Sutra se obeležava Međunarodni dan interneta, mreže koju, prema istraživanju portala Statista, koristi preko 4,57 milijardi ljudi. Tim povodom stručnjaci digitalne agencije Namics, podsećaju da je internet, povezujući ljude na velikim udaljenostima, napravio veliku revoluciju, pogotovo na polju komunikacije.

Filip Gort, iz Namics-a, ističe da je elektronska pošta samo jedan od načina na koji se komunikacija među ljudima promenila.

„Analiza portala Statista nam pokazuje da dnevno razmenimo više od 300 milijardi mejlova, a mejlovi nisu jedini kanal komunikacije koji nam je došao sa internetom. Pretpostavka je da, kad uzmemo u obzir sve druge puteve kao što su Viber, Facebook, Instagram i sve popularniji Tik Tok, ta cifra iznosi nekoliko biliona poruka“, objašnjava Gort.

Povezana vest:  Samsung i Motain donose aplikaciju THE Football App na Smart TV

Kad je u pitanju upotreba interneta u Republici Srbiji, Gort napominje da ne postoji precizno istraživanje o tome za šta ljudi koriste internet, ali da se zna kolika je njegova upotreba: „Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, čak 78,4% stanovništva koristilo internet u prethodna tri meseca. Svakodnevno, to je činilo 3,57 miliona ljudi.“

Gort podseća da je interesovanje za internet u početku bilo veoma malo, a da je veliki udeo u rastu upotrebe interneta imala njegova mogućnost da pruži dobru komunikaciju između korisnika i različitih proizvođača. Ipak, savremena upotreba interneta ne svodi se samo na prodaju, već obuhvata najrazličitije načine za interakciju.

Povezana vest:  Džinovsko sniženje u Telenoru - nove cene mobilnih telefona niže i za 99 odsto

„Elektronska pošta, istraživanja, preuzimanje datoteka, zabava, obrazovanje, traženje poslova i elektronsko bankarstvo samo su neki od načina za upotrebu interneta“, navodi Gort.

Gort dodaje da razvoj interneta tek sledi: „Prema istraživanju sajta Popular Mechanic razvoj interneta će, u narednih 50 godina, doneti sve ono što gledamo u serijama i filmovima o budućnosti. Konekcija će biti moguća bez ikakvog fizičkog uređaja, podaci će biti personalizovani, a uz pomoć takozvanih bio-podataka pojedinci će u svakom trenutku moći da prate svoje zdravstveno stanje. Naučnici smatraju da će to uticati na produžetak životnog veka.“

Povezana vest:  Novi LG Styler sistem predstavljen na CES sajmu

Internet je prvi put poslužio za prenos podataka 29. oktobra 1969. godine Čarliju Klajnu koji je pokušao da pošalje informacije za prijavu Bilu Duvalu na Stanford. Od 2005. godine, zvanično je utvrđeno da se 29.oktobar obeležava kao Međunarodni dan interneta.

PHOTO:jcomp – www.freepik.com