Svako želi da zaštiti svoj računar od špijuniranja. Kako bi pomogla korisnicima da se zaštite od audio prisluškivanja, kompanija Kaspersky Lab patentirala je tehnologiju za onemogućavanje nedozvoljenog pristupa audio snimcima na Windows uređajima. Ova tehnologija deo je najpopularnijih bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike – Kaspersky Internet Security i Kaspersky Total Security , i trenutno na tržištu ne postoji drugo bezbednosno rešenje koji poseduje integrisanu tehnologiju koja štiti mikrofon od malicioznog pristupa.

Da bi neko kontrolisao pristup audio podacima korisnika neophodno je da kontroliše sve zahteve za pristup mikrofonu u okviru operativnog sistema i blokira sve zahteve koji nemaju dozvolu ili ih šalju neprovereni programi. Ako korisnici isključe mikrofon ili ga pokriju trakom time ne rešavaju problem budući da i dalje postoji mogućnost da napadači snime zvuk oko uređaja preko zvučnika ili nekih drugih metoda. Trenutno na Windows operativnom sistemu ne postoji specijalna zaštita od nedozvoljenih pristupa audio podacima korisnika. Zato su stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab razvili novi pristup, i patentirali ga.

Povezana vest:  Kaspersky Lab pomaže malim i srednjim preduzećima kroz unapređenu bezbednost i jednostavno upravljanje

Tehnologija kompanije Kaspersky Lab filtrira interne komande poslate ili primljene od strane Windows Audio servisa i pokreće stvaranje novog pojedinačnog audio strima za svaku aplikaciju. Nakon ovoga, tehnologija koristi Kaspersky Lab kontrolnu aplikaciju koja kategorizuje sve programe kao poverljive (trusted), malo/mnogo ograničene (low/high restricted) ili nepoverljive (untrusted)  u zavisnosti od reputacije, sadržaja i proizvođača. Ako rešenje prepozna  da nepoverljiv ili malo/mnogo ograničen program pokušava da pristupi mikrofonu, zahtev automatski biva blokiran.

Povezana vest:  Otvoren XI Hi-Files Show, sajam audio i video tehnike

Aleksandar Kaljinin (Aleksandar Kalinin), viši bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab i jedan od autora ove tehnologije, izjavio je: „Privatnost korisnika nam je veoma važna zbog čega i razvijamo tehnologije da bismo digitalne živote korisnika zaštitili od malicioznih pristupa. Kada je u pitanju audio  zaštita, glavna poteškoća u razvoju ove tehnologije je postojanje „audio stream multiplexing“ sistema u sklopu Windows operativnog sistem, koji omogućuje većem broju aplikacija da istovremeno snimaju zvuk. Međutim, ovaj problem je jednostavno rešen uz pomoć naše infrastrukture kernel drajvera, koja podrazumeva mehanizam koji kontroliše komande između Windows servisa.”

Audio zaštita je deo Privatne Zaštite, skupa tehnologija u okviru Kaspersky Lab rešenja za privatne korisnike. Takođe sadrži Webcam zaštitu, koja obaveštava korisnike o pristupu njihovim integrisanim ili  povezanim web  kamerama, kao i opciju Privatnog Pretraživanja koja blokira svaki pokušaj prikupljanja podataka o korisnicima putem web pretraživača. Obe funkcije su dostupne za Mac i PC računare.

Povezana vest:  HONOR je najavio upotrebu Qualcomm Snapdragon 888 Plus čipseta i otkrio detalje o HONOR Magic3 seriji

Ako želite da saznate više o patentu US9652625, posetite sledeći link. Kaspersky Lab trenutno ima preko 580 patenata registrovanih u SAD, Rusiji, EU i Kini.