Bečko gradsko preduzeće za energetsko snabdevanje „Wien Energie“ stavilo je 11. maja u pogon najveću solarnu elektranu u čijem finansiranju učestvuju i građani a koja se nalazi na cisterni za vodu „Unterlaa“. Fotonaponsko postrojenje proizvodi ekološku struju od sunčeve energije na površini od četiri fudbalska terena za potrebe sistema pumpi kao i za 600 domaćinstava. Bečko stanovništvo može uzeti učešće u „solarnoj ofanzivi“ kupovinom vaučera. Samo nedelju dana kasnije od stavljanja u pogon, već je svih 5.000 vaučera rasprodato. Time Bečlije ukupno investiraju 1,25 miliona evra u dalju izgradnju fotonaponskih postrojenja.

Povezana vest:  Kaspersky Lab: Biometrijski “skimmer” uređaji su nova pretnja za bankomate

„To je veliki podstrek za zaštitu klime! Drago nam je što je naša ponuda naišla na takav odziv i da tako veliki broj Bečlija želi da zajedno učestvuje u izgradnji obnovljivih energija“, kaže direktor preduzeća „Wien Energie“ Mihael Štrebl. „Zbog toga smo još 5.000 vaučera stavili u prodaju.“

Vaučeri u vrednosti od po 250 evra mogu da se kupe putem interneta na adresi klimaschuetzen.at. Kupci dobijaju tokom pet godina jednom godišnje vaučer u visini od 52 evra tj. 60 evra za stalne klijente preduzeća. Kupci mogu da biraju između vaučera za struju ili vaučera za prehrambenu prodavnicu „Spar“.

Povezana vest:  Besplatna ugradnja Samsung klima uređaja

Rezervoar Unterlaa u južnom delu Beča ima važnu ulogu za vodosnabdevanje grada. Sa volumenom od 162.000 m3 pokriva više od jedne trećine dnevnih potreba vodom za čitav grad. Novo solarno postrojenje sa 6.500 modula i skoro 2 MW kapaciteta postavljeno je direktno na rezervoar. To je trenutno najveće fotonaponsko postrojenje u austrijskoj prestonici. Ovde će se proizvoditi oko 2 miliona kWh struje od sunčeve energije i time uštedeti oko 706 tona ugljen-dioksida.

Povezana vest:  Najmoćniji Huawei telefon do sada od danas u prodaji!

Bečko preduzeće „Wien Energie“ ukupno ima 215 fotonaponskih postrojenja, od toga 27 solarnih elektrana u čijem finansiranju učestvuju građani.

PHOTO: MA31/ Fürthner