Tragate za avanturom i ne želite da vam letovanje prođe u izležavanju na plaži? Aktivan odmor u kome je svaki trenutak ispunjen pruža poseban osećaj i zaista menja način na koji doživljavamo svet. Bilo da ste zavisnik od adrenalina ili vam treba nešto što će prodrmati vašu svakodnevicu, u netaknutoj prirodi Crne Gore i magičnom plavetnilu Jadrana možete doživeti željenu pustolovinu.

Ronjenje, jedrenje, rafting ili jednostavno pešačenje i duga šetnja planinskim stazama, oslobodiće vaš duh u telo i doneti brojne koristi vašem fizičkom, mentalnom i emocionalnom stanju. Otkrivamo vam na koji sve način možete provesti leto u Crnoj Gori i učiniti da vaš odmor postane avantura koja se ne zaboravlja. Pročitajte!

Ronjenje i jedrenje na lepom plavom Jadranu

Azurno plavo Jadransko more privlači posetioce iz regiona decenijama unazad. Crna Gora je atraktivna mnogima zbog bogate turističke ponude i prelepih prirodnih prostranstava. Jadranska rivijera poznata je ne samo po čarobnim uvalama i plažama, već i po uzbudljivom noćnom provodu. Zbog toga važi za izuzetno pogodnu turističku destinaciju za mlade, ali i porodice sa decom.

Međutim, važno je reći da boravak na crnogorskom primorju može da bude mnogo više od klasičnog letovanja i uživanja na plaži. Kao rajska oaza za sve ljubitelje prirode, Crna Gora ima da ponudi brojne aktivnosti, od istraživanja kanjona i osvajanja planinskih vrhova, do popularnih sportova na vodi.

Jedrite kao pravi mornari

Ukoliko želite da se oprobate u jedrenju, možete iznajmiti jedrilicu i uz stručno vođenje skipera se otisnuti u pustolovinu na otvorenom moru. Moderno opremljene luke u Baru, Ulcinju, Budvi, Tivtu i Bokokotorskom zalivu imaju veliki broj raspoloživih jedrilica. Sve što je potrebno jeste da izaberete rutu obilaska i njeno trajanje.

Povezana vest:  Izabrani finalisti nagradnog konkursa "Imam rešenje za pametniji grad"

Skiperi, savremeni mornari, mogu vam biti od velike pomoći i prilikom izbora mesta za ronjenje.

Zaronite u Boki

Među popularnijim ronilačkim lokacijama na Jadranu svakako svakako je i Risanski zaliv. Podvodni svet Boke Kotorske možete da upoznate čak i ako ste početnik u ronjenju. Oni smeliji ili profesionalni ronioci mogu se okušati u dajv safariju, odnosno lovu pod vodom ili isprobati zidno ronjenje, duž strmih podvodnih stena. Za turiste nesmirenog istraživačkog duha postoji tzv. wreck diving, gde se roni do olupina potonulih brodova. Neke od popularnih su brod PR-38 Tunj i brod Tihani, na primer.

Kao izuzetno zanimljive ronilačke lokacije izdvajaju se Rt Platamuni, Rt Volujica kod Bara, nalazište Stari Ulcinj, Plava špilja, Žanjice i ronjenje oko ostrva Mamula. Osim u moru, moguće je roniti i u Skadarskom jezeru, što je doživljaj koji se ne propušta.

Kajtsurfing na Adi Bojani

Ada Bojana i plaža u Ulcinju su idealno mesto za sve ljubitelje kajtsurfinga. U čarima ovog ekstremnog sporta možete uživati čak i kao apsolutni početnik, uz vešto navođenje instruktora. Zanimljivo je da kajt vozaču ujedno služi kao jedro, dok se stojeći na dasci pomoću vetra kreće po vodi.

Iako zvuči komplikovano, postoje kursevi za lako savladavanje veštine upravljanja zmajem. Osim po moru, u Crnoj Gori se možete “provozati” kajtom i na Verigama, na reci Bojani, jezeru Krupac i na Vražjem jezeru.

Povezana vest:  Otvoren hotel koji vodi u svet animiranih filmova

Planinarenje i ekstremni sportovi

Crna Gora je sinonim za zadivljujući spoj mora i planina. Zbog toga se brojni pustolovi odlučuju da pored primorskih gradova upoznaju Durmitor, Lovćen i izazovne planinarske staze iznad Bokokotorskog zaliva na planini Vrmac.

Pešačite iznad Boke

Stenoviti predeli iznad Boke Kotorske vredni su napora – nakon pešačenja markiranim stazama kroz šumu stiže se do nekoliko vidikovaca sa kojih puca pogleda ka Boki i koji vam stavljaju ceo zaliv na dlan. Jednim delom se pešači preko nekadašnjeg vojnog puta koji su još u 19. veku izgradili Austrougari. Duž ove deonice mogu se videti ostaci kuća i zidina iz tog perioda, kao i ostaci tvrđave Vrmac.

Prošetajte oko Crnog jezera na Durmitoru

Za strastvene planinare pravu avanturu predstavlja prelaženje durmitorskih staza. U ovom nacionalnom parku Crne Gore naročito se svojom lepotom ističu kružne staze oko Crnog i Biogradskog jezera. Skoro četiri kilometara duga staza za pešačenje oko Crnog jezera važi za jednu od glavnih turističkih atrakcija u ovoj zemlji, što i ne treba da iznenadi s obzirom na prirodni pejzaž u čijem grotlu je smeštena.

Doživite avanturu na Lovćenu

Nacionalni park Lovćen je spoj prirode, istorije i pustolovine i kao takav treba da bude na obaveznoj listi obilazaka svakog avanturiste. U ovog kraškom predelu nalazi se Njegošev mauzolej, sa kog pogled seže na Kotorski zaliv i Skadarsko jezero, kao i na planine na severu Crne Gore.

No, ono što je posebno privlačno za ljubitelje aktivnog odmora jeste avanturistički park na Ivanovim Koritima. U okviru parka koji se prostire na dva hektara postoji 7 staza za igru. S obzirom na to da su igrališta maksimalno osigurana i prilagođena za svaki uzrast, u aktivnostima ekstremnog sporta mogu se oprobati svi – od 5 do 70 godina.

Povezana vest:  Svaki treći tata u Srbiji dobio personalizovanu gajbu Jelen piva

Rafting i kajaking – drugo ime za avanturu u Crnoj Gori

Nesvakidašnje iskustvo i skok adrenalina doživeće svako ko se osmeli da splavari u Crnoj Gori. Rafting na Tari, Limu ili Morači spada u grupu najuzbudljivijih u regionu, pogotovo u kanjonima ovih bistrih i čistih reka. Sjajan provod u okruženju čudesne prirode pravi je doživljaj za sve koji vole reku i rečne brzake.

Posebna atrakcija je rafting Tarom od Brštanovice do Šćepan polja, gde se na dužini od 18 kilometara prelazi preko čak 21 brzaka (Tara ih ima ukupno 50). Ova rečna deonica je naročito popularna među splavarima zbog toga što ima veliku visinsku razliku između polazišta i cilja. Celokupni utisak pojačava lepota netaknutih, divljih šuma i brojnih vodopada.

Ukoliko je dinamičan rafting isuviše izazovan za vas, onda možete isprobati kajaking na Skadarskom jezeru ili u donjem toku Zete i Morače. Zanimljivi kajakaški pravci na Skadru su kružna staza oko ostrva Vranjina (oko 13 km duga ruta), kao i obilazak napuštenog kamenog sela Poseljani.

Sa ekološkog aspekta je posebno interesantno veslanje do Grmožura, nekadašnje turske tvrđave i granične stanice, a današnjeg gnezdilišta velikog kormorana i drugih manjih ptica. Mirne vode i upečatljiv biljni svet ovog kraja donose opuštanje i savršen su izbor za završetak uzbudljivog leta u Crnoj Gori.