Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona, najavila je da je otpočela isporuka operativnog sistema Android 9 Pie za Nokia 7 Plus telefone, koje je organizacija EISA proglasila za pametni telefon godine u “consumer” kategoriji.

Uz intuitivni softver kompanije Google i najosnovnije aplikacije, model Nokia 7 Plus donosi korisnicima Android 9 Pie operativni sistem bez blotvera, skinova, promena u korisničkom interfejsu i skrivenih procesa koji smanjuju autonomiju bateriju. Novi sistem, oslanja se na snažne karakteristike Android 8.0 Oreo™ operativnog sistema, donosi novo, prilagođeno iskustvo korišćenja sa naglaskom na funkcije veštačke inteligencije, mašinsko učenje i digitalno blagostanje.

Nokia 7 Plus telefoni koje pokreće Android 9 Pie operativni sistem donose korisnicima najefikasniji Nokia pametni telefon do sada. Unapređeno mašinsko učenje i funkcije veštačke inteligencije, kao što su “Prilagodljiva baterija” i “Akcije aplikacija”, omogućavaju efikasniju upotrebu energije i obradu zahteva, pa samim tim poboljšavaju funkcionalnost ovog pametnog telefona.

Juho Sarvikas, direktor proizvoda kompanije HMD Global je izjavio: “Težimo da ispunimo naše obećanje i korisnicima obezbedimo čist, bezbedan i ažuriran Android operativni sistem na Nokia pametnim telefonima. Posebno smo radosni jer danas počinjemo isporuku Android 9 Pie operativnog sistema na Nokia 7 Plus telefon. Među prvima na tržištu pristupačnih telefona  korisnicima nudimo poslednje inovacije kompanije Google, uključujući ekskluzivne funkcije Android One sistema kao što su notifikacije aplikacija.”

Povezana vest:  Proširite vidike sa Canonovim novim ultraširokougaonim objektivima sa zumom

Kao deo Android One porodice, model Nokia 7 Plus donosi korisnicima novu funkciju pod nazivom “Akcije aplikacija”. Ovo je jedinstvena funkcija dostupna na Android One i Google Pixel uređajima koje pokreće Android 9 Pie operativni sistem. Ona ima sposobnost učenja o dnevnoj rutini korisnika i pomaže im da još brže obavljaju svoje svakodnevne zadatke. Uz ovu funkciju Nokia 7 Plus predviđa i preporučuje aktivnosti korisnika kada im je to najpotrebnije – bilo da je reč o poslu, muzici ili temama iz dokolice.

Nokia 7 Plus na najbolji način koristi potencijale moćne baterije. Uz funkciju “Prilagodljiva baterija“ Android 9 Pie operativni sistem koristi dubinsko učenje kako bi zapamtio obrasce upotrebe telefona i rasporedio potrošnju baterije na najbolji mogući način.

Povezana vest:  Ericsson istraživanje - lista najpametnijih gradova

Od ove jeseni, fanovi Nokia telefona će uz naprednu pametnu tehnologiju, dobiti i ažuriranja koja donose tehnologiju digitalnog blagostanja koja vodi računa o potrebama korisnika. Nove funkcije uključuju i prikazivanje vremena korišćenja uređaja na kontrolnoj tabli, mogućnost postavljanja vremenskog ograničenja za korišćenje aplikacija, kao i „Wind Down Mod. Ovaj mod prilagođava osvetljenje ekrana i aktivira režim „Ne uznemiravaj“ u periodima kada korisnici u manjoj meri upotrebljavaju svoj uređaj.  Uključivanjem redizajniranih Nokia 3310 i 8110 modela u svoj portfolio, Nokia pametni telefoni ohrabruju korisnike da naprave predah od vremena koje provode na internetu.

 

Glavne odlike operativnog sistema Android 9 Pie:

  • Akcije aplikacija (App actions)omogućava korisnicima da brže obavljaju zadatke tako što predviđa njihove naredne korake i prikazuje odgovarajuću akciju na njihovom telefonu
  • Slices – identifikuju relevantne informacije omiljenih aplikacija i olakšavaju njihovo korišćenje
  • Prilagodljiva baterija (Adaptive battery)koristi dubinsko učenje kako bi zapamtila obrasce korišćenja uređaja i raspoređuje potrošnju baterije na aplikacije koje korisnik najčešće upotrebljava
  • Prilagodljivo osvetljenje (Adaptive brightness)automatski prilagođava osvetljenje uređaja na osnovu načina interakcije sa različitim postavkama
  • Novi navigacioni sistem – sadrži jedno glavno dugme za povratak na početni ekran, a pruža i inteligentna predviđanja i predloge aktivnosti (ako korisnik to odobri)
Povezana vest:  HONOR u Kini ponovo na prvom mestu po tržišnom udelu u trećem kvartalu 2023. godine

Funkcije karakteristične za digitalnu dobrobit koje će biti dostupne od jeseni 2018

  • Kontrolna tabla – prikaz vremena aktivnosti ekrana i korišćenja uređaja na kontrolnoj tabli, kao i prikaz broja otključavanja uređaja i broja primljenih notifikacija
  • Tajmer za aplikacije – omogućava podešavanje vremenskog ograničenja za korišćenje aplikacija
  • Wind Down Mode“ i režim „Ne uznemiravaj“korisnici mogu da podese raspored svojih dnevnih aktivnosti. Ove funkcije omogućavaju smanjenje osvetljenja na uređaju i utišavanje notifikacija kada je korisnik spreman da ide na spavanje. Režim Ne uznemiravaj možete aktivirati svaki put kada želite da se isključite.