U sklopu inicijative „Ruke od pomoćiˮ (orig. Helping Hands) BASF ne samo da će donirati sredstva za dezinfekciju i zaštitne maske, već će pružiti i podršku svetskim akademskim istraživačkim timovima u potrazi za adekvatnim aktivnim sastojcima kojima bi bili tretirani pacijenti zaraženi korona virusom. „Ne bavimo se razvojem aktivnih farmaceutskih sastojaka, ali BASF iza sebe ima preko 150 godina iskustva u istraživanju supstanci. To znači da posedujemo znanje i ogromne baze uzoraka sa raznovrsnim hemijskim jedinjenjima i širokim spektrom aktivnih sastojakaˮ, rekao je dr Peter Ekes, predsednik Sektora za bionaučna istraživanja kompanije BASF. Kompanija je takođe razvila i sopstvene kompjuterske programe za dizajniranje molekula, kao i superkompjuter koji se zove „Kjuriositiˮ (orig. Quriosity). „Maksimalno korišćenje ovih ogromnih istraživačkih potencijala samo je jedan od načina na koji možemo doprineti borbi protiv pandemije korona virusaˮ, dodao je Ekes. Kompanija pokušava da doprinese ovoj borbi svim raspoloživim sredstvima.

Kako bi se što pre pronašli odgovarajući aktivni sastojci za borbu protiv SARS-CoV-2 korona virusa, akademske institucije širom sveta u ćelijskim kulturama testiraju efikasnost dozvoljenih lekova koji se već primenjuju kod drugih virusnih oboljenja. Međutim, ove komponente ne moraju nužno biti efikasne, te je neophodno pronaći unapređene derivate aktivnih sastojaka. Stoga su BASF-ovi istraživači kompjuterski pretražili kompanijsku bazu uzoraka u nadi da će naći slične komponente. Od ukupno nekoliko miliona molekula istraživanje je ukazalo na 150 potencijalno odgovarajućih komponenti. BASF je ove molekule besplatno dao na korišćenje akademskim radnim grupama odričući se prava na zaštitu patenata za istraživanja u kojima će se koristiti njihovi molekuli. „Godinama već podržavamo akademska istraživanja za pronalazak lekova kojima će se tretirati infektivne bolesti poput malarije, pa smo brzo uspeli da uključimo naše relevantne kontakte i procese u ovaj projekatˮ“ istakao je dr Matijas Vičel, istraživač u Sektoru za bionaučna istraživanja kompanije BASF.

Povezana vest:  Odabirom vivo telefona dobijate besplatnu zamenu mehanički oštećenog ekrana 90 dana od datuma kupovine

Superkompjuter Kjuriositiˮ pravi modele odgovarajućih molekula

Drugi pristup pokrenuli su hemičari iz ogranka za računarsku hemiju koji su razmatrali način na koji bi mogli da iskoriste svoje znanje kako bi pomogli u potrazi za aktivnim sastojcima. Saznali su za startap projekat pod nazivom COVID-19 Moonshot, naučne zajednice PostEra, u kom su naučnici iz celog sveta volontirali kako bi pomogli da se pronađe supstanca koja suzbija takozvanu glavnu proteazu virusa, koja je njegov osnovni enzim. Ovaj inhibitor enzima trebalo bi da suzbije umnožavanje virusa u ljudskom telu. BASF-ovi istraživači priključili su se i ovom zajedničkom izazovu praveći mnoge nove modele molekula uz pomoć interno razvijenog kompjuterskog programa i superkompjutera „Kjuriositiˮ. Do sada su došli do 20 različitih molekula koji se u simulaciji optimalno uklapaju sa aktivnom sredinom glavne proteaze. Istraživači su besplatno objavili predloge ovih molekula kako bi podstakli dalje studije.

Povezana vest:  Prenos broja iz jedne u drugu mobilnu mrežu za samo dva dana

„Uz pomoć ovih kompjuterski-simuliranih molekula mi ipak ne možemo u potpunosti znati da li i koliko uspešno se oni mogu sintetisatiˮ, objasnio je prof. Klaus-Jirgen Šlifer, direktor Ogranka računarske hemije u Sektoru digitalnih bionaučnih istraživanja kompanije BASF. BASF-ovi istraživači su stoga razradili i treći pristup koji se usredsređuje upravo na ovaj aspekt. Uz pomoć superkompjutera testirali su komponente koje se u principu mogu sintetisati na osnovu podataka jednog od potpisnika projekta COVID-19 Moonshot. „Ovde se radi o 1,2 milijarde mogućih komponenti za koje se računa da imaju potencijal da suzbiju glavnu proteazu korona virusa SARS-CoV-2ˮ, rekao je Šlifer. Prednost je što se svi potencijalni molekuli mogu brzo sintetisati, a potom testirati u eksperimentima. BASF će i ove rezultate dati na uvid javnosti putem COVID-19 Moonshot projekta.

Povezana vest:  Glamurozan i koristan Electrolux-ov Ergorapido usisivač

„Veoma sam zadovoljan što smo u mogućnosti da podržimo istraživanje za aktivnim sastojkom kroz našu istaknutu stručnost u hemiji i obezbedimo akademskim istraživačkim timovima kako prave, tako i virtuelne molekule. Možda će oni imati udela u razvoju leka protiv koroneˮ, rekao je Ekes.

Podrška akademskim istraživačkim grupama u potrazi za aktivnim sastojkom samo je jedna od inicijativa kampanje „Ruke od pomoćiˮ koju je pokrenuo BASF. Na svetskom nivou kompanija BASF učestvuje sa preko 100 miliona evra u borbi protiv pandemije.