Tehnologija je dokazala da može postati važan saveznik u borbi protiv negativnih posledica kriza i otuđenja – zaključak je iz primera tvoraca popularnih Viber zajednica u Srbiji

Izazovna vremena redovno iznedre izuzetne ljude koji svoju humanost, kreativnost i inovativni duh i um dele sa istomišljenicima u cilju unapređenja njihovog društva kada je najpotrebnije – time inspirišući brojne druge da slede njihov primer.

Prvi talas pandemije virusa COVID-19 nametnuo je brojne probleme na koje je bilo neophodno odgovoriti na više nivoa, a pogotovo u oblasti zdravlja, komunikacija, zaposlenja i obrazovanja. Dok ceo svet očekuje kraj ove godine sa zebnjom i nepoznanicama koje podsećaju na najbližu prošlost, delimo sa vama interesantne i inspirativne priče o primernim ličnostima i organizacijama koji su primenili sada dostupna digitalna rešenja – poput već veoma popularnih Viber zajednica – kako bi omogućili pouzdanu komunikaciju i pružili informacije, podršku, mogućnosti i jasnost situacija i poruka celom društvu i njihovim pratiocima – čime su dali nadu i osećaj pripadnosti u vremenima izuzetnog razdvajanja i otuđenja usled eskalacije pandemije širom sveta.

 „Potreba da momentalno pomognemo društvu da se izbori sa izazovima iz oblasti mentalnog zdravlja nas je podstakla da osnujemo Viber zajednicu Covid-19 i mentalno zdravlje u Srbiji posvećenu rešavanju ovih problema“, kaže doktorka medicine Maja Pantović Stefanović, klinički psihijatar Kliničkog centra Srbije i Škole medicine Beogradskog univerziteta. „Tokom širenja pandemije COVID-19, bilo nam je jasno da virus nije štetan samo po fizičko zdravlje, već i da vodi ka dubokim društvenim promenama i porastu pritiska na mentalno zdravlje. Brojni segmenti društva su iznenada bili suočeni sa društvenim distanciranjem, ograničenim kretanjem, promenama u svakodnevnom životu, porastom nesigurnosti i strahom prema onome što predstoji. Ove pojave su stvorile potrebu za alternativne metode komunikacije unutar društva, pri čemu je korišćenje novih tehnologija omogućilo širu razmenu korisnih zdravstvenih informacija. Postalo nam je jasno da bismo morali da se obratimo ne samo našim pacijentima već i celokupnom stanovništvu na način koji se razlikuje od svih ostalih prethodnih situacija – i pokretanje Viber Zajednice se savršeno uklopilo u ovu inicijativu“, ističe Maja.

Povezana vest:  Predstavljen Samsung Galaxy Alpha

„Ovaj novi način komunikacije pružio nam je odlično rešenje kako bismo prepoznali najvažnije izazove iz domena mentalnog zdravlja koji su zahtevali našu momentalnu pažnju. I pored toga, primetili smo više praktičnih, tehničkih i etičkih pitanja – na koje smo i tada i sada pozvani da damo odgovore. Drago nam je da je problem obraćanja putem tehnologija društvene komunikacije u situacijama jedan-na-jedan – a pogotovo kada se radi o osetljivim delovima stanovništva – postao znatno vidljiviji i da smo uspeli da privučemo mnogo više pažnje na tu temu“, kaže dr Pantović.

„Bili smo oduševljeni zahvalnošću naših sagovornika zbog toga što se neko angažovao po pitanju problema koji su nastali tokom pandemije, čija pomoć u detaljnom istraživanju sadržaja i snage izazova raznih vrsta izazova sa kojima su se susretali je bila dragocena. Očekujemo da ćemo biti sposobni da identifikujemo pozitivne, proaktivne faktore koje treba podsticati kako bi naše opšte i mentalno zdravlje bili poboljšani – i pripremimo planove za preventivne mere za naše društvo tokom ove ili budućih pandemija“, zaključuje ona.

Karijerni profesionalac iz oblasti zapošljavanja u ugostiteljskom (HoReCa) sektoru, Darko Rajković, osnivač i generalni direktor kompanije HOSST, izabrao je Viber kao pouzdani kanal za razmenu sadržajnih i važnih informacija, u nameri da pruži podršku velikom broju svojih kolega u traženju zaposlenja na najbrži način.

„Putem naše Viber zajednice Poslovi | Ugostiteljstvo  susreo sam se sa brojnim posvećenim kolegama iz industrije ugostiteljstva koji su mi se potom pridružili u timu naše zajednice, kroz koju sada zajedno pružamo informacije o mogućnostima za zaposlenje koje imaju egzistencijalnu vrednost za njih, njihove kolege i porodice – s obzirom na uslove u kojima se nalazimo“, ističe Darko.

„I pored postojanja velikog broja sajtova iz oblasti ugostiteljstva, veoma je teško dobiti proverenu, pouzdanu i, što je najvažnije, aktuelnu informaciju po temama koje interesuju pratioce. Pretraga korisnog sadržaja najčešće je veoma težak i komplikovan proces, koji odnosi previše vremena i čak vodi u stranputice. Zbog toga smo se odlučili da pokrenemo pravu profesionalnu Viber zajednicu za našu oblast, kako bismo efikasno povezali naše kolege i sve zainteresovane po pitanjima iz oblasti ugostiteljstva koja su najvažnija svima nama – a da to svakako biva više od običnog prikazivanja oglasa za zaposlenje na našem kanalu“, napominje Rajković. „Od rane faze korišćenja zajednica na osnovnom operativnom nivou, mi danas vešto primenjujemo brojna nova znanja o Viber zajednicama i uspešno koristimo brojne dodatne funkcionalnosti platforme kako bismo povećali angažman i razmenu među njenim članovima. Time smo im omogućili da prenose ideje, praktične savete, inovativne pristupe i umrežavaju se na način koji im pruža mnogo veću efikasnost nego pre – što objašnjava stalni rast našeg članstva.“

Povezana vest:  Canon uvodi veću brzinu i izdržljivost u R sistem svojim najnovijim firmverom

„Jedna od ideja koju ćemo nastojati da sprovedemo je i da proširimo mrežne aktivnosti naše zajednice na druge zemlje Evrope, za šta smo uveliko otpočeli pripreme. Uz plasman oglasa za zapošljavanje, preporuka i profesionalnih saveta, organizovaćemo i seminare, platformu za nabavku i prodaju ketering i ostale ugostiteljske opreme – i očekujemo da će sveukupni angažman naših članova i njihov broj eksponencijalno rasti uz ove nove mogućnosti. Naš moto – ne traži posao, jer će posao naći tebe – u potpunosti je kompatibilan sa načinom na koji smo koristili Viber platformu, omogućivši našim administratorima i članovima da budu blisko povezani i proaktivni – čime pretvaramo probleme sa kojima se naša industrija susreće u ovim teškim vremenima po naš posao – u nove mogućnosti!“, zaključuje Rajković.

Striktne mere fizičkog distanciranja, uvođenje zabrane kretanja i bavljenja organizovanim sportom značajno su ugrozili fizičko zdravlje ljudi i nacija pogođenih ovom pandemijom širom sveta. Poziv na delovanje kako bi se ograničili negativni efekti preventivnih mera i povratila svest o važnosti ove vrste zdravlja upućen je domaćoj javnosti već u veoma ranoj fazi ove jedinstvene krize od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Povezana vest:  10 puta više kredita

„Naš tim je izabrao da pokrene Viber zajednicu Omladina i sport – MOS kao najbržu i najefikasniju platformu za razvijanje data-baze direktnih kontakata i komunikaciju sa građanima kako bismo im pružili stručno vođeni video sadržaj vežbi i treninga koji se redovno mogu upražnjavati u kućnim uslovima tokom vanrednog stanja i mera ograničenog kretanja“, kaže Staka Radović, menadžerka za odnose sa javnošću Ministarstva.

„Bili smo presrećni što je broj članova naše zajednice izuzetno brzo rastao, koje smo podsticali da počnu i nastave da vežbaju kod kuće svakog dana, prate savete naših stručnih predavača i fitnes eksperata i ostvare željeni nivo fizičke aktivnosti – i time doprinose svom opštem zdravlju na najbolji način“, napominje Staka.

„Korišćenje Viberove platforme je bilo lako i direktno, a vođenje komunikacije sa našim članovima tečno – time što su naši postovi i poruke njima bili dostupni bez bilo kakvog ometanja. Bilo nam je drago što smo, posredstvom raznih funkcionalnosti Viberove platforme, mogli da ostvarimo lični i prisni kontakt sa njima i pružimo im podršku na prirodan i pristupačan način, koji je bio preko poželjan i potreban u ovim složenim vremenima.

„Bilo da smo u našoj zajednici predstavljali razne vrste kućnih vežbi – ili važna obaveštenja o aktivnostima Ministarstva u oblasti omladinske politike i promocije sporta na svim nivoima – reakcije članstva su bile veoma pozitivne i pune podrške za ono što smo radili!“, zaključuje Radovićeva.

Primeri poput ovih samo su neki od brojnih koji su zbližili članove našeg društva u vremenima koja zahtevaju najviši nivo humanosti, brige i praktične podrške i pomoći. Time se odaje počast duhu inovativnosti koji je pokazao da može da poveže celu planetu u istinsku zajednicu za naše bolje sutra.