Američko Ministarstvo trgovine će u nedelju sprovesti izvršnu naredbu o zabrani transfera sadržaja u SAD preko aplikacija TikTok i WeChat, javlja agencija AP.

Prema rečima ministru trgovine Vilbura Rosa, cilj naredbe objavljene danas je „borba protiv zlonamernog prikupljanja ličnih podataka američkih građana“.

Vlada SAD je ranije saopštila da korišćenje i preuzimanje aplikacije za komunikaciju neće biti zabranjena transakcija, mada zabrana može „direktno ili indirektno da oslabi“ razmenu poruka preko aplikacije i da ljudi koji je koriste za četovanje neće biti izloženi kaznama, dodaje AP.

Povezana vest:  Novi ThinkPad X1 Carbon, najlakši ultrabuk od 14 inča na svetu

Istovremeno, CNN izveštava da će merama koje treba da stupe na snagu u nedelju biti ograničen pristup aplikacijama TikTok i We Chat, odnosno da neće biti omogućeno daunloadovanje, ažuriranje i nadogradnja preko tih aplikacija. Dodaje, takođe, da su ograničenja za WeChat opsežnija.

Počev od nedelje, biće nezakonito hostovanje ili transfer internet saobraćaja koji povezan sa WeChat-om, navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da će to isto važiti i za TikTok od 12. novembra.

Povezana vest:  Samsung Printing Solutions rešenja za upravljanje resursima za štampu i dokumenta prepoznata kao ključna u izveštaju IDC-a

Trampova administracija trenutno razmatra predlog dogovora između BajtDensa i Orakla, koji je osmišljen da otkloni zabrinutosti organa državne bezbednosti vezane za TikTok. Krajni rok za dogovor je 12. novembar, podseća CNN.

Američka tv stanica ne isključuje mogućnost daljih ograničenja u kasnijem periodu, uključujući i protiv drugih aplikacija, ako se proceni da se koriste kao zaobilazno sredstvo.

Povezana vest:  Besplatan internet za korišćenje društvenih mreža za korisnike mts-a

Neki američki stručnjaci za bezbednost izrazili su zabrinutost da BajtDens, kineska kompanija koja je vlasnik TikToka, ima pristup informacijama o 100 miliona korisnika te aplikacije u Sjedinjenim Državama, ocenjujući da to predstavlja bezbednosni rizik.