prevara. Takve pretnje se automatski blokiraju i telefon o tome obaveštava korisnika.

Povezana vest:  Revolucija u digitalnom svetu – platforme za personalizovan sadržaj

U najnovijoj verziji EMUI 5.1, galerija slika i video snimaka sadrži novu, veoma korisnu Highlight opciju, razvijenu u saradnji sa kompanijom GoPro. Telefon koji poseduje EMUI 5.1 može automatski da pripremi video klip od odabranih fotografija i video snimaka, kao i da doda muzičke i male grafičke efekte.

EMUI 5.1 predstavlja potpuno novi dizajn korisničkog interfejsa. Nakon što je analizirao stotine scenarija našeg ponašanja, Huawei je unapredio skoro sve elemente svoje platforme. Sistem je brži, upravljanje funkcijama je jednostavnije, a grafički dizajn je jasniji. Inspirisanost prirodom i Grčkom je proizvela veoma dobar, koherentan rezultat. Tokom dizajniranja sistema, Huawei je sarađivao sa poznatim kompanijama poput Pantone Color Institute i GoPro. EMUI se zaista izdvaja na tržištu, naročito ako ova nova rešenja koristimo na telefonima Mate 9 i P10. Verziju EMUI 5 trenutno koisti više od 12 miliona vlasnika mobilnih telefona širom sveta i ne bi trebalo da zaboravimo da je nova verzija puštena u prodaju pre samo 4 meseca.