Kompanija Samsung najavila je pokretanje novog ambicioznog projekta pod nazivom Wildlife Watch, koji koristi tehnologiju u cilju borbe protiv krivolova u afričkoj savani – napredne kamere na Galaxy S20 Fan Edition (FE) pametnim telefonima danoćno će snimati rezervat prirode Balule u Južnoj Africi, deo Nacionalnog parka Kruger, dok će snimci biti strimovani uživo. Svi korisnici širom sveta pozvani su da „preuzmu” stražu i postanu virtuelni čuvari-rendžeri, boreći se protiv istrebljenja ugroženih životinjskih vrsta, tako što će ih nadgledati u njihovom prirodnom staništu i uživati u spektakularnim prizorima iz udobnosti svog doma, ali i donirati sredstva kako bi podržali njihovo očuvanje.

Koristeći tehnološka dostignuća i jedan od svojih novijih Galaxy modela telefona, Samsung je udružio snage sa afričkom inicijativom Africam, kako bi ovaj svet učinio lepšim mestom. Africam je organizacija osnovana 1999. od strane ljubitelja netaknute prirode i životinja koje je naseljavaju, koja je tokom godina postavila čitavu mrežu kamera po naudaljenijim lokacijama širom Afrike, čiji sadržaj se uživo prenosi u više od 200 zemalja. Africam sav svoj profit donira Black Mamba udruženju za borbu protiv krivolova – ženskoj jedinici koja koristi nenasilne metode za sprečavanje krivolova, koji je u porastu od početka pandemije koronavirusa, budući da lovokradice iskorišćavaju nagli pad turizma u Africi.

Povezana vest:  Kaspersky Lab istražuje kako očevi štite svoju decu na internetu

Četiri Samsung Galaxy S20 FE telefona instalirana su umesto dodatnih kamera u savani, povećavajući domet postojeće Africam infrastrukture u prirodnom rezervatu Balule za više od polovine, tokom čitavog trajanja kampanje. Više piksela, poboljšane opcije veštačke inteligencije i Space Zoom sa uvećanjem do 30 puta, uključujući 3x optički zoom na pro-grade kamerama, omogućiće rendžerima iz udruženja Black Mamba da naprave fotografije boljeg kvaliteta dok patroliraju savanom. Sa velike udaljenosti, čak i pri slabom osvetljenju i nepouzdanim uslovima u savani, mogu da šalju jasne slike pune detalja nazad u svoju bazu, kao dokaz u istrazi o aktivnostima lovokradica.

Povezana vest:  Globalna premijera Mi 11: kamera na nivou filmskog studija i performanse za profesionalce

Inicijativu je podržala i poznata južnokorejska producentkinja, DJ i modna dizajnerka Peggy Gou, koja je veliki ljubitelj životinja – a posebno žirafa: „Iako svi volimo ove predivne životinje, surova realnost je da je krivolov u porastu širom afričkog kontinenta. Neverovatno je i pomisliti da uređaj koji koristimo svakodnevno može da pomogne u rešavanju tako važnog problema. Mogućnost da svako od nas postane virtuelni rendžer i podrži one koji se na terenu bore protiv lovokradica, izuzetno je uzbudljiva“, rekla je Peggy Gou.

Učešćem u kampanji, korisnici imaju priliku da upozore rendžere ukoliko vide životinje u opasnosti ili uoče znakove krivolova, tako što će objavljivati fotografije na društvenim mrežama kao dokaz i pozvati prijatelja da se pridruže.

„Zahvaljujući virtuelizaciji našeg svakodnevnog života, moć koju tehnologija ima da okupi ljude i pokrene ih da učine nešto za dobro i korist svih nas, nikada nije bila jasnija. Wildlife Watch je zaista uzbudljiva kampanja koja, pored pojačanog posmatranja i čuvanja ugroženih životinjskih vrsta i podizanja svesti o problemu krivolova, ima za cilj i da se ljudi oraspolože i zabave, gledajući i učeći o divljini i njenim lepotama,“ rekao je Mark Notton, senior direktor mobilnog odeljenja u Samsung Europe.

Povezana vest:  Electrolux proizvodi menjaju istoriju peglanja

Korišćenjem tehnologije u dobrotvorne svrhe, Wildlife Watch podržava Agendu za održivi razvoj do 2030, plan usvojen od strane 193 zemalja članica Ujedinjenih nacija. Samsung je već sarađivao sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kreiranjem edukativne mobilne aplikacije bazirane na donacijama – Samsung Global Goals. Do današnjeg dana, prikupljeno je više od 1,5 miliona dolara u donacijama uplaćenih sa Galaxy pametnih telefona.

Wildlife Watch inicijativa biće aktivna od 3. marta do 8. aprila 2021. godine. Za više informacija posetite: https://youtu.be/PfSPdBIApsQ i https://www.samsung.com/rs/explore/photography/anti-poaching-wildlife-watch/.

Za gledanje prenosa uživo i učešće u kampanji zaštite ugroženih životinjskih vrsta, posetite wildlife-watch.com.