EU i njene države članice i dalje podržavaju borbu Srbije protiv koronavirusa. Nova tura zaliha stigla je iz Nemačke, a podrazumeva 43,3 hiljade litara dezinficijensa za ruke i 970 litara površinskih dezinficijensa.

Ova nemačka donacija dolazi u Srbiju kroz Mehanizam civilne zaštite EU i namenjena je zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Srbija je punopravni član ovog mehanizma solidarnosti, Mehanizma civilne zaštite EU, zbog čega je u mogućnosti da uputi zahtev za pomoći i bude korisnik direktne podrške. Spremnost je ključna komponenta u upravljanju krizama, a EU pomaže Srbiji da zaštiti one koji su najizloženiji. Ovo je šesta ovakva operacija Mehanizma EU za civilnu zaštitu, kojom odgovara na zahtev Srbije za pomoć.

Prošle nedelje, Srbija je dobila 600.000 visokokvalitetnih FFP2 maski i 650.000 pari rukavica putem Mehanizma EU za civilnu zaštitu i njegovog alata RescEU.

„Zaštitne maske i rukavice poslate u Srbiju iz rezervata rescEU pomoći će u zaštiti medicinskog osoblja koje se bori protiv COVID-19 u zemlji“, rekao je komesar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Povezana vest:  MINISTAR ALEKSANDAR VULIN I DIREKTOR COCA-COLA HELLENIC SRBIJA OTVORILI SOBU RADOSTI U ZAVODU ZA VASPITANJE DECE I OMLADINE U NIŠU

U decembru je RescEU takođe isporučio stotine hiljada zaštitne opreme (FFP2 / FFP3 maske, rukavice, kombinezoni, zaštitne naočare).

Ambasador EU u Srbiji izjavio je: „Ovo je deo održivog i konkretnog rada EU u podršci Srbiji tokom pandemije. Pomažemo Srbiji od početka izbijanja ove pandemije i to ćemo činiti i dalje.“

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je: „Drago nam je što je isporuka dezinficijensa iz Nemačke danas stigla u Beograd. Više od 43.000 litara sredstava za dezinfekciju ruku i površina, koje su obezbedili Hamburg i Bavarska, značajna su podrška u daljoj borbi protiv pandemije.“

Ranije, krajem decembra, Francuska je putem Mehanizma civilne zaštite EU donirala pet generatora od 10 litara, pet ekstraktora kiseonika, pet protočnih ventila, pet nosnih kanila kiseonika, 200 maski sa visokom koncentracijom kiseonika, kao i 200 maske sa malom koncentracijom kiseonika u Srbiju, dok je Slovačka isporučila 5.000 zaštitnih mantila, 247 paketa sa sredstvima za higijenu, 15.000 PCR testova i 5 generatora.

Povezana vest:  Anđelinin rođendanski poklon Bredu: Ostrvo u obliku srca

Na zahtev Srbije, Mehanizam EU za civilnu zaštitu već je isporučio preko 2 miliona predmeta za ličnu zaštitu, uključujući maske najvišeg kvaliteta, rukavice, kombinezone, zaštitne naočare, ali i opremu potrebnu u bolnicama, kao što su ekstraktori kiseonika, maske za kiseonik, generatori i PCR testovi.

Vrednost sve ove pomoći je veća od 6 miliona EUR.

Evropska unija je ubedljivo najveći investitor, najveći trgovinski partner i najveći donator Srbije. Sa više od tri milijarde evra bespovratne pomoći Srbiji u protekle dve decenije, EU podržava Srbiju da postane prosperitetnije, održivije, pravednije, sigurnije, demokratsko društvo, a samim tim spremno da se pridruži Uniji.

EU MEHANIZAM CIVILNE ZAŠTITE

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja. Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine, Srbija je osetila korist od evropske solidarnosti kroz Mehanizam civilne zaštite EU. Ta operacija je bila jedna od najvećih otkad je mehanizam uspostavljen, a od osnivanja 2001. godine, Mehanizam je odgovorio na preko 330 zahteva za pomoć unutar i izvan EU.

Povezana vest:  Bar Rafaeli: Biti seksi znači da imate i mozga

RescEU

EU je tokom 2019. godine ojačala komponente svog upravljanja rizikom od katastrofa unapređivanjem Mehanizma civilne zaštite EU. Najnoviji uvedeni element – rescEU – ima za cilj poboljšanje zaštite građana od katastrofa i upravljanja nastajućim rizicima. Pored toga, rescEU uspostavlja novu evropsku rezervu resursa (‘rescEU rezerva’) koja uključuje flotu vatrogasnih aviona i helikoptera, avione za medicinsku evakuaciju, kao i zalihe medicinske opreme i terenskih bolnica koje mogu odgovoriti na zdravstvene vanredne situacije, i hemijske, biološke, radiološke i nuklearne incidente.