Kako se pandemija nastavlja i škole ponovo zatvaraju ili praktikuju hibridni model nastave (uživo i na daljinu), obrazovni sektor nastavlja da privlači pažnju sajber kriminalaca na internetu. Od jula do decembra 2020, 270.171 korisnik se susreo sa različitim pretnjama prerušenim u popularne platforme za učenje – što je porast od 60% u poređenju sa prvom polovinom 2020. Kako bi nastavnicima pomogli da ostanu bezbedni, kompanija Kaspersky je predstavila digitalni priručnik koji pomaže u učenju najboljih sajberbezbednosnih praksi.

 

Više od milijarde učenika širom sveta prošlog proleća suočili su se sa zatvaranjem škola usled pokušaja zemalja da uspore porast stope zaraze. Za mnoge, to je značilo hitan prelazak na učenje na daljinu – promenu koja je, nažalost, mnoge učenike i nastavnike učinila podložnim sajber rizicima.

Sada, škole širom sveta, od Engleske i Nemačke do Malezije i SAD-a, se ponovo zatvaraju dok zemlje pokušavaju da se izbore sa ponovnim širenjem zaraze, i, što nije iznenađujuće, to je dovelo do određenih nepoželjnih posledica.

Od januara do juna 2020, ukupan broj korisnika koji su se susreli sa različitim pretnjama distribuiranim pod maskom popularnih platformi za onlajn učenje/aplikacija za vođenje video sastanaka iznosio je 168.550 – porast od 20.455% u poređenju sa istim periodom u 2019. godini. Ovaj broj je nastavio da raste od jula do decembra, kako pokazuju nalazi stručnjaka kompanije Kaspersky. U januaru 2021, broj korisnika koji su se susreli sa različitim pretnjama koje koriste popularne platforme za onlajn učenje kao mamac dostigao je 270.171— porast od 60% u poređenju sa prvom polovinom 2020. godine.

Povezana vest:  Dell predstavio UltraSharp zakrivljeni monitor

Poređenje broja korisnika koji su se susreli sa različitim pretnjama prerušenim u popularne platforme za onlajn učenje/video sastanke u periodu od januara do juna 2020. i od jula do decembra 2020.

Najpopularniji mamac je definitivno bio Zoom. Ovo ne iznenađuje s obzirom na to da je Zoom najpopularnija platforma za virtuelne sastanke, uz više od 300 miliona svakodnevnih korisnika. Druga platforma po popularnosti je Moodle, a treća Google Meet. Broj korisnika koji su se susreli sa pretnjama prerušenim u popularne platforme za onlajn učenje/video sastanke se povećao u slučaju svih platformi osim jedne – Google Classroom.

Oko 98% pretnji sa kojima su se korisnici susreli bili su not-a-virus, koji su podeljeni na riskware i adware. Adware bombarduje korisnike sa nepoželjnim reklamama, dok se riskware sastoji od različitih fajlova – od traka za pretraživanje i download menadžera do alata za daljinsku administraciju – koji bez vaše saglasnosti mogu da izvrše različite aktivnosti na vašem računaru. Trojanci obuhvataju oko 1% pretnji sa kojima su se korisnici susreli.

Povezana vest:  Huawei predstavlja magični zvuk polarne svetlosti, prvi put zahvaljujući veštačkoj inteligenciji

Korisnici uglavnom nailaze na pretnje koje su prerušene kao popularne aplikacije za video sastanke i platforme za onlajn učenje putem korišćenja lažnih instalera aplikacija, na koje mogu da naiđu na nezvaničnim veb-sajtovima dizajniranim da izgledaju kao originalne platforme ili u i-mejlovima koji su prerušeni kao specijalne ponude ili notifikacije sa platforme.

“Nažalost, dok se svi učenici ne vrate u učionice, obrazovne institucije će nastaviti da budu popularna meta za kriminalce, naročito zbog toga što ovaj sektor tradicionalno svoju sajber bezbednost nije postavio kao prioritet. Ipak, pandemija je jasno stavila do znanja da to mora da se promeni, naročito jer se tehnologija sve više inkorporira u učionice – bez obzira na to da li se radi o virtuelnom učenju ili ne,” izjavio je Anton Ivanov, stručnjak za bezbednost, Kaspersky.

Kako bi nastavnicima i njihovim učenicima pomogli da ostanu bezbedni prilikom korišćenja digitalnih alata u učionici, kompanija Kaspersky je predstavila različite resurse uključujući i onlajn kurs koji pomaže u učenju najboljih sajberbezbednosnih praksi. Više o priručniku možete da saznate ovde: https://kas.pr/smy6

Povezana vest:  Počinje PES turnir u Delta Cityju

Za više informacija o sajber rizicima onlajn učionica, možete da pročitate izveštaj u celosti na  Securelist.

Kako biste bili bezbedni od malvera i ostalih pretnji prerušenih u aplikacije za video sastanke / platforme za onlajn učenje pratite sledeće savete:

  • Nemojte preuzimati nezvanične verzije ili modifikacije ovih aplikacija/platformi. Potražite informacije o njihovom programeru i odlučite se za zvanične prodavnice aplikacija.
  • Koristite različite, snažne lozinke za svaki od svojih naloga. Ne morate sve da ih zapamtite ukoliko koristite rešenje kao što je Kaspersky Password Managerkoje generiše i obezbeđuje jedinstvene lozinke.
  • Uvek se postarajte da se nalazite na zvaničnom veb-sajtu kompanije pre nego što preuzmete bilo šta na svoj uređaj. Lažni veb-sajtovi mogu da izgledaju autentično, tako da uvek treba da proverite URL format i spelovanje imena kompanije pre nego što išta preuzmete.
  • Koristite pouzdano bezbednosno rešenje kao što je Kaspersky Security Cloud koje pruža naprednu zaštitu za sve vaše uređaje.