„F1TENTH“ je međunarodna zajednica istraživača, inženjera i entuzijasta koja promoviše oblast autonomnih sistema. Od 2016. godine ova zajednica organizuje takmičenja za studente i naučne timove sa univerziteta širom sveta. Takmičari imaju zadatak da razviju softver pomoću kojeg će upravljati modelom trkačkog automobila u razmeri 1:10 i pobediti u trci na zadatoj stazi. Sva vozila se takmiče potpuno autonomno, bez spoljašnjeg upravljanja, isključivo korišćenjem veštačke inteligencije. Ovogodišnji pobednik takmičenja je tim „TU Fast TU Furious“ sa Tehničkog univerziteta (TU) u Beču.

Povezana vest:  Instagram se otvara za reklame

Ove godine „F1TENTH“ gran pri održan je u okviru svetske konferencije „Internacionalne federacije za automatsko upravljanje“ („IFAC“) u Berlinu. Usled pandemije koronavirusa konferencija je održana virtuelno, a samim tim i gran pri. Umesto da se vozila trkaju, algoritmi su se takmičili između sebe u virtuelnom okruženju.

Bečki tim je nastao u okviru predavanja pod nazivom „Autonomous Racing Cars master course“ prof. Radu Grosu sa Instituta za kompjutersko inženjerstvo TU u Beču. „Studenti koji su bili najviše motivisani postali su članovi tima i takmičili su se protiv svetski poznatih univerziteta kao što su MIT, Berkli, Stenford i Pen koji je inicirao ova takmičenja“, izjavio je prof. Radu Grosu.

Povezana vest:  Nova aplikacija Telekoma Srbija - 11811.rs telefonski imenik

U finalu se takmičilo osam timova, tako što su se trkali jedan protiv drugog. Bečki tim je pobedio u sedam od osam trka i osvojio prvo mesto. „Ovo je veliki uspeh za nas. Pogotovo zato što je naš univerzitet prvi put učestvovao u takmičenju“, dodao je prof. Radu Grosu.

Više informacija: https://f1tenth.org/

PHOTO: TU Wien

Povezana vest:  Kaspersky Lab imenovan za Vrhunskog igrača u oblasti sigurnosnih platformi za krajnje korisnike