Tvorci popularne HBO serije „Igra prestola” nedavno su se suočili sa brojnim kritikama usmerenim ka vizualnom prikazu poslednje sezone koja je toliko tamna da je zaista teško razaznati šta se dešava na ekranu. Kinematograf Fabijan Vagner je, odgovarajući na komentare razočaranih gledalaca, napomenuo da slika u stvari i nije toliko tamna, već da mnogi jednostavno ne znaju kako da na pravi način podese svoj televizor. Tim povodom, iz kompanije LG su ponudili rešenja u vezi sa opcijama za podešavanje kako biste u potpunosti mogli da uživate u poslednjoj sezoni.

Za najbolji doživljaj, nemojte gledati seriju na mobilnom telefonu ili laptopu, već putem televizora i to u zamračenoj sobi ili sa minimalnim ambijentalnim svetlom iza uređaja”, rekao je Uroš Milešević, specijalista za TV i AV uređaje kompanije LG Electronics u Srbiji. „Naravno da tip uređaja može napraviti veliku razliku. Na primer, pikseli na OLED televizorima se kontrolišu pojedinačno, a pošto se isključuju za crnu boju, savršena crna stvara najbolji kontrast”.

Povezana vest:  LG predstavio G5 – svoj prvi modularni smart telefon

Kako je Fabijan Vagner istakao, važno je postaviti podešavanja na televizoru na pravi način. Moguće je veoma lako prilagoditi postavke za vrstu sadržaja koja se gleda pomoću najčešće korišćenih režima slike u TV meniju (npr. normal, movie, sports, dynamic).

Ove postavke utiču na prikaz slike na gotovo sve moguće načine, uključujući i osvetljenje, zasićenje boje, temperature boje i kontrast, ali takođe se mogu pojedinačno podešavati i u većini slučajeva ta podešavanja mogu se sačuvati. „Najjednostavnije rešenje je izabrati bioskopski režim na uređaju”, dodao je ekspert LG-ja.

Povezana vest:  Crv sa seks-snimkom zarazio računare širom sveta

Ukoliko niste zadovoljni, možete pokušati da prilagodite postavke prema sledećem uputstvu:

Gama (Gamma) – ukoliko je to na uređaju moguće, možete podesiti opciju Gamma: ako gledate seriju u zamračenoj sobi, vrednost od 2.4 bila bi idealna, ali ukoliko su neki detalji i dalje u senci, probajte sa 2.4.

Dodatne funkcije (extra functions) – potražite automatsko poboljšanje slike i isključite ga (naziv može varirati zavisno od brenda: TruMotion, Auto Motion Plus, MotionFlow), a takođe isključite funkcije za naglašavanje crne boje.

Pozadinsko svetlo (backlight) – uključite pozadinsko svetlo ako vaš uređaj ima tu opciju, ali budite pažljivi da ne preterate kako slika ne bi izbledela.

Povezana vest:  Zbog koga ti srce brzo kuca?

Osvetljenje (brightness) – podešavanje osvetljenja može poboljšati vidljivost detalja na tamnoj slici, ali ukoliko se previše pojača slika može izbledeti.

Kontrast (contrast) – ako je kontrast prejak, mogu se izgubiti svetli detalji slike.

Boja i zasićenje (colour and saturation) – ako već imate bioskopski režim, nema potrebe podešavati dodatno.

Ukoliko ovi saveti za podešavanja ne daju željene rezultate, možete jednostavno vratiti na fabrička podešavanja (resetovati) i pokušati sa novim kombinacijama”, preporučuje stručnjak kompanije LG.

Za ljubitelje filmova i serija sa tamnijom slikom, OLED TV predstavlja idealan izbor na duže staze, jer zahvaljujući neograničenom kontrastu možete uživati u najmračnijim detaljima borbenih scena bez potrebe za podešavanjima.