Istraživači kompanije Kaspersky prijavili su nagli rast prevarantskih aktivnosti u sektoru e-trgovine tokom prodajnog perioda za 11. novembar, poznatiji kao Dan samaca (Singles’ Day) koji je posebno popularan u azijskim zemljama. Iako je Dan samaca nastao u Kini, zahvaljujući popularnim globalnim e-prodavnicama, sada je poznat korisnicima e-tržišta širom sveta. Pretpraznične promocije i prodaja na globalnim azijskim platformama su popularne u svetu, i prevaranti sada ciljaju korisnike na različitim govornim područjima.

Istraživači kompanije Kaspersky otkriil su nagli rast u finansijskim fišing napadima pre velike rasprodaje za Dan smaca tokom 2018. godine. Kao što pokazuje grafik ispod, prosečan broj finansijskih fišing napada oscilirao je oko 350.000 dnevno u oktobru. Zatim, nekoliko dana pre 11. novembra 2018. dolazi do naglog rasta broja napada na više od 950.000. Istraživači su takođe svedoci sličnih spam i fišing napada trenutno i apeluju na sve da budu oprezni sa svojim kupovinama.

Povezana vest:  LG predstavlja novu L seriju smart telefona

Pored toga, istraživači kompanije Kaspersky otkrili su neke pretnje u mobilnim aplikacijama koje su prikrivene kao popularne e-trgovinske platforme. Udeo prodavnica koje imaju specijalne ponude za 11.11. je tradicionalno visok. U 2019. godini, zabeleženo je čak 83% onlajn prodavnica koje su se lažno predstavljale kao ove azijske prodavnice, dok je u 2018. taj broj dostigao 93%.

Dok je 11.11. najbolje vreme za kupovinu jer su popusti i promocije dobro reklamirani korisnicima, ovo je takođe i vreme povećanih spam i fišing napada. Prevaranti postaju aktivniji tokom ovog perioda. U potrazi za sjajnim popustima i posebnim ponudama, ljudi su manje predostrožni i manje sposobni da razlikuju fišing veb-sajt od legitimnog. Međutim, ovakve stvari ne treba da budu prepreka za one koje traže najbolje ponude. Potrošači nemaju oko čega da se brinu ako prate osnovna pravila sajber bezbednosti. Srećno svima u pronalaženju najboljih ponuda ove godine“, izjavio je Andrej Kostin, istraživač bezbednosti u kompaniji Kaspersky.

Povezana vest:  Upleteni u modu – Sony x AURIA ekološki aksesoari

Kako vaš 11. novembar ne bi pokvarili spam i fišing napadi, stručnjaci kompanije Kaspersky preporučuju da se pridržavate ovih jednostavnih saveta:

  • Ako dobijete link za sjajnu ponudu putem mejla, proverite ugrađeni hyperlink – ponekad se može razlikovati od onog prikazanog. Ako se razlikuje, uđite na stranicu sa ponudom direktno preko legitimnog veb-sajta.
  • Kupujte samo preko zvaničnih prodavnica i obratite pažnju na veb adrese ako ste preusmereni sa drugih stranica. Ako se razlikuju od stranica zvaničnih prodavnica, pokušajte da proverite ponudu na koju ste preusmereni tako što ćete je pronaći na zvaničnom veb-sajtu.
  • Koristite bezbednosna rešenja sa tehnologijama zasnovanim na ponašanju i tehnologijama protiv fišinga, poput Kaspersky Security Cloudili Kaspersky Total Security, koji će vas obavestiti ukoliko pokušate da posetite fišing veb-sajt.
  • Nikadanekoristiteistu šifruzavišerazličitihveb-sajtova, jerakojednabudeukradena, svivašinalozi ćebitiugroženi. Kakobistestvorilisnažne šifreotpornenahakovanjekojenemoratedapamtite, koristiterešenjepoputKaspersky Password Manager
Povezana vest:  Predstavljen Samsung Galaxy Z Fold2: spoj elegancije i autentičnih inovacija