Godine 2018. epidemija superkuge započinje u Srbiji, u Beogradu, na divljim deponijama smeća, i preti da se proširi na ceo svet. Dragiša, brutalan i neuračunljiv operativac tajne službe, „srpski psiho“ i siva eminencija za predsednika Srbije, pozvan je da reši stvar.

U novoj knjizi „Đubre“ Marku Vidojkoviću je uspelo da od jednog izopačenog predloška iz stvarnog života, od najgorih glumaca i bizarnog scenarija napravi odličan roman. Uz furiozan ritam, političku nekorektnost, iščašeni crni humor, Vidojković ponire duboko u psihopatologiju neimenovanih likova, koji su iz senke u velikoj meri preoblikovali posttranziciona društva na ovim prostorima. Posebna vrednost ovog romana je lik Dragiše, pripovedača romana, u koga je Vidojković ugradio sve negativne stereotipe o Srbima.

Povezana vest:  Leto u januaru uz Luku Šulića i Vivaldija

I da, Vidojković je predvideo pandemiju, budući da je roman počeo da piše sredinom 2019. godine kada je COVID-19 bio daleko od nas.

„Hteo sam da srpski režim suočim sa situacijom nad kojom nemaju kontrolu, sa nečim što ugrožava ne samo njihov opstanak na vlasti već i živote. Kuga otporna na antibiotike, koja se rađa u Srbiji i širi svetom u avgustu 2019, kad sam počeo da pišem ’Đubre’, delovala je kao sjajna zamisao. Na dve trećine rukopisa započela je pandemija COVID-19. Napravio sam pauzu u pisanju do kraja vanrednog stanja, da vidim kako će se zaraza odvijati u realnosti. COVID-19 je ipak naivno oboljenje u odnosu na moju superkugu. Mislio sam da sam maštovit, ispostavilo se da sam bio vidovit, a ’Đubre’ je prevazišlo moj inicijalni plan i savršeno se uklopilo u jezivi duh 2020“, istakao je Marko Vidojković o novom romanu.

Povezana vest:  Dečija spisateljica Jasminka Petrović pokrenula Čitanjac, igranjac! na svom YouTube kanalu

Ante Tomić, Goran Marković, Predrag Ličina, Miroljub Stojanović među prvima su pročitali „Đubre“ Marka Vidojkovića.

„Neodoljivo duhovito, nemilosrdno cinično, hrabro i muževno. Marko Vidojković najveći je frajer naše književnosti.“ Ante Tomić

„Zastrašujuće i privlačno u isto vreme, to je utisak koji ostavlja ’Đubre’.“ Goran Marković

„’Đubre’ nije istorija bolesti društva, nego plastično prikazan suludi i ekstatični kraj. Euforija raspadanja do posljednjeg daha.“ Faruk Šehić

Povezana vest:  Mario Vargas Ljosa kod predsednika države

„Ja da sam predsjednik Srbije i da živimo u romanu ‘Farenhajt 451’, prvo bih spalio ’Đubre’.“ Predrag Ličina

„Đubre“ Marka Vidojkovića možete pronaći od srede 30. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.