Porast upotrebe elektronskog bankarstva tokom pandemije korona virusa pozitivno se odražava na razvoj IT sektora u Republici Srbiji i omogućava nove prilike za rad i obrazovanje srpskih programera, navode stručnjaci jedne od vodećih domaćih softverskih kompanija iz ove oblasti, „enjoy.ing”.

Prema grubim procenama, usluge elektronskog bankarstva od početka godine su se udvostručile, kao i potreba za domaćim programerima na globalnom nivou.

„Na sopstvenom primeru uočavamo koliko je porasla potražnja za softverskim inženjerima koji razvijaju e-banking rešenja. Samo pola godine od početka pandemije uvišestručila se potreba za programerima koji se bave Java i Javascript programskim jezicima, onima koji rade na e-banking rešenjima koja, sve češće, rade u klaudu i stručnjacima za manuelno i automatsko testiranje”, objašnjava Mirjana Parpura Đorđević iz „enjoy.inga”.

Povezana vest:  SteelSeries predstavlja nove velike QcK podloge i do dimenzija od čak 160 x 80 cm

Parpura Đorđević podseća i da je međunarodna organizacija koja okuplja neke od najboljih svetskih tehnoparkova, berzi, inovacionih centara i kompanija pod nazivom Svetski investicioni forum biznis anđela svrstala srpski IT sektor među tri najbolja na planeti.

„Srpsko IT tržište je u svetu prepoznato kao industrija sa velikim potencijalom i znanjem, a takva predstava se nije promenila ni u vreme korone. Internacionalne kompanije se u velikoj meri odlučuju da softverska rešenja razvijaju upravo kod nas, pa će srpski programeri nastaviti da rade na najsavremenijim projektima iz oblasti elektronskog bankarstva”, dodaje Parpura Đorđević.

Povezana vest:  Porast beskontaktnog plaćanja u svakodnevnoj kupovini

E-banking je, samo šest meseci od izbijanja pandemije, prevazišao sva očekivanja o razvoju elektronskog bankarstva. Korisnici su se ranije opredeljivali mahom za novčane transakcije, a sad upotrebljavaju elektronsko bankarstvo za savetovanje, informisanje, pa čak i za uzimanje kredita.

„Diloitovo istraživanje pokazalo je da samo 35 odsto korisnika bankarskih usluga planira odlazak u tradicionalne poslovnice po završetku pandemije. Ostali će novčane transakcije i razgovore sa finansijskim savetnicima obavljati onlajn putem. Takođe, starosna grupa ljudi preko 65 godina ranije bila je neko ko će zasigurno fizički otići u banku, a sad će se čak trećina njih odlučiti za digitalne usluge. Ipak, usled neizvesnosti pandemije, ne postoji ni jasna projekcija kako će se dalje razvijati elektronsko bankarstvo”, zaključuje Parpura Đorđević.

Povezana vest:  "Panasonik" predstavio nove proizvode visoke tehnologije

PHOTO:  ArthurHidden – www.freepik.com