Nakon prošlogodišnjeg uspešnog programa reciklaže mobilnih telefona, Yettel proširuje program i na druge elektronske uređaje. Svi zainteresovani građani, bez obzira da li su Yettel korisnici ili ne, pored mobilnih telefona, mogu da recikliraju laptopove, rutere, tablete, modeme i pametne satove.

„Do sada smo sa našim korisnicima reciklirali više od 250 hiljada telefona. Sada idemo korak dalje i proširujemo program i na druge uređaje. Postavili smo ambiciozan cilj da recikliramo najmanje milion mobilnih uređaja do 2025. godine. Pozivamo sugrađane da nam u tome pomognu, i da elektronski otpad koji stvaramo bezbedno odložimo i recikliramo“, rekao je Saša Filipović, komercijalni direktor u Yettelu.

Povezana vest:  Kompanija Kaspersky Lab predstavlja novi Kaspersky Internet Security – multi-device 2016 sa unapređenim karakteristikama za zaštitu privatnosti

Prema podacima portala Statista, godišnje se u svetu proda oko 1.5 milijardi mobilnih telefona*, dok GSMA istraživanje pokazuje da 86 odsto evropskog stanovništva koristi usluge mobilne telefonije.** Većina ljudi koristi jedan mobilni telefon 18 meseci, iako uređaji mogu da traju i duže.*** Recikliranjem samo jednog mobilnog telefona uštedi se dovoljno energije za napajanje laptopa čak 44 sata.****

Od početka akcije u aprilu 2020, reciklažom 250 hiljada mobilnih telefona, Yettel je odložio 17 tona elektronskog otpada, što omogućava da se 5100 grama zlata, 2380 grama platine i paladijuma i 2380 kilograma bakra ponovo upotrebi. U novoj akciji, tokom jula i avgusta, za svaki reciklirani uređaj, korisnici dobijaju popust u iznosu od 10 hiljada dinara, koji u narednih 30 dana mogu da iskoriste za kupovinu novog telefona, pametnog sata i dodatne opreme. Uređaji se mogu predati u svakoj od 125 Yettel prodavnica širom Srbije.

Povezana vest:  Najnoviji Samsung Bespoke frižideri od sada dostupni u Srbiji

Osim programa reciklaže uređaja, Yettel sprovodi i druge ekološke inicijative, poput upotrebe papirnih kesa i izdavanja elektronskih računa korisnicima, reciklaže otpada u upravnoj zgradi i upotrebe struje dobijene iz obnovljivih izvora energije.

Nedavno je potpisan trogodišnji ugovor o strateškom partnerstvu sa Gorskom službom spasavanja, kako bi se povećala bezbednost svih planinara i rekreativaca. Cilj je da se građanima pruži adekvatna podrška, bilo da je reč o nekoj vanrednoj situaciji, bilo o boravku napolju.

Povezana vest:  Uspešno završena druga sekcija Transbalkanskog koridora za prenos električne energije

*Izvor: https://www.statista.com/statistics/263437/global-smartphone-sales-to-end-users-since-2007/

**Izvor: https://www.gsma.com/mobileeconomy/europe/ 

***Izvor: https://www.bankmycell.com/support/e-waste-cell-phone-recycling-facts

****Izvor: Jung, Antun (2019): Tehnologije recikliranja mobilnih telefona, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, https://repozitorij.etfos.hr/islandora/object/etfos:2368