Huawei je predstavio najsnažniji ARM (Advanced RISC Machine) procesor u industriji mobilnih telefona. Nazvan Kunpeng 920, ovaj novi procesor je dizajniran da poboljša računarsku obradu i distribuciju skladištenja velike količine podataka, kao i scenarije vezane za ARM arhitekturu. Huawei se pridružuje kompanijama koje unapređuju ARM industriju  i stvaraju opšte koristan ekosistem otvoren za saradnju, čime se računarske performanse podižu na novi nivo.

,,Huawei konstantno radi na inovacijama iz oblasti računarstva u želji da pruži najkvalitetnije usluge svojim kupcima. Verujemo da, uz razvoj inteligentnog društva, i računarsko tržište će zabeležiti kontinuirani rast u budućnosti. Huawei već dugo sarađuje sa kompanijom Intel na razvoju sjajnih proizvoda. Zajedno smo doprineli razvoju ICT industrije. Huawei i Intel će nastaviti sa svojim dugotrajnim strateškim partnerstvom i stvaranjem zajedničkih inovacija,“ rekao je William Xu, Director of the Board and Chief Strategy Marketing Officer kompanije Huawei.

,,Istovremeno, ARM industrija pruža nove prilike za razvoj. Novi procesor Kunpeng 920 i TaiShan serveri kompanije Huawei se primarno koriste u oblasti obrade i distribuiranog skladištenja velike količine podataka, kao i aplikacija vezanih za ARM arhitekturu. Sarađivaćemo sa partnerima širom sveta u duhu otvorenosti za saradnju i zajedničkog uspeha, ne bi li podržali razvoj ARM ekosistema, proširili računarski prostor i poželeli dobrodošlicu raznovrsnoj računarskoj eri.“

ARM procesor sa najboljim performansama u industriji

Kunpeng 920 je ARM procesor sa najboljim performansama u celoj industriji mobilnih telefona. Kompanija Huawei ga je samostalno razvila, primenom najnovijeg procesa od 7nm, na osnovu licence za ARMv8 arhitekturu. Značajno unapređuje perfomanse procesora kroz optimizaciju algoritama za predikciju grananja, povećanje broja OP jedinica i poboljšanje arhitekture podsistema memorije. Pri tipičnim frekvencijama, SPECint Benchmark rezultat procesora Kunpeng 920 je više od 930, što je 25% više u odnosu na standard industrije. Pored toga, energetska efikasnost je 30% bolja u odnosu na rivale u industriji. Kunpeng 920 nudi mnogo bolje računarske prefomanse za baze podataka uz smanjenu potrošnju energije.

Povezana vest:  Revolucija 4K objektiva: Canon predstavlja UHD DIGISUPER 122 sa najširim uglom na svetu, UHD DIGISUPER 111 iCJ25ex7.6B

Kunpeng 920 poseduje 64 integrisana jezgra sa frekvencijom od 2,6 GHz. Ovaj čipset sadrži DDR4 sa osam kanala, dok protok memorije nadmašuje trenutnu ponudu za 46%. Integracija sistema je takođe značajno uvećana putem dva 100G RoCE porta. Kunpeng 920 podržava PCIe Gen4 i CCIX interfejs, i nudi ukupni protok od 640 Gbps. Pored toga, brzina jednog slota je dvostruko veća u odnosu na trenutnu ponudu, čime se efektno poboljšavaju performanse skladištenja i različitih akceleratora.

Huawei TaiShan, ARM server sa najboljim performansama u industriji

Huawei je danas objavio i svoju TaiShan seriju servera sa Kunpeng 920 procesorima, koja sadrži tri modela: jedan sa fokusom na prostor za čuvanje podataka, drugi sa fokusom na veliku gustinu, dok treći predstavlja balans između obe težnje. TaiShan serveri su izgrađeni za računarsku obradu i distribuirano skladištenje velike količine podataka, kao i scenarije vezane za ARM arhitekturu. Za rad u ovim uslovima ARM arhitektura predstavlja najbolji izbor zahvaljujući velikom broju jezgara i performansama izraženim u vatima.

Povezana vest:  Optimizam sa zadrškom: Evropljani otkrivaju svoje nade i strahove u vezi sa kiborg budućnošću

TaiShan će omogućiti razvoj poslovnih računarskih platformi sa visokim performansama i malom potrošnjom energije. Na primer, u scenarijima vezanim za obradu velike količine podataka, TaiShan serveri su podešeni za optimalni simultani rad mnogo jezgara i distribuciju resursa, pružajući 20% bolje računarske perfomanse. Zasnovan na radu TaiShan servera, Huawei Cloud nudi elastic cloud usluge, bare metal usluge, kao i telefonske usluge putem internet tehnologije.

Izgradnja ARM ekosistema otvorenog za saradnju i zasnovanog na zajedničkom uspehu

Huawei neprekidno promoviše saradnju unutar idustrije u oblastima hardvera, osnovnog softvera i aplikacija. Huawei sarađuje sa organizacijama kao što su Green Computing Consortium (GCC), Linaro i Open Edge and HPC Initiative (OEHI) na izgradnji ekosistema u industriji otvorenog za saradnju, zajedno sa partnerima kao što su Hotonworks, Microsoft, Red Hat, SAP, SUSE, Ubuntu i China Standard Software.

Što se tiče oblasti hardvera, Huawei je stalni član organizacije Linaro. Iz oblasti softvera, Huawei je platinum član organizacije OpenStack, i jedan od osnivača CNCF fondacije (Cloud Native Computing Foundation). U cilju saradnje na razvoju aplikacija, Huawei se pridružio organizaciji GCC koja je objavila uputstvo Green Computing Consortium Server Technical Standards Report, pored drugih inicijativa za izgradnju ,,zelene“ otvorene računarske zajednice. Huawei je takođe član organizacije OEHI.

Povezana vest:  Ericsson istraživanje: Pametnija naplata mobilnog interneta unapređuje korisničko iskustvo

U kompaniji Huawei veruju da je u povoju nastanak inteligentnog društva u kojem je sve povezano i inteligentno reaguje na promene, i da se odvija sve intenzivnije. Razvoj i konvergencija ARM aplikacija na pametnim terminalima su sve brži, uz saradnju na nivou klaud servisa. Pored toga, nove aplikacije u Cloud računarstvu povećavaju raznovrsnost podataka. Na primer, aplikacije vezane za veliku količinu podataka, distribuciju skladištenja i određene opcije za edge računarstvo imaju specifične zahteve za energetsku efikasnost obrade podataka sa mnogo jezgara, uz odlične performanse. U takvom kontektsu, ARM sistemi se ističu u odnosu na konkurenciju zahvaljujući jedinstvenim prednostima u performansama i potrošnji energije.

Dolazimo do zaključka da, s obzirom na trendove u industriji i zahteve aplikacija, nastaje nova era raznovrsnog računarstva. Razne vrste podataka i situacije podstiču optimizaciju računarske arhitekture. Kombinacija različitih računarskih arhitektura zarad optimalnih performansi je neizbežna.

,,Uz pomoć procesora Kirin 980, Huawei je pametne telefone podigao na novi nivo inteligencije. Pomoću proizvoda i servisa (npr. Huawei Cloud) dizajniranih na Ascend 310 platformi, Huawei omogućava inkluzivnu veštačku inteligenciju za poslovno okruženje,“ primetio je William Xu. ,,Danas, uz pomoć procesora Kunpeng 920, ulazimo u novu eru raznovrsnog računarstva u vidu brojnosti jezgara i heterogenog pristupa. Huawei je strpljivo i intezivno investirao u računarske inovacije zarad kontinuiranog niza značajnih izuma. Nastavićemo da sarađujemo sa svojim kupcima i partnerima na izgradnji potpuno povezanog, inteligentnog sveta.“