Nova društvena mreža Threads kompanije Meta, počela je sa radom 5. jula 2023. godine i za samo nedelju dana prikupila je impresivnih 100 miliona registracija. Međutim, kao što se često dešava sa popularnim trendovima, prevarantima nije dugo trebalo da počnu da zloupotrebljavaju novu platformu zarad lične koristi. Stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili su nekoliko obmanjujućih taktika koje su usmerene prema korisnicima, poput maskiranja u aplikaciju Threads i dobijanja neovlašćenog pristupa nalozima, ličnim i finansijskim podacima.

Prevaranti su razvili fišing stranice koje oponašaju nepostojeću web verziju Threads-a, pa korisnici bivaju obmanjeni da unesu login podatke. S obzirom da je Threads povezan sa drugim META uslugama, postoji rizik i od gubitka pristupa na drugim društvenim mrežama, kao što su Instagram ili Facebook. Pored krađe identiteta, lakoverni korisnici se izlažu opasnosti javnog objavljivanja privatnih podataka, kao i finansijskim rizicima, pa lični ili kompanijski bankarski podaci mogu završiti u  pogrešnim rukama.

Povezana vest:  Kaspersky proizvodi 100 odsto efikasni u borbi protiv malvera

Pored ove, postoji i druga vrsta prevare u kojoj se “nudi“ fiktivna usluga pod nazivom Threads Coin, koja navodno premošćuje jaz između fizičkog i digitalnog sveta, posebno unutar Metaversa. Korisnici dolaze u iskušenje da kupe Threads Coin, koristeći Ethereum, i tako se izlažu potencijalom finansijskom gubitku.

Druga vrsta lažnih ponuda korisnicima nudi mogućnost da besplatno generišu pratioce na novoj društvenoj mreži – 10.000, 25.000 ili 50.000 pratilaca. Kada se odabere željena opcija, od korisnika se traži verifikacija, poput slanja SMS-a, kao i potencijalno osvajanje posebne nagrade. Međutim, da bi dobili nagradu, od korisnika se traži da izvrše jednokratnu uplatu. Nažalost, ne samo da nema nagrade, nego se gubi novac, a da stvar bude gora, korisnici se podstiču da podele ovu “uslugu“ sa svojim prijateljima putem SMS-a, čime nesvesno podstiču širenje prevare.

Povezana vest:  Novi premium monitor kompanije LG Electronics

„Prevaranti su usavršili metode kojima zloupotrebljavaju popularne trendove, zbog čega je važno uvek biti na oprezu. Rasprostranjenost prevara vezanih za aplikaciju Threads služi kao podsetnik sa kakvim se sve rizicima svakodnevno suočavamo u digitalnom okruženju. Koristeći različite vrste obmana i taktika za prikupljanje podataka, prevaranti ciljaju na vašu ličnu i finansijsku sigurnost. Kako bismo se zaštitili, moramo obazrivo razmišljati, pažljivo ispitati sumnjive aktivnosti i, pre svega, koristiti mere sajber zaštite. Ako budemo oprezni i ne nasedamo na iskušenja popularnih trendova, lakše ćemo se odbraniti od sajber pretnji i biti sigurniji u digitalnom svetu“, komentariše Olga Svistunova, stručnjak za bezbednost kompanije Kaspersky.

Kako biste bezbedno istraživali nova tehnološka dostignuća, stručnjaci kompanije Kaspersky preporučuju:

  • Budite oprezni kada preuzimate softver sa interneta, posebno ukoliko je sa nepoznate web stranice. Uvek koristite zvanične web stranice kompanije za preuzimanje softvera ili drugih usluga koje koristite.
  • Proverite legitimnost web lokacija sa koje preuzimate softver. Potražite ikonu katanca na adresnoj traci i uverite se da URL počinje sa „https://“ kako biste bili sigurni.
  • Koristite jake, jedinstvene lozinke za svaki nalog i omogućite dvostruku autentifikaciju kad god je moguće, jer vas može zaštititi od sajber napada. Usluge poput Kaspersky Password Manager vam mogu olakšati generisanje bezbednih lozinki.
  • Budite oprezni kada dobijete mail ili link od nepoznatih izvora. Prevaranti često koriste tehnike društvenog inženjeringa kako bi prevarili korisnike da kliknu na linkove i tako skinu zlonamerni softver.
  • Koristite pouzdano bezbednosno rešenje i redovno ga ažurirajte. Kaspersky Premium ima najnovije obaveštajne podatke koji mogu pomoći u detekciji i uklanjanju malvera.
Povezana vest:  HONOR očekuje duplo veći obim prodaje u 2022. godini