Da li ste se ikada zapitali čemu služe zvučni semafori, neravnine na uličnim prelazima ili ispred ulaza u zgrade? Reč je o upozorenju za osobe sa oštećenim vidom koje ukazuje na moguću opasnost i predstavlja jedan od načina na koji slabovidim osobama olakšava da se kreću slobodnodnije i bezbednije.

Inovacije

Slepe i slabovide osobe su izuzetno zainteresovane za tehnološke inovacije kod proizvoda i rešenja koja utiču na kvalitet život i omogućavaju veću samostalnost. Tehnologija u ovoj oblasti ima za cilj povećanje nivoa samostalnosti svih osoba sa invaliditetom, uključujući i slepe. Čitači sadržaja na ekranu i displej sa Brajevim pismom su neki od primera inovacija ,,trećeg oka“ za vizuelnu ispomoć, koje su mogu naći na mobilnim telefonima. Razne aplikacije i funkcije, poput nedavno predstavljene aplikacije Facing Emotions kompanije HUAWEI, su dostupne za korišćenje u zatvorenom i na otvorenom prostoru. One olakšavaju kretanje i unapređuju međuljudsku interakciju slepih osoba.

Emotivni izazov

Pomislite samo koliko su pametni telefoni olakšali naše živote. To još više važi za slepe i slabovide korisnike kojima su mobilni telefoni i aplikacije za navigaciju postali lični vodiči. Pojavljuju se razni novi projekti sa ciljem da odgovore na potrebe slepih i slabovidih kupaca. Proizvođači hardvera, inženjeri i programeri konstatno ulažu veliki trud da pomognu slepim osobama, stvarajući inovativne proizvode, kao što je Brajev tablet na kome rade studenti sa univerziteta MIT. Kompanija HUAWEI je takođe odlučila da pruži podršku slepim osobama kroz razvoj aplikacije za potpunije prepoznavanje emocija.

Povezana vest:  Huawei predstavlja novi P smart 2021 telefon!

,,To što sam slepa me nije sprečilo da se popnem na Himalaje, ali imam problem jer ne mogu da prepoznam tuđe emocije“, kaže junakinja najnovije HUAWEI kampanje, 25-godišnja Marijana iz Stokholma, koja je izgubila vid sa 10 godina. I nije jedina, mnoge slepe osobe imaju isti problem. Iako im je sada lakše da komuniciraju i da se kreću, neki askpekti života su im još uvek nepristupačni, neke stvari im prosto izmiču.

Aplikacija Facing Emotions kompanije Huawei dokazuje da tehnologija služi ljudima. Do sada nevedene mogućnosti pametnog telefona HUAWEI Mate 20 Pro su inspirisale njegove stvaraoce da iskoriste svu snagu njegove veštačke inteligencije zarad unapređivanja kvaliteta života ljudi. To je dovelo do ideje o aplikaciji Facing Emotions, aplikaciji koja skenira lice osobe radi identifikacije emocija i izražava ih kroz zvuk, čime se osobama sa oštećenim vidom pruža jedan potpuno novi vid iskustva.

Povezana vest:  Nove bežične fitnes slušalice sa mobilnom aplikacijom

 Veštačka inteligencija prepoznaje emocije 

HUAWEI Mate 20 Pro je opremljen sistemom veštačke inteligencije koji aplikaciji Facing Emotions omogućava da prepozna emocije na licu neke osobe. Korisniku je dovoljno da samo uperi zadnju stranu telefona ka svom sagovorniku, a aplikacija zatim prepoznaje njegove ili njene emocije i korisnika obaveštava da li je reč o sreći, ljutnji, gađenju, ili je sagovornik možda tužan, iznenađen, u strahu ili oseća prezir. Svaka emocija se manifestuje kroz poseban izraz lica koji je veštačka inteligencija naučila da prepozna. Ona potom taj izraz povezuje sa jednom od 7 osnovnih emocija i pušta odgovarjući, unapred određeni zvuk – specijalno stvoren za tu emociju.

Ovaj komplikovani proces je moguć jedino zahvaljujući odličnim performansama telefona HUAWEI Mate 20 Pro. Ovaj telefon je opremljen prvim dvostrukim čipsetom veštačke inteligencije, Kirin 980, koju mu pruža odgromnu računarsku snagu. Pored toga, integralni deo procesora, dvostruka NPU jeidnica može da prepozna i do 4500 slika u minutu.

Izvan granica kreativnosti

Mogućnosti telefona HUAWEI Mate 20 Pro su impresivne, ali stvaranje aplikacije Facing Emotions je zahtevalo kreativno razmišljanje i poseban pristup. HUAWEI je konsultovao eksperte, odnosno slepe osobe koji bi koristile aplikaciju, i uzeo u razmatranje njihove specifične potrebe. Od samog početka, ovaj projekat je razvijan kroz blisku saradnju udruženjima slepih i slabovidih, uz svest da slepe osobe koriste pametne telefone i aplikacije na veoma različit način i da imaju drugačija očekivanja.

Povezana vest:  Meizu MX5 dolazi da osvoji vaša srca sa metalnim kućištem i debljinom manjom od 8mm

Tokom prvih testiranja aplikacije Facing Emotions pokazalo se da bi slepe osobe mogle da slučajno blokiraju sočivo kamere prstima, zbog čega aplikacija ne bi radila ispravno. Slepe osobe koje su testirale aplikaciju su rekle da im je bitna da mogućnost korišćenja bez držanja telefona u ruci, kao i da im je potrebno da im barem jedna ruka bude slobodna zbog držanja štapa, psa vodiča ili gelendera. Zbog toga su Huawei i poljski dizajner Jan Kochański kroz saradnju stvorili poseban držač namenjen aplikaciji Facing Emotions. Pored toga, zvuci koji ukazuju sa svaku emociju su pažljivo razmatrani i precizno dizajnirani – slepi kompozitor Tomasz Bilecki je zaslužan za komponovanje veoma intuitivnih i lako prepoznatljivih zvuka ove aplikacije.

,,Nastojimo da izađemo izvan granica svog ekosistema i podignemo nivo kreativnosti ne bi li pomogli ljudima da se izbore sa izazovima pomoću tehnologije“, izjavio je Direktor Huawei Device za region Balkana, gospodin Džordž Zang.